Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 27 Maj, 2013
Nikon D7100
Autor Wiadomość
111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Wysłany: Pon 04 Mar, 2013   

W sumie to nie często.

[ Dodano: Wto 05 Mar, 2013 13:25 ]
Czy ten gościu pisze prawdę?

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/817021

Kod:
bad idea to remove the AA filter.

Your focus will be way off. The focus on your AF mirrors are set to focus on the specific point of that sensor, removing the AA filter will throw it off by 1.5mm, that's like a mile in critical focus. Trust me on this. I've done this on IR conversions, every single time, it's way off.

Also, your colors will be way-magenta. you will also have infared+actual color, full spectrum sensitivity. This means your exposure will also be off by 2-3 stops, minus compensation. And moire, well, you know that part.

It's not worth it.

Znalazłem kilka ciekawych stron przyznam, że robi wrażenie usunięcie tego filtra.
http://www.maxmax.com/nikon_d700hr.htm

http://hdriblog.com/2010/...om-your-sensor/
http://www.maxmax.com/hot_rod_visible.htm

http://www.lifepixel.com/...d-diy-tutorials -> Konversja do IR, ale przydatne

http://www.getdpi.com/for...-aa-filter.html
http://forum.getdpi.com/f...html#post211925

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 05 Mar, 2013   

111lisu napisał/a:
Czy ten gościu pisze prawdę?
Myli się i to okrutnie. AA i IR to dwie kompletnie inne rzeczy. My tu nie mówimy o przeróbce na IR chyba? ;)

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Oczywiście, że nie IR! Z IR chodziło mi o sposób rozebrania body.

Wywaliłem filtr z D70 i wszytko było czerwone :-) szybko wróciłem do oryginału.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

111lisu napisał/a:
Wywaliłem filtr z D70 i wszytko było czerwone :-) szybko wróciłem do oryginału.
Sam?

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Sam? o co Ci chodzi?

ophiuchus 
Optyczny

Własnoręcznie? :D A filtry IR wywala się np do fotografii astronomicznej albo podczerwieni. Żeby przywrócić naturalną kolorystykę w takich wypadkach fotki trzeba robić w RAWach i korygować balans bieli w postprocesie, albo na obiektyw zakładać filtr korekcyjny, który pełni wtedy taką funkcję jak ten wyjęty sprzed matrycy.
Podejrzewam, że i filtr AA można wywalić, ale żeby nie zgłupiał AF wypadałoby wsadzić jakieś neutralne szkiełko w jego miejsce. Tak samo zresztą jak się robi(ć powinno) z filtrem IR.
Są zresztą dosyć szczegółowe instrukcje. (np. do Canona: http://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d4.html )

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To nie AF głupieje. On pracuje normalnie.

Chodzi o to, że światło podczerwone to kraniec widma i jako taki inaczej jest załamywany podczas przechodzenia przez obiektyw. Wystarczy spojrzeć na aberracje chromatyczną i zastanowić się jak działają achromaty by wiedzieć o co biega ;) W starych obiektywach to nawet były znaczniki nieskończoności w innym miejscy dla IR.

Inaczej mówiąc wywalenie filtru IR jakoś automagicznie nie przekalibrowuje czujnika AF, który ustawiony jest na środek widma.

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
W starych obiektywach to nawet były znaczniki nieskończoności w innym miejscy dla IR

Nawet na nie-tak-znowu-starej Sigmie 70-300 APO jeszcze był taki znacznik.

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

AF nie głupieje bo w D70 nie ma LV ;) ale chyba na LV też nie powinno być problemu.
jednak coś musi być przed matrycą bo ta czerwień mnie nie przekonuje.
I założyłem niebieskie szkiełko z powrotem.

Dobrze, że nie zabrałem się za 700etkę ;) trochę więcej zabawy :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez 111lisu Wto 05 Mar, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

111lisu, ta czerwien to tylko material wyjsciowy, trzeba go odpowiednio obrobic

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Lubię widzieć to co narobię :-) (popstrykam)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 06 Mar, 2013   

111lisu napisał/a:
AF nie głupieje bo w D70 nie ma LV
A ktoś coś mówiło CDAF? ;)
111lisu napisał/a:
Musi być filr IR - inaczej więcej czerwonego widma się dostaje na matrycę a aparat sam tego nie kompensuje tworząc JPGa. Musisz to zrobić sam.

Tylko, że od jakieś czasu rozmowa na temat usunięcia AA zamienia się na rozważania dotyczące IR. Po co?
111lisu napisał/a:
Pokaż jakieś zdjęcie zrobione tym aparatem. Jak wymieniałeś? Usunąłeś filtr IR tylko? Czy coś w jego miejsce założyłeś? Pokaż co i po co zrobiłeś.

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Wysłany: Czw 07 Mar, 2013   

hijax_pl napisał/a:
111lisu napisał/a:
AF nie głupieje bo w D70 nie ma LV
A ktoś coś mówiło CDAF? ;)
111lisu napisał/a:
Musi być filr IR - inaczej więcej czerwonego widma się dostaje na matrycę a aparat sam tego nie kompensuje tworząc JPGa. Musisz to zrobić sam.

Tylko, że od jakieś czasu rozmowa na temat usunięcia AA zamienia się na rozważania dotyczące IR. Po co?
111lisu napisał/a:
Pokaż jakieś zdjęcie zrobione tym aparatem. Jak wymieniałeś? Usunąłeś filtr IR tylko? Czy coś w jego miejsce założyłeś? Pokaż co i po co zrobiłeś.

Nie wiem czemu się czepiasz pisałem o LV ponieważ AF jest pod lustrem więc jaki to ma mieć wpływ wyciągniecie szkiełka na AF.
W LV działa to inaczej, ale i tak nie powinno być problemu.

Rozmowa nie zaszła na IR tylko wybrałem D70 bo taki posiadam do próby (tańszy w spierd...u)
w nim jest tylko jedno szkiełko do wyciągnięcia więcej nic tam nie zauważyłem a wszyscy są tu podnieceni usunięciem AA widać nie do końca to takie proste.
Chociaż faktycznie widać po fotkach w netu , że są znacznie lepsze bez AA.
Jednak coś/jakieś szkiełko tzn filtr mus założyć w zamian. Owszem można skorygować w LR, ale wyświetlacz z normalną kolorystyką musi być.

Szkoda, że nie można RAW wkleić, zdjęcia niestety pokasowałem to jest jakieś takie marne dziwne że się ostało. Ciężko robi się zdjęcia trzymając baterię palcem i wyświetlacz osobno ;)

DSC_1962.jpg
Plik ściągnięto 9833 raz(y) 277,07 KB

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

111lisu, przed matrycą jest zespół filtrów, a nie tylko AA - ile razy można powtarzać? Usunięty filtr AA trzeba zastąpić odpowiednim szkłem, a i tak często trzeba rekalibrować AF (fazowy)... :roll:
Korzyści są oczywiste i "zagrożenia" też znane, więc o czym tu dyskutować?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

111lisu napisał/a:
w nim jest tylko jedno szkiełko do wyciągnięcia więcej nic tam nie zauważyłem a wszyscy są tu podnieceni usunięciem AA widać nie do końca to takie proste.
Usunąłeś filtr IR a nie AA.
AA jest praktycznie "przyklejony" do matrycy i domowymi sposobami przez osobę nieobeznaną moim zdaniem nieosiągalny.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi