Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nareszcie, czekałem tyle czasu na ten test. Już czytam...
[ Dodano: Pon 04 Mar, 2013 18:18 ]
Przeczytałem... i tak powiem "d*py nie urywa". Myślałem że będzie lepiej. Szczególnie w kwestii AF, filmy to padaka straszna mam wrażenie, że moj sgs3 radzi sobie lepiej w FHD. Co do szumów, to jak dla mnie jest wystarczająco dobrze. Posiadam teraz bezlusterkowca dmc-g2, chciałem kupić swoje pierwsze lustro, na d5200 w sumie to juz bylem zdecydowany, ale teraz sam nie wiem... 650d, 60d, d7000, czekac na d7100....
filmy to padaka straszna mam wrażenie, że moj sgs3 radzi sobie lepiej w FHD.
Cóż, akurat jeśli chodzi o filmy to ten Nikon wypada wręcz rewelacyjnie -tylko trzeba po prostu nagrać odpowiedni materiał. Zerknij na porównania na YT/Vimeo do D800, 5D3/GH3...... zdziwisz się bardzo.
Optyczni testują możliwości filmowe bardzo pobieżnie (skupiają się głównie na dokładnym sprawdzeniu foto), dlatego nie dowiesz się z ich testów wiele. A warto wspomnieć o czymś takim jak mora i aliasing, które w przypadku D5200 praktycznie nie występują, a które są bardzo widoczne w przypadku np. Nikona D800 i Canona 6D.
Także poziom szumów podczas rejestracji video jest w tym Nikonie bardzo niski i ustępuje jedynie Canonowi 5D3 i 6D.
Co do szumów, to jest dobrze, akceptowalne przeze mnie do 6400, w filmach również. Nagrałby ktoś dla mnie film w FHD z dzieckiem/psem biegającym po domu lub na dworze hehe ogólnie filmów dużo nie nagrywam, ale jednak... Odwiedzałem wyrzej wymienione serwisy z filami i są strasznie różnorodne, zapewne wynika to w dużej mierze od zastosowanego obiektywu.
Co do wielkości aparatu, to mi nie przeszkadza. W teście napisane jest ze trzymanie aparatu z 18-105 może być problemem, co dla mnie jest lekką przesadą.
Przestraszył mnie też ten WB, teraz u siebie w g2 mam podobny problem.
Większość filmów skupia się na pokazaniu szumów, co akurat jest mocną stroną tego modelu. U Ciebie ten AF "chodzi" lepiej niz na innych filmach które widziałem.
Chociaż na ostatnim Twoim klipie koło 1:00 też AF sie "zgubił".
Mimo tego ze mieszkam w Londynie ciężko jest złapać gdzieś w sklepie ten aparat żeby go "pomacac", albo ostatnia sztuka i nie wypakują, albo padneta bateria, albo zarezerwowane i też nie ruszą. Za to Canonów od cholery, nawet po kilka razy ten sam model, jak dobrze zagadasz i kaucje wpłacisz to ci jakiś na 2-3godziny dadzą na zewnątrz.
Tak coś mi sie trochę wydawało ale nie byłem pewien.
A właśnie: Czy można zmieniać między AF/MF w "locie" podczas filmowania ?
Czy to jest po prostu AF z możliwością MF ?
Używasz tej lustrzanki na co dzień czy tylko była na testach ?
AF jak masz włączone (AF-F) to pracuje cały czas, więc nawet jak mu na siłę MF zrobisz to............ w sumie nie sprawdzałem, bo jak pisałem AF do niczego się nie nadaje podczas filmowania w obecnych Nikonach i przy obecnych obiektywach Myślę, że jak ruszymy sami pierścieniem ostrości podczas pracy AF-F, to się AF po prostu wyłączy, do momentu wzbudzenia go przyciskiem spustu. Sprawdzę to niebawem
Aktualnie używam na co dzień -kupiłem głównie do filmowania.
Nareszcie, czekałem tyle czasu na ten test. Już czytam...
[ Dodano: Pon 04 Mar, 2013 18:18 ]
Przeczytałem... i tak powiem "d*py nie urywa"(...). czekac na d7100....
A jak wyjdzie d7100 to sie okaze ze tez d*py nie urywa, ale nikon wypusci 5300 i bedziesz czekal na 5300 ale jak wyjdzie to sie okaze ze d*py nie urywa i sie bedziesz zastanawial czy czekac na d7200. Kupowac i sie dlugo nie zastanawiac, takie moje zdanie.
[Nie czepiajcie sie cyferek ( w senise modeli ktore sobie wymyslilem), taki byle jaki przyklad podalem po prostu od co.]
heh tak myślałem ze w końcu ktoś to napisze. Nie chodzi o to ze będę czekał w nieskończoność, tylko poprostu nie pali mi się, jestem amatorem, wiec aparat nie jest mi potrzebny na "wczoraj" bo nie zrobię jakieś roboty za którą dostane kasę. W każdym bądź razie chce kupić "coś" w okolicy maja za ok. 4tys pln. I chciałbym miec pewność ze wybrałem najlepiej jak mogłem w tym przedziale cenowym. Do tego dochodzi jeszcze jedna sprawa, bo to pierwsza lustrzanka, wiec wybiorę również system w który pójdę...
sry za off top
[ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 23:21 ]
Cena spada jak szalona, jeszcze 3tyg. temu najtaniej znalazłem samo body za 570f teraz już za ok 470f można kupić....
ostatnio planowałem zakup d7000 (ceny spadły także całkiem dobry czas na zakup) od razu wspomnę ze 7100 na chwilę obecną odpada - jest po prostu za drogi.
i tu pytanie. D7000 czy D5200 ???
Cena na chwilę obecną całkeim zbliżona jakby dobrze poszukać.
teraz najważniejsze, do czego ten aparat?
Zdjęcia robię w dużej mierze w pomieszczeniach
1) portretowe
2) za parę chwil będzie nas więcej w domu i chciałbym porządnie udokumentować dzieciaka
3) mam firmę budowlaną i potrzebuję czasem zrobić zdjecia wnętrz
oczywiście zabieram też aparat w plener ale tu głównie
1) architektura
2) fotografia uliczna
Filmy. Sporą zaletą D5200 jest mikrofon stereo i znacznie poprawiona funcjonalność video.
Na chwilę obecną bliżej mi do amatora entuzjasty ale złapałem bakcyla i co zrobić!!! Najlepiej zdjęcia
Na forum zapewne jest mnóstwo szczęsliwych użytkowników d7000 a może znajdzie sie ktoś kto miał w ręku oba... ???
z góry dziękuje za odpowiedź..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10