Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 01 Mar, 2013 Panasonic Lumix TZ-20 - problem z czułością nagrywania głosu
Witam,
Ostatnio zauważyłem, że mój aparat nie nagrywa dobrze głośnych bądź wybuchowych dźwięków. Na sam aparat wcale nie narzekam, jestem z niego bardzo zadowolony, tylko nie potrafię sobie poradzić z tym problemem. Czy może ktoś z was wie jak go rozwiązać? By wyjaśnić lepiej swój problem wrzucam przykładowy filmik: http://www.speedyshare.com/x8SYF/00009.MTS
Regulator głośników ustawiłem maksymalnie oraz podkręciłem subwoofer. Jak widać na filmiku praktycznie nie słychać wybuchu, a w rzeczywistości cały parkiet i szyby zadrgały.
Wiecie może jak usunąć ten problem? Z góry bardzo dziękuję za Waszą pomoc.
No nie ma co się oszukiwać - mikrofon wbudowany w aparat jest po prostu kiepski i bardzo obcina pasmo rejestrowanych częstotliwości. Na dodatek pewnie przy rejestracji stosowana jest jakaś kompresja dźwięku (auto-level), która w założeniu ma zapobiegać zniekształceniom wynikającym z przesterowania a z drugiej podgłaśniać cichsze fragmenty nagrania - standardowe metody nagrywania w trybie automatycznym (tak jak mamy np. tryb auto w fotografowaniu). Nie mam instrukcji, ale wątpię by w tym aparacie była możliwość zmiany trybu nagrywania dźwięku...
A poza tym - odtwarzając nagranie podłączyłeś aparat do tego samego zestawu audio?
Czyli nie da rady rozwiązać tego problemu? No cóż, bywa.
Ale jestem troszkę tym zdziwiony, bo aparat był kupiony rok temu i to była górna półka. Dla porównania nagrałem to samo wideo, by sprawdzić, czy inne moje urządzenie potrafią nagrać ten "wybuch". Ku mojemu zdziwieniu telefon mid-endowy Nokia 5230 czy Motorola Defy Mini bardzo dobre spisały się przy nagrywaniu. Nie słychać żadnych zakłóceń, a na komputerze wyraźnie da się odczuć ten dźwięk.
TomPL2 napisał/a:
A poza tym - odtwarzając nagranie podłączyłeś aparat do tego samego zestawu audio?
Wideo nagrane aparatem Lumix TZ20 odtworzyłem na komputerze na głośnikach oraz słuchawkach. Efekt jest ten sam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10