Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich serdecznie. Stronę optyczne.pl odwiedzam regularnie, ale zawsze interesują mnie obiektywy. Od wielu lat fotografuję.
Dziś jednak chcę kupić lornetkę teściowi, który uwielbia patrzeć przez takie przyrządy na wszystko, co jest dookoła. Ma lornetkę przynajmniej 35 letnią o parametrach - coś w stylu 7x30, 8x35 - na pewno nic więcej. Nie ma centralnego nastawiania ostrości i jej jakość jest na prawdę podła. Od czasu do czasu patrzy przez moją radziecką lornetkę sprzed około 15-20 lat. Jest to model cywilny 12x40. Jest zachwycony jej jakością, choć ja uważam, że nie jest to "najlepszy model świata".
Chcę mu kupić coś do obserwacji krajobrazu, ptaków na polach, idących gdzieś ludzi, lecących samolotów itp. Nie patrzy na tematy bliskie, zawsze daleko. Bywa, że jest to wieczór, ale prawie zawsze dzień i sporadycznie w nocy.
Co mu kupić? Jakie parametry? Myślałem o 10x50, gdyż podobało mu się moje przybliżenie 12x40. Lubi duże przybliżenia, więc nie wiem, czy 10x50 nie będzie za moało?
Jezeli jednak 10x50 jest pomysłem dobrym to mam takie typy:
Nikon Action VII 10x50 CF - 470zł
Olympus Standard Line 10x50 DPS I - 270zł
Olympus Standard Line 10x50 - 270zł
Delta Optical Taiga 10x50 WA - ?zł
Delta Optical Silver 10x50 - 390zł
Ostateczność to:
Minolta Actiw za 770zł
i Nikon Action EX 10x50 za 800zł
Te dwa ostatnie modele to niechętnie, ze względu na cenę.
Lornetka wystarczy, że bedzie lepsza od mojej radzieckiej. Może mieć przekłamania kolorów, przemakać, byle było przez nią wyraźnie widać i w miarę ostro. Ot, spokojne oglądanie w wygodnych warunkach.
Dajcie proszę swoje propozycje. Teść będzie się ogromnie cieszył z takiej niespodzianki.
Jeżeli jednak 10x50 to za mało, to jakie parametry i jakie modele?
Aha. Być może będę musiał kupić przez Internet, dlatego wskazana jest powtarzalność egzemplarzy!
W mojej opinii najlepszym wyborem, wobec tak malych wymagan bedzie DO Taiga. Spelni wszystkie pokladane oczekiwania a do tego nie ma problemu z powtarzalnoscia. No i jest zdecydowanie najtansza.
Gdybys sie jednak uparl kupic cos lepszego, to o Minolcie mozesz zapomniec, gdyz jest juz praktycznie nie do kupienia. Nikona mozesz sobie sciagnac ze stanow. Razem z przesylka wychodzi okolo 600 zł. O jakosc i powtarzalnosc mozesz sie nie martwic. Jedyny minus, to ze gwarancja jest na USA, ale za to na 25 lat
Ja natomiast polecam zakup silvera ew. nikona action VII model 12x50, odradzam olympusa,bardzo szybko brudzi sie od wewnątrz i niewiele można przez niego zobaczyć. Jeśli chodzi o powtarzalność to w przypadku najtańszych modeli z Twojej listy może z nią być problem.
Dziękuję Ci Arku za propozycję, ale jednym z najważniejszych kryteriów jest przybliżenie. Musi być duże, o czym dowiedziałem się już po zadaniu powyższych pytań. Dlatego też mogę rozważać pomiędzy Nikonem a DO Silverem, ale tylko w zakresie x12 i do tego do 500zł - nie więcej! Co więc możesz zaproponować?
Jezeli najwazniejszymi kryteriami sa przyblizenie, cena i powtarzalność, to najlepszym w mojej opinii wyborem jest BPC 20x60 KRONOS. Za 400 zł dostajesz dokladnie to czego chcesz a nawet wiecej. Opis tej lornetki znajdziesz tu http://optyczne.pl/index....netki&test_l=26
Teza jest taka, że każdego ptaka, którego daje się rozpoznać za pomocą powiększenia 10x, daje się też rozpoznać za pomocą 7x i na odwrót. Mityczne przybliżenie nie ma takiego znaczenia w praktyce jakie mu się przypisuje. Ludzie zwykle myślą, że więcej widać szczegółów z powodu powiększenia, gdy tymczasem podstawowe znaczenie ma jakość optyki. Tymczasem lornetki z mniejszym przybliżeniem mają zwykle większe pole widzenia i większą głębię ostrości, co jest przyjemne i niezaniedbywalne przy obserwacjach turystycznych i krajobrazowych.
Lorneta z powiększeniem więcej niż 10-12x nie jest chyba dobrym prezentem, bo będzie olbrzymia i ciężka, bez statywu w ogóle nie będzie zabawna i do tego jest bezsensownym przedmiotem z punktu widzenia turysty czy spacerowicza.
Zgadzam sie z Kmiernikiem. Sam mam starego Kronosa 20x60 i wiem ,ze obserwacje nim z reki to pomylka. Lepiej zainwestowac w cos lzejszego, chyba, ze masz zamiar postawic Kronosa na stabilnym statywie.
Dziś kupiłem Minoltę Activ 10x50 za dobrą - moim zdaniem cenę. Zapłaciłem za nią w sklepie 570zł (nowa z gwarancją). To chyba dobry wybór... Jakość 17,6 razy lepsza od mojej i 25,3 raza lepsza od starej lornetki teścia. Dzięki za wszelkie rady i to, że forum optyczne.pl jest tak bogate w informacje z tej dziedziny.
Powrócę do Minolty. Czy jest kilka wersji MInolty Activa 10x50? Chodzi mi o to, czy są wersje różniące się dalszyli oznaczeniami. Np. "EX", "SP", "ZF" "kitek kitek" "coś tam coś tam". Wiem, że w sprzęcie optycznym początek nazwy może być taki sam, a przez końcowe oznaczenie może to być zupełnie inny sprzęt. Jak to jest z tą Minoltą? Bo nie wiem, czy nie kupiłem jakiejś taniej Activy, która jest tylko namiastką tej słynnej i polecanej Activy?
Pełna nazwa Activy to Minolta Activa WP.FP. Była ona sprzedawana w dwóch wersjach (przynajmniej takie widzialem): z plastikowymi i regulowanymi muszlami oraz z gumowymi
nieregulowanymi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9