Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Najlepszy teleobiektyw w kwocie do 5000PLN?
Autor Wiadomość
woocash09 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Mar, 2013   Najlepszy teleobiektyw w kwocie do 5000PLN?

Szukam porady co do jasnego tele w kwocie do 4500-5000zł. Interesują mnie tylko sprzęty nowe z gwarancją bo nauczony już ciekawymi przypadkami D7000 chcę mieć możliwość darmowego wysłania sprzętu do ewentualnej kalibracji itp.
Potrzebuję go pod DX ale nie wykluczam w bliżej nieokreślonej przyszłości romansu z FX więc chcę kupić szkło 'kompatybilne' zarówno z FX jak i na chwilę obecną z moim D7000. Obiektyw głównie do fotografii sportowej (futbol amerykański, rugby, piłka nożna) ale chciałbym również móc postrzelać trochę portretów przy f/2.8, stabilizacja była by również mile widziana.
W świetle powyższego, pytanie brzmi: Czy znajdę coś lepszego niż najnowsza Sigma 70-200 f/2.8 z OS?

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 06 Mar, 2013   

moze poczekaj az sie troche cena Tamrona 70-200VC ustabilizuje

woocash09 
Nowy

Przeglądając temat o Sigmie OS założony we wrześniu 2010 zaraz po teście Optycznych przeczytałem że Sigma startowała z ceną 6k czyli tyle ile obecnie trzeba dać za Tamrona. Około czerwca 2011 (czyli prawie rok po debiucie) pojawił się wpis że Sigma staniała do 5k i tam się ustabilizowała cena do dziś.
Tamron startował z ceny 6.5k we wrześniu 2012, teraz mamy 6k więc pytanie czy do czerwca można się spodziewać obniżki cen do 5.5k?
Zastanawia mnie fakt dlaczego Optyczni jeszcze nie zdążyli przetestować tego szkła w bojach i ani na allegro ani na stronach internetowych sklepów w mojej okolicy nie ma Tamrona w mocowaniu dla Nikona...
Generalnie potrzebuje kupić teleobiektyw na wiosne więc chyba nie doczekam się jakiegoś diametralnego spadku ceny tego Tamrona :/

Sunders 

woocash09, jak nie chcesz czekać, to zrezygnuj z portretów przy f/2,8 i kup Nikkora AF-S 70-200mm f/4G ED VR.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

woocash09, tego Tamrona z mocowaniem do N chyba jeszcze nie uświadczysz na rynku. Co do samego tamiego to poczytaj sobie tutaj w wątku o tym szkle. Narobiłem nim sporo zdjęć przykładowych. Niektóre są z Canona 1DX i w RAW-ach.

woocash09 
Nowy

czytałem i widziałem MMi gdyby to szkło kosztowało 5500zł to spróbował bym jakoś naciągnąć budżet bo wydaje mi się że naprawde jest lepszy od wspomnianej Sigmy. Ba nawet może bym się zapożyczył i dociągnął do obecnego pułapu. Problem polega jednak na tym że obecnie tego Tarmonka nie ma na stanie w całej Norwegii oraz jego cena tutaj ma się dobrze: 15000 koron czyli na nasze jakies 7.5k :shock: Dla porównania Nikkor VRII jest za 17000 norweskich czyli o jakiś tysiąc PLNów droższy na nasze. Sigma natomiast chodzi po 8000 norweskich czyli niewiele ponad 4k naszych.
Chciałbym kupić coś tutaj tak żeby sprawdzić na miejscu czy dany egzemplarz jest ok więc raczej ten Tami jest poza moim zasięgiem zarówno finansowym jak i wychodzi na to 'bagnetowym'... :sad:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli się nie mylę to wersja dla N na dniach... Cena też powinna spać jak już nie spadła. Z tego co wiem to chłopaki w Polsce mieli zejść trochę ze swojej marży.
Jak chcesz to kup w Polsce :mrgreen:

woocash09 
Nowy

Chętnie kupił bym w Polsce bo widzę że norki zaszaleli z marżą tu u siebie na tego Tamrona ale:
a) kupno bez testu danej sztuki - można zaufać Tamronowi? Z tego co słyszałem kupno Sigmy bez przetestowania danej sztuki to strzał w stope,
b) transport - bezpieczny? Bałbym się zaufać poczcie przy takim sprzęcie a kurier zagraniczny kosztuje krocie :neutral:
EDIT
poprawka cena Nikkora to teraz 900 koron (500zł) więcej niż Tamron więc jest to tutaj maksymalnie przegięte...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Skoro Nikkor jest droższy tylko o 500 zeta to kupuj go w ciemno. Tamron (na Canonie) nie działa z TC 2.0 i jak dowiedziano się u producenta tego szkła - nie był pod tym kątem projektowany.

woocash09 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Mar, 2013   

Heh no Nikkora nówkę każdego biorę w ciemno tylko że finanse finanse finanse...
Jednak wracając do punktu wyjścia, rozumiem że obecnie za 5k PLN w zakresie 70-200 lub podobnym ze stałym światłem 2.8 i stabilizacją nic lepszego niż Sigma nie znajdę prawda?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Znajdziesz. Używane. Warto poszukać.

woocash09 
Nowy

MM masz na myśli używany Nikkor np młodszego brata VRII? Problem w tym że rynek wtórny tu jest bardzo biedny pod tym względem a z Polski bezpieczny transport takiego drogiego sprzętu jest średnio opłacalny kiedy myślimy o najkorzystniejszym rozwiązaniu z punktu widzenia finansowego.
Cytat:
b) transport - bezpieczny? Bałbym się zaufać poczcie przy takim sprzęcie a kurier zagraniczny kosztuje krocie :neutral:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 08 Mar, 2013   

Moja siostra mieszka w kraju wikingów. Wrzucę jej do samochodu jak przyjedzie w wakacje :razz:

woocash09 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Mar, 2013   

hehe dzięki MM ale do wakacji napewno się nie doczekam i wcześniej coś sobie sprawię :razz:
Zobaczymy jak się bedzie miała cena Tamronów w najbliższym czasie i jeśli będzie do zaakceptowania to się na niego porwę. Chyba że jakiś bank obrabuję w międzyczasie... :)
Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu