Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Opticron GS52 ED
Autor Wiadomość
Paffcio 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Mar, 2013   Opticron GS52 ED

Cześć,
miał ktoś z Was okazję bliższego zaznajomienia się w lunetką Opticron GS52 ED? Szukam czegoś małego na ptaszki i inne zwierzaki, wstępnie myślałem o Nikonie ED50, no ale cena... poźniej zacząłem bliżej przygladać się DOT 65ED, teraz ten Opticron... mechanicznie lepiej zbudowany od Nikona, trochę tańszy, w sieci znalazłem opinie, że optycznie jest co najmniej porównywalny z Nikonem. Ciekawy też jestem, jak te dwie lunetki mają się do DOT'a...

ech, kolejne rujnujące budżet hobby... :mrgreen:

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Wto 05 Mar, 2013   

Nie no, 65mm to jest minimum. A DOT ED jest dobra. Po co Ci luneta 50mm, która jest mała jak się bedziesz tarabanił z wielkim statywem do niej?

Paffcio 
Nowy

kivirovi napisał/a:
Nie no, 65mm to jest minimum. A DOT ED jest dobra. Po co Ci luneta 50mm, która jest mała jak się bedziesz tarabanił z wielkim statywem do niej?

Myślałem o 50mm, bo mniejsza i lżejsza niż DOT ED :-) Jak sie nosi w teren dslr'a + 300mm to każde pół kilo ma znaczenie... BTW statyw nie jest wielki, to frotka #190 :-)

Czytałem też opinie, że dobre 50mm (np. ten Opticron czy Nikon ed50) jest lepsze, daje lepszy obraz niż średnie 65mm. Szukam czegoś, co dałoby mi porównywalny jakościowo obraz jak lornetka Olympusa 8x42 EXPS I, jeżeli DOT ED jest tak dobry, to biorę.

Jeszcze jedno, czy w przypadku DOT ED jest sens rozważać zakup jakiegoś dobrego okularu stałoogniskwego?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Paffcio napisał/a:

Myślałem o 50mm, bo mniejsza i lżejsza niż DOT ED :-) Jak sie nosi w teren dslr'a + 300mm to każde pół kilo ma znaczenie... BTW statyw nie jest wielki, to frotka #190 :-)

Sadze, że w końcu dojdziesz do wniosku ze albo rybki albo akwarium. I że albo fotografujesz albo nosisz lunetę. Bo tak z całym tym chłamem sprzętowym na plecach to ani fot dobrych nie zrobisz (blisko nie będziesz), a przyjemność z pooglądania słaba.

BTW - akurat te 50-tki są raczej pomyślane jako lunety do używania z ręki. Ze stosunkowo małymi powiększeniami. Mają nawet takie opcjonalne uchwtyty , coś jak do handycamów. Co ma te miłą własność, ze frota spięta na stałe z aparatem i odpada frustrujące przełączanie się pomiędzy gadżetami :-)

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Sro 06 Mar, 2013   

Porównaj wymiary, ta Delta jest naprawdę wyjątkowo mała. Moim zdaniem jest to przynajmniej porównywalna półka do Twojego Olka. Okular stałoogniskowy nie jest potrzebny. Jeśli juz to ten 20x dla dużego pola widzenia, ale nie wyglądasz mi na fetyszystę. Nie jest to aż tak ważna sprawa jak w przypadku innych lunet, bo zoom w zestawie jest szerokokątny i ma przyzwoite pole 50st. dla najniższego powiększenia, gdy inni dają słabe 40.

Jeśli oszczędzasz na wadze, to może lens2scope, różni producenci w tym kenko:
http://www.youtube.com/watch?v=Uu0KDtjjBLc
Tu z ceną:
http://www.optik-pro.de/?q=lens2scope
Najlepiej działa z obiektywami ok. F4. Jak masz 300/4 to uzyskasz lunetę 30x75.

Paffcio 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Mar, 2013   

Dzięki za pomoc, na 99% wybiorę DOT ED. Do przystawki lens2scope nie jestem "merytorycznie" przekonany, a jej cena nie jest jakoś porażająco niższa od wymienionej lunetki.

BTW fetyszystą faktycznie nie jestem, co nie znaczy, że nie połaziłbym na ptaszory z jakimś fajnym Svarkiem ;-)

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Czw 07 Mar, 2013   

Swarek ATM/ATS 65mm jest bardzo mały, a ATX sie rozkłada na pół.

Paffcio 
Nowy

Wysłany: Wto 12 Mar, 2013   

No i kupiłem tę lunetkę DOT 65ED :-) Na pierwszy rzut oka to faktycznie bardzo przyjemy sprzęt, ale będę jeszcze rzucał okiem poraz drugi i trzeci ;-)

Jedno "ale", to zamek błyskawiczny w futerale, który przy pierwszej próbie użycia podziękował za współpracę, ale wymienię go na jakiś YKK i będzie dobrze. W sumie to głupi detal...

Odpowiedz do tematu