Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
a co sądzicie o 50mm f/2.5 macro. On ma chyba skalę odwzorowania 2:1. W tym przypadku zastanawiam się na używką. w całkiem niewysokiej cenie można to dostać.
Dokładając przynajmniej drugie tyle zyskujesz jednak:
-większą minimalną odległość ostrzenia
-odwzorowane 1:1
-większą szczelność dzięki wewnętrznemu ogniskowaniu
-cichy szybki i działający AF
Ale majac 60D możesz też "pomęczyć się" z 50/2,5 ścigając uciekające owady by z mniejszej odległości dopaść je ostrząc recznie
jaco88, za nim kupisz obiektyw makro (taki 1:1), poszukaj kogokolwiek kto posiada takie szkło i przetestuj. Zobacz czy AF ma dla ciebie sens. Zapoluj na jakiegoś pająka, czy muszkę i zobacz jak będzie.
Ja pomimo świetnego moim zdaniem szkła (Sigma 150/2.8) + pierścienie, nie jestem w stanie ostrzyć na AF. Sam goły obiektyw daje jak dla mnie małe powiększenie. MP-E 65/2.8 okazał się być najfajniejszy, ale mi żal było takiej kasy. Za małe pieniądze można zbudować coś ciekawego z mieszka/pierścieni i obiektywów na M42. Mój mieszek od Pentaxa + Helios 44-2 (55mm f/2) dawał odwzorowanie około 2,5:1, tak więc była maszyna do oglądania oczu u much. Niestety i to miało wady - za blisko robala i zwiewały. Teraz najczęściej podpinam inny wynalazek, mam jasnego zooma 80-200 z makro i podpinam przez pierścienie pośrednie z przeniesieniem elektroniki. Efekt jest (dla mnie niestety) lepszy niż goła Sigma, bo sensowne makro jestem w stanie robić z ponad metra, więc nic nie ucieka.
Siemka!
Podpinam sie pod temat...
Moj maz, laik jezeli chodzi o fotografie, ale szybko uczacy sie ode mnie obslugi aparatu (EOS 40D) i pojec "glebia ostrosci, ISO" itd - ostatnio byl nie zadowolony robiac zdjecia roznego rodzaju dan kulinarnych z bliskiej odleglosci. Podczepil do Eos-a C EF 50 mm f/1.8 II, ktory ostrzy od 0.45m (to tak szybko dla przypomnienia, zeby nie szukac).
Potem wrocil do domu i spytal sie czy istnieje taki obiektyw (bo chce kupic), ktory pozwoli mu zrobic z bliska, zdjecia "talerzy" no i nawet "wisienki na torcie", albo gwiazdki z lukru na cupcake'ach (chodzi mu o detale). Nie robilam nigdy ujec makro, wiec poczytalam troche na forum i doszlam do wniosku, ze Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM chyba zda egzamin i ze maz bedzie zadowolony.
Prosze Was o pomoc:
1/ czy bedzie to dobry wybor?
2/ drugie pytanko, posiadam C EF 70-200 f4L IS USM + C EX 1.4x III i czy dokupujac jakies akcesoria, da sie go "dostosowac" do zdjec makro, zeby ewentualnie poszerzyc mozliwosci meza w tej domenie (no i ja rowniez popstrykalabym jakies "muszki" itd)? Pytam o to, gdyz duzo osob zachwala Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM zamiast tej 60-tki, a ja sadze, ze chyba lepszym wyborem bedzie, kupic mu 60-tke i ewentualnie wykorzystac ten moj 70-200.
Wiem, ze takie pierscienie istnieja, bo zawsze gdzies cos sie przeczyta, ale nigdy sie nie zaglebialam w ten temat (np. nie wiedzialam, ze jedne sa ze stykami drugie bez). Poszperam troche w internecie, zeby poglebic wiedze i ewentualnie jak bede miala pytania to dam znac. A moze masz jakies najbardziej znane i dokladne stronki net na ten temat? Pytam, zeby nie szukac i nie czytac 10 godzin stron internetowych, ktore slabo tlumacza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10