Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak sobie przeglądam tu i ówdzie obrazki z 6d i wychodzi na to, że po 1Dx to najlepsza matryca u Canona, tzn. ekhmm dająca najlepszy po 1dx obrazek.
Ja też na to zwróciłem na to uwagę i wyglada na to, że będzie to moje kolejne body po 5DMKII, niestety 5DMKIII ma jak dla mnie zaporową cenę, a w 6D kusi mnie wifi, może wreszcie wyeliminuję zbędne kabelki.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 13 Mar, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Hmmm... Raideur ma rację, chodzi o wygodę a nie problem ze zgrywaniem plików. Pliki zgrywam czytnikiem, ale jak pracuję w studiu to podłączam Aparat do kompa przez USB i po zrobieniu zdjęcia widzę go po chwili na monitorze. A Kabel podłączony do kompa i do aparatu to potencjalne ryzyko uszkodzenia. Cóż być może, gdybym robił zdjęcia tylko dla własnej przyjemności nie zwracałbym uwagi na szczegóły, bo czasami w niedociągnięciach jest urok, ale jak robisz zdjęcia na zamówienie, albo jako materiał do sprzedania muszą być one perfekcyjne. W przeciwnym razie, albo klient będzie niezadowolony , albo utknę przy PS'sie i oglądanie ich na monitorze podczas pracy bardzo ułatwia ocenę ujęć na bieżąco.
No ale rozumiem, że osoby dla których zdjęcia to tylko hobby nie mają takich problemów.
Pozd.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Mar, 2013
gubcio, czyli chcesz powiedzieć, że era zawodowej fotografii zavzęła się od wymyślenia aparatu z wifi? czytasz siebie od czasu do czasu? Podgląd na monitorze komputera. nie ma nic wspólnego z profesjonalizmem, a taczej z pewnym ułatwieniem, aczkolwiek niekoniecznym dla zawodowca, który na fotografii studyjnej zęby zjadł i naświetlił kilometry filmu bez natychmiastowego podglądu. . no ale kiedyś trzeba było mieć wiedzę, a dzisiaj wystarczy wi-fi.
gubcio, czyli chcesz powiedzieć, że era zawodowej fotografii zavzęła się od wymyślenia aparatu z wifi? czytasz siebie od czasu do czasu? Podgląd na monitorze komputera. nie ma nic wspólnego z profesjonalizmem, a taczej z pewnym ułatwieniem, aczkolwiek niekoniecznym dla zawodowca, który na fotografii studyjnej zęby zjadł i naświetlił kilometry filmu bez natychmiastowego podglądu. . no ale kiedyś trzeba było mieć wiedzę, a dzisiaj wystarczy wi-fi.
Hmmmm… Nie wiem co ty chciałeś do mnie powiedzieć? Mam wrażenie, że pisałeś bardziej do siebie niż do mnie. Zastanawiam się czy ty w ogóle czytałeś moje ostatnie 3 posty? Napisałem, iż zgadzam się że 6D ma fajną matrycę i że 5D MKIII jest poza moim zasięgiem i być może z tego względu skuszę się 6D. Napisałem również, że wi-fi daje mi możliwość pozbycia się zbędnych kabelków i tyle. Ja do części zdjęć wykorzystuje podgląd na monitorze i wynika to z czystej pragmatyki, na małym ekraniku mało widać .
Ekran monitora daje mi na bieżąco możliwość poprawienia swoich błędów … i tu muszę przyznać się … TAK popełniam błędy…. TAK na ogół chcę zrobić lepsze zdjęcie, niż to które zrobiłem chwilę wcześniej… TAK robię czasami kilka ujęć tego samego układu.
A co do profesjonalizmu, zapewne „zjadłeś zęby na fotografii” więc chwała Ci za to, ale ja patrzę bardziej przyziemnie. Jeśli dostaję zlecenie za które ktoś mi płaci, to chce dać mu zdjęcie najlepsze jakie potrafię zrobić na tą chwilę, a jeśli jeszcze wiąże się to dla mnie z konkretnymi kosztami, choćby wynajęcia modeli , to chciałbym te koszty ponosić jednorazowo i tyle. Być może jak będę takim „profesjonalistą” jak ty (przepraszam za uszczypliwość) po zrobieniu zdjęcia nie będę musiał go oglądać przed oddaniem zleceniodawcy, a że jestem „małym i niezbyt zamożnym pikusiem” wspomagam się monitorem. No i może na koniec dodam, że zajmuję się fotografią zawodową już od kilku lat, a wciąż czuję się jakbym był na początku drogi. Nawet jak zobaczę swoje zdjęcie w jakiejś reklamie, albo na opakowaniu jakiegoś produktu i tak mi się wydaje, że mógłbym to zdjęcie zrobić nieco inaczej, i bez wątpienia lepiej.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Mar, 2013
gubcio, coś mi się wydaje, że nadinterpretujesz, a za chwilę może sie dowiem, że nie to chciałeś powiedzieć. Przeczytaj jeszcze raz mój post i zaznacz wskaźnikiem jakimś gdzie wyraziłem się o sobie "zawodowiec" lub "profesjonalista". Czekam z niecierpliwością, aczkolwiek bez cienia nadziei, że się doczekam. Gdybym uważał siebie za profesjonalistę, musiałbym być albo strasznie głupi, albo mieć straszną manię wielkości.
Może dla ułatwienia wytłumaczę: miałem na myśli kogoś, kto ma duże umiejętności, sporą wiedzę fotograficzną i wieloletnie doświadczenie. Takiego "ktosia", który musiał pracować bez jakiegokolwiek podglądu, pod presją czasu, kosztów i nie wiadomo czego jeszcze, a jednak doskonale potrafił wypełnić powierzone mu zadanie.
To Ty zaczynasz temat o profesjonalnych zdjęciach i wielkim ułatwieniu, jakim jest wi-fi. Ja uważam, że to tylko kolejny gadżet. Wygodny w pewnych zastosowaniach, ale nie redukujący w jakiś znaczący sposób kosztów i nakładów czasowych. I wolno mi tak uważać.
Nienietatak, trochę szkoda mi czasu, aby kontynuować ten temat. Nie napisałeś, że jesteś profesjonalistą ale napisałeś posta jakbyś takowym był "Podgląd na monitorze komputera. nie ma nic wspólnego z profesjonalizmem". Zresztą słowo profesjonalista pochodzi od słowa profesja(zawód), czyli profesjonalista to osobę która zajmuje się tym zawodowo i tyle, ani więcej ani mniej. Co do tego czy zawodowi fotografowie korzystają z podglądu. Jedni tak inni nie.... przejrzyj materiały Scotta Kelby'iego, Bryan'aPeterson'a, oni w swoim studiu mają podłączone aparaty do monitorów i czy im brakuje wiedzy i umiejętności, czy im brakuje doświadczenia i warsztatu???
Czy da się pracować bez monitora ależ oczywiście i tylko pomoc a nie niezbędny atrybut profesjonalisty . No i stwierdzenie "ale nie redukujący w jakiś znaczący sposób kosztów i nakładów czasowych" rozumem że to twój punkt widzenia i ja go szanuję więc pozwól mi mieć swój pogląd na ten temat i broń Boże nie porównując się do Scotta i Bryana oni też z jakiś powodów z tego korzystają. Nie pisze tu jako jakiś guru bo takowym nie jestem, ale pracuję w sposób który mi odpowiada i pozwól mi to robić po mojemu.
Zgadzam się wi-fi to jest gadżet tak jak otwierane szyby w samochodzie, wspomaganie, klimatyzacja, lodówka, czy choćby aparat cyfrowy, itd... itd... oczywiście można bez tego żyć, ale skoro ktoś to wymyślił to dlaczego z tego nie korzystać....
Mam wrażenie, zaetykietowałeś mnie i wiesz jaki jestem, a przecież mnie nie znasz, nigdy mnie nie spotkałeś, nie wiesz w jakim jestem wieku, co robię, co robiłem, jakie mam osiągnięcia, co mi się podoba a co nie itd…. Próbujesz mi udowodnić, że korzystanie z monitora czyni ze mnie kogoś „słabego twchnicznie”. Człowieka któremu brakuje wiedzy i umiejętności bo korzystam z możliwości podglądu… skoro w jakiś sposób Ci to pomoże to niech tak będzie.
No i może na koniec, żeby nie było wątpliwości co do moich poglądów na ten temat: Zdjęcia robi fotograf a nie aparat, nie uważam, że jakikolwiek gadżet zastąpi wiedzę i umiejętności i wrażliwość człowieka i nie uważam, że ci którzy zajmują się tym muszą robić najlepsze zdjęcia. Znam przynajmniej kilka osób które amatorsko robią zdjęcia które są poza moim zasięgiem.
Pozdrawiam i bez odbioru.
Mam takie pytanko do was , czy opłacało by się kupić 5D mkII za 4500zł z przebiegiem
69 000 , samo body z kablami, ładowarką itd. ? Sprzęt posiada 3 przetarcia z boku body i ma wgrany najnowszy soft.
Mam takie pytanko do was , czy opłacało by się kupić 5D mkII za 4500zł z przebiegiem
69 000 , samo body z kablami, ładowarką itd. ? Sprzęt posiada 3 przetarcia z boku body i ma wgrany najnowszy soft.
Taka, to teraz może być cena akurat 5d2 w opisanym stanie!
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Mar, 2013
gubcio napisał/a:
Zgadzam się wi-fi to jest gadżet tak jak otwierane szyby w samochodzie, wspomaganie, klimatyzacja, lodówka, czy choćby aparat cyfrowy, itd... itd... oczywiście można bez tego żyć, ale skoro ktoś to wymyślił to dlaczego z tego nie korzystać....
gubcio napisał/a:
Próbujesz mi udowodnić, że korzystanie z monitora czyni ze mnie kogoś „słabego twchnicznie”. Człowieka któremu brakuje wiedzy i umiejętności bo korzystam z możliwości podglądu…
Ja osobiście sobie bardzo chwalę korzystanie z monitora, wręcz to dla wybawienie szczególnie przy spożywce ale aparat jest na kablu, pod żadnym wzgledem nie porównałbym wi-fi do elektrycznych szyb w furze czy do lodówki
gubcio, widać nie masz zielonego pojęcia jak to działa bo pewnie nie próbowałeś.
Oczywiście tematu nie było jak robisz eSki w jotpegu wtedy to pewnie jest uzyteczne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10