Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 05 Mar, 2013 Zestaw wielozadaniowy do Nikona D800
Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na tym forum, Jestem Krzysiek.
Moje dotychczasowe doświadczenie nie jest duże (d90, + jakieś pożyczane słabe Canony)
Mam zamiar kupić puszkę D800 (głównie ze względu na walory filmowania po zmierzchu) a do niej:
1 Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8 G ED ok 6600zł
2 Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED N ok 6000zł
3 Nikkor 70-200mm F/2.8 AF-S VR II ok 7700zł
łącznie 20300zł (zaokrąglone ceny z pewnego znanego sklepu fotograficznego)
zakładany budżet: 20000zł (więc już lekko naciągnięty), ale jest warunek: sprzęt musi być nowy!
zdjęcia, jakie będę robił, to między innymi:
- fotografia motoryzacyjna (raczej nie dynamiczna)
- architektura (wewnątrz i z zewnątrz)
- od czasu do czasu ludzie (portrety i nie tylko)
poza tym ważne są dla mnie filmy (jeśli nie najważniejsze) i pytanie czy na tych szkłach dam radę nakręcić coś w nocy z małym szumem. Jeśli nie, to proszę o poradę który z tych obiektywów wymienić na inny.
rodzaje filmów jakie będę kręcił
- reklamy i wszelkiego rodzaju promo
- relacje z imprez mtotoryzacyjnych i rajdów
- może się trafi jakiś amatorski teledysk
- krótkometrażowe fabuły
Co byście zmienili w tej konfiguracji? Pozdrawiam, Krzysiek
k18t, sprzęt jest zacny, zarówno szkła jak i puszka, oczywiście wszystko dasz radę tym zrobić.
Tylko czym prędzej sobie zdasz sprawę, że poza zestawem aparat + obiektywy potrzeba mnóstwo innego szplajsu tym lepiej. Jeżeli chcesz się zajmować reklamą, nie możesz pominąc oświetlenia i nagrywania dźwięku oddzielnie, statywów, ramion, szyn i procesu postprodukcji a to wydatek często równy wielkością budżetowi szkieł a nawet często więcej. Bo nie wątpię, że nie chcesz stać jak kołek, tylko sceny mają być odrobinę dynamiczne, chociażby przy amatorskich teledyskach.
Może zacznij od podejrzenia tego jak pracują koledzy z branży, bądź obejrzyj kilka promocyjnych filmów i zastanów się "jak to jest zrobione"
Postprodukcja, akcesoria i cała reszta to zupełnie inny temat (już prawie ogarnięty), tutaj skupmy się na szkłach Często piszecie, że stałki pomagają początkującym nauczyć się kadrować - ten etap mam już za sobą, tylko pytanie, czy stałki nie będą lepsze do kręcenia w nocy? (jaśniejsze) Czy zauważalna będzie różnica w jasności, jeśli któryś z obiektywów zastąpimy stałką?
Rozważmy opcję realną - mieszczącą się w budżecie i przyszłościową - wykraczającą poza budżet.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Mar, 2013
k18t napisał/a:
czy stałki nie będą lepsze do kręcenia w nocy? (jaśniejsze) Czy zauważalna będzie różnica w jasności, jeśli któryś z obiektywów zastąpimy stałką?
będzie zauważalna, tylko jakie będziesz miał GO, niestety niektóre "tematy" trzeba nadrobić oświetleniem, oczywiście na potrzeby niektórych klipów, warto jest spłycić aby uzyskać np. taki efekt pomijając już walory artystyczne tego spotu
k18t, odwrotnie z tą GO
Jaśniej to Go maleje, niezależnie czy to jest stałka czy zoom.
Wiem, tylko kozidron troszkę zawile sformułował myśl i chciałem wyjaśnić
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Mar, 2013
k18t napisał/a:
Masz na myśli, że na jaśniejszej stałce będę miał większą głębię?
Będziesz miał mniejszą głębie, tylko chciałem cię uczulić, że jaśniejsza stałka nie jest lekarstwem na słabe oświetlenie(bądź aurę nocną) i nie zawsze dobrze jest otwierać szkło do pełnej dziury.
Przy filmowaniu D800 ma dość wysokie szumy na wyższych czułościach (prawdopodobnie winny jest line skipping). Taki np. Canon 5D Mark III wypada wyraźnie lepiej - choć tylko w tym konkretnym aspekcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9