Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Pią 02 Sty, 2015
Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł (edycja 2013)
Autor Wiadomość
pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21139

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   

hugo788,scaliłem do odpowiedniego tematu, proponuje przeczytać te cztery poprzednie strony tematu.

mavi 
Nowy

Wysłany: Pią 22 Lut, 2013   Aparat do 2000-2500zł dla amatora

Witam

Przygodę z fotografią zacząłem z zenitem, później EOS 300 i była długa przerwa aż do teraz chciałbym na nowo zacząć fotografować (w chwili obecnej zdjęcia pstrykam zwykłą cyfrówką "głupim jasiem") tak jak kiedyś i przyszedł czas na wybór sprzętu moja nieobecność w fotografowaniu lustrzankami to dobre 8-10 lat będzie także nie wiem czy to nie będzie nauka na nowo.

Co do sprzętu zastanawiam się co zakupić chciałem na to przeznaczyć 2500zł tak maksymalnie ale jakby było warto dołożyć coś więcej jestem w stanie z tego co się zorientowałem to chciałbym zostać przy Canonie myślałem nad Nikonem ale tam drogie obiektywy jeśli mechanizm autofokusa jest w nim a aparaty z mechanizmem w korpusie są drogie. Więc myślę nad Canonem co poradzicie na początek?

1. 1100D + tamron 18-200?

2. Czy lepiej dołożyć do 600/650D plus jakiś kit 18-55 IS ?

3. Czy lepiej obiektyw jakiś 18-135? i do tego korpus?

4. Czy używane czy nowe?

Zastanawiam się czy na początek dokładać do 600/650D? Czy taki 1100D wystarczy na jakiś czas z Nikona dodam że przyglądałem się 3100D nawet mi się spodobał. Dodam że nigdy z nikonami nie miałem do czynienia tylko analogowe lustrzanki Canona eos 300,30,50 tymi najwięcej działałem.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!

Pozdrawiam

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Pią 22 Lut, 2013   

mavi, po pierwsze poczytaj ten wątek:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21139

Po drugie nie kupuj szkła typu 18-200.
Co do wyboru to może:
N5100 + 18-105
C600 + 18-135

Ciężko w tym budżecie będzie coś wymyśleć. Tak jak napisałem poczytaj ten wątek wyżej + "Pomagamy w wyborze..." - jest tam już wiele takich tematów.

mavi 
Nowy

Wysłany: Czw 28 Lut, 2013   

A co powiecie na kupno używanego Canona 18-135mm f3,5-5,6 IS? Warto? Czy lepsza jakaś sigma czy tamron 18-50 f 2.8 ? Bo może faktycznie lepiej za używką ale szkło i aparat? Czy nowy aparat a szkło używane?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Czw 28 Lut, 2013   

Z takim budżetem to wziąłbym d5100 + 18-105 (jako spacerzoom) = ~2.200
... i zbierałbym na nikor'a 35/1.8 (~750pln)
Jeżeli nie ma wizji na budżet to d5100 + 18-55 = ~1.900 + nikor 35/1.8 daje w sumie ~2.700.
W rzeczywistości byłoby tak, że obiektyw z zestawu podpinałbyś tylko przy potrzebie szerokiego kadru :)

kath_erine 
Nowy

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013   

Witam,
Jestem amatorką w dziedzinie fotografii. Chciałabym kupić tzw. swoją "pierwszą" lustrzankę, jednak nie jest to dla mnie proste. Na chwilę obecną mogę pozwolić sobie na aparat, którego koszt nie przekroczyłby 2 tys.
Polecono mi Nikona D90 ale z powodu ceny muszę zrezygnować. Zastanawiam się nad Nikonem D3200 i D5100. Niestety nie wiem czy powinnam wybrać większą rozdzielczość matrycy i funkcjonalny układ przycisków w D3200 czy też obrotowe LCD, zakres ISO i ekspozycję w skokach o 1/2 i 1/3 EV w D5100.
(Lustrzanką chciałabym przede wszystkim wykonywać portrety, zdjęcia nocne i krajobrazy)
Za wszelką pomoc i porady z góry dziękuję.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 03 Mar, 2013   

kath_erine napisał/a:
czy powinnam wybrać większą rozdzielczość matrycy i funkcjonalny układ przycisków w D3200 czy też obrotowe LCD, zakres ISO i ekspozycję w skokach o 1/2 i 1/3 EV w D5100.

:?:

kath_erine napisał/a:

(Lustrzanką chciałabym przede wszystkim wykonywać portrety,

Jakim obiektywem?
kath_erine napisał/a:

zdjęcia nocne

Dolicz statyw.
kath_erine napisał/a:

i krajobrazy)

Szeroki kąt (ewentualnie można zacząć od obiektywu z typowego zestawu).

kath_erine 
Nowy

Wysłany: Nie 03 Mar, 2013   

"czy powinnam wybrać większą rozdzielczość matrycy i funkcjonalny układ przycisków w D3200 czy też obrotowe LCD, zakres ISO i ekspozycję w skokach o 1/2 i 1/3 EV w D5100."
Trochę niefortunnie sformułowałam pytanie. Te różnice najbardziej były widoczne po przeczytaniu specyfikacji obydwu modeli.
Na razie myślałam o dołączanym do aparatu obiektywie 18-105,

mavi 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Mar, 2013   

A jak wypada na tle Nikona i Canona, Sony?

Wybrałem się do sklepu po oglądać te aparaty to jednak bardziej Canon niż Nikon mi się spodobał ale było tam jeszcze sony i popytałem trochę sprzedawcy i oglądnąłem aparat i całkiem nieźle wypadał jak również cenowo.

Czy Sony dobra alternatywa dla Canona?

kashmir 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Mar, 2013   

Witam serdecznie.

Chciałbym poprosić o pomoc w wyborze aparatu - w młodości zdarłem trzy modele Zenita, ale w czasach cyfrówek miałem dotąd tylko kompakty, ostatni to Fuji Finepix S1000.

Zależy mi przede wszystkim na plenerach, w słabym świetle, często pod słońce albo wręcz z samym słońcem. Aparat może być niewygodny, duży, mieć mało bajerów, być przestarzały, byle robił dobre zdjęcia ;) . I jeszcze jedno - zależy mi na HDR-ach.

Chcę się zmieścić w tych 2500-3000 z obiektywem, bo po 1. żona nie pozwala mi na droższe zabawki, a po 2. chyba jestem brutalny z natury, bo przenośne sprzęty łatwo mi się niszczą - ten Fuji ma niecałe 4 lata, a już jest cały poklejony i popodwiązywany...

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

PS. Parę moich zdjęć z panoramio, żeby było jaśniej o jaki typ zdjęć mi głównie chodzi: http://www.panoramio.com/user/457125

kololovanka 
Uczestnik

Wysłany: Czw 07 Mar, 2013   

auto hdr ma już canon 650d. mam i sobie chwalę, acz zaznaczam że jestem laikiem w temacie. hdr miły dodatek, ale bez tego spokojnie można się obejść, zresztą z tego co widzę to jak ktoś się zna, to ładniejsze efekty osiąga na piechotę sklejając foty na komputerze.

kashmir 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Mar, 2013   

kololovanka napisał/a:
auto hdr ma już canon 650d. mam i sobie chwalę, acz zaznaczam że jestem laikiem w temacie. hdr miły dodatek, ale bez tego spokojnie można się obejść, zresztą z tego co widzę to jak ktoś się zna, to ładniejsze efekty osiąga na piechotę sklejając foty na komputerze.

Co do HDR-ów, to nawet nie wiedziałem, że aparaty mają taką opcję jako "auto"... Ciężko mi to sobie wyobrazić, w sensie, żeby HDR-y wychodziły z tego dobre. Mnie jednak chodziło jedynie o możliwość robienia serii zdjęć o odpowiedniej różnicy ekspozycji. Rozumiem, że to standard, wybaczcie, naprawdę nie miałem jeszcze bliższego kontaktu z cyfrowymi lustrzankami.

Ale co do konkretów, to mam już parę typów:
Nikon D3100 + 18-105mm - nówka za 1800 zł
Nikon D90 + 18-105mm - używany około 2000 zł, nówka 2600 zł
Pentax K-30 + 18-55mm - nówka za 2400 zł

Jestem zdziwiony, bo na snapsort.com K-30 wygrywa nawet z D7000... Z kolei kusi mnie ten zestaw z D3100, bo cena wyjątkowo niska.

Jakie są poważne wady D3100 w stosunku do dwóch pozostałych, żeby było warto dołożyć te 800+ stówek?

[ Dodano: Pią 08 Mar, 2013 09:55 ]
I jeszcze jedno. Wchodzę sobie na ceneo, wbijam "Pentax", wybieram "obiektywy" i wychodzi mi takie coś:
http://www.ceneo.pl/Obiektywy;szukaj-Pentax
Rybie oko, teleobiektywy 500mm w cenach 400-500 zł? O co chodzi?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kashmir napisał/a:
Mnie jednak chodziło jedynie o możliwość robienia serii zdjęć o odpowiedniej różnicy ekspozycji.
To się nazywa braketing ekspozycji.
kashmir napisał/a:
Jestem zdziwiony, bo na snapsort.com
na takich stronach często cuda można wyczytać...
kashmir napisał/a:
Jakie są poważne wady D3100 w stosunku do dwóch pozostałych, żeby było warto dołożyć te 800+ stówek?
Wyższe szumy, brak dwóch rolek, mały lustrzany wizjer. Po prostu niższa półka.
kashmir napisał/a:
Rybie oko
To do pentax Q? Nie ten system...
kashmir napisał/a:
teleobiektywy 500mm
Odpuść sobie,...

kashmir 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
To się nazywa braketing ekspozycji.

To ładnie się nazywa. Kolejne trudne słowo do kolekcji.
Rozumiem, że to min. +/-2EV to standard?

hijax_pl napisał/a:
na takich stronach często cuda można wyczytać...

Czyli to nieprawda, rozumiem?

hijax_pl napisał/a:
Wyższe szumy, brak dwóch rolek, mały lustrzany wizjer. Po prostu niższa półka.

Co do szumów, to wydaje mi się po zabawach ma dpreview.com, że K-30 bije tu konkurencję na głowę. Mylę się?
Za to ze zdziwienem się właśnie dowiaduję, że dwie rolki to nie jest standard. Szkoda, że porównywarki tego nie pokazują.

hijax_pl napisał/a:
To do pentax Q? Nie ten system... (...) Odpuść sobie,...

Nie mam co 'odpuszczać', bo nic nie kupuję. Zdziwiłem się tylko, w jakich cenach można dostać obiektywy do Pentaxa i dlatego dopytuję, czy jest tu jakiś haczyk, czy czegoś nie widzę albo nie rozumiem.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi