Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lightroom 4
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 09 Mar, 2013   

No może. Ja korzystam, ostrzę i nie mam z tym problemów. A wiele osób narzeka bo.. wiele osób przeholowuje i to zdecydowanie. Nie wiem jak C1 ostrzy bo jakoś nie przekonuje mnie ten program. Może kwestia przyzwyczajenia? Nie wiem.

Co to znaczy "w C1 jest spory zapas"? Przecież w LR można tak pojechać, że aż oczy bolą... Filtry Topaza czy Nika to zupełnie inna bajka.

Wrzuć przykłady by dyskusja nie była czcza.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Mi też się nie podoba wyostrzanie w LR4 - rzeczywiście powstaje ziarno. W LR3 imho było lepiej.

paul80 
Maniak
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
Co to znaczy "w C1 jest spory zapas"? Przecież w LR można tak pojechać, że aż oczy bolą... Filtry Topaza czy Nika to zupełnie inna bajka.

W lightroomie bolą od ziarna a C1 od ostrości :mrgreen: . Co do nadmiaru wyostrzenia to może i masz rację, jak zdążę wieczorkiem to może jakiś przykład pokażę, bo może rzeczywiście C1 za mocno ostrzy na domyślnych :wink:

Hijax może zerkniesz http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21579 :wink:

W lightroomie widzę tylko dwie rzeczy które mnie denerwują, wyostrzanie i działanie funkcji calrity, jest ona lata świetlne za C1. Pisałem niedawno o renderowaniu cieni w C1, próbowałem uzyskać to w Lr, udało się to poprzez przesunięcie czerni na minus suwakiem na krzywych, wtedy "czerń" nabiera czerni :wink: . Oczywiście mogę pokazać przykład i nie piszę tutaj o bardzo głębokiej czerni.

Ktoś pisał na forum, że woli C1, bo zdjęcia z Lr potrzebują photshopa i z tym się trochę zgadzam, aczkolwiek jak zobaczyłem kolory LR x-rite a C1, to zmiękłem do LR, tylko ta nieostrość :mrgreen: :wink:

[ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 14:52 ]
hijax_pl napisał/a:
Co to znaczy "w C1 jest spory zapas"?

to znaczy, że przeostrzamy bez kaszy jak w Lr.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 10 Mar, 2013   

Sharpener Pro 3.0 pomoże bardziej na ten ból głowy niż Panadol czy Ibuprom.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80 napisał/a:
Hijax może zerkniesz http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21579
Na co?
paul80 napisał/a:
i działanie funkcji calrity, jest ona lata świetlne za C1
A nie wiem, rzadko używam Clarity większego od +10
paul80 napisał/a:
Pisałem niedawno o renderowaniu cieni w C1, próbowałem uzyskać to w Lr, udało się to poprzez przesunięcie czerni na minus suwakiem na krzywych, wtedy "czerń" nabiera czerni .
Nie wiem jak robisz zdjęcia (no chyba, że nocne) ale jakoś na swoich nie miałem nigdy potrzeby uzyskania czerni. Takiej głębokiej. Zresztą zobacz sobie na fotce z passporta: patch czarny jest szary u Ciebie? U mnie na kwestie cieni najbardziej pomogła kalibracja monitora ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

mozer napisał/a:
Mi też się nie podoba wyostrzanie w LR4 - rzeczywiście powstaje ziarno. W LR3 imho było lepiej.
Ostrzenie w LR3 i LR4 działa dokładnie tak samo, więc nie wiem gdzie dopatrzyłeś się różnic. :roll:
paul80 napisał/a:
W lightroomie bolą od ziarna a C1 od ostrości
Zdjęcia z C1 są przede wszystkim domyślnie mocno przeostrzane. Dla mnie nieakceptowalnie. W C1 dodatkowo domyślnie zdjęcia są daleko bardziej odszumione.
paul80 napisał/a:
W lightroomie widzę tylko dwie rzeczy które mnie denerwują, wyostrzanie i działanie funkcji calrity, jest ona lata świetlne za C1.
IMHO, Clarity w LR działa teraz bardzo dobrze i to zarówno w jedną, jak i w drugą stronę.
paul80 napisał/a:
Pisałem niedawno o renderowaniu cieni w C1, próbowałem uzyskać to w Lr, udało się to poprzez przesunięcie czerni na minus suwakiem na krzywych, wtedy "czerń" nabiera czerni :wink:
Tylko jeszcze trzeba zawęzić jego działanie bo domyślnie ma zbyt szeroki przedział.
paul80 napisał/a:
Ktoś pisał na forum, że woli C1, bo zdjęcia z Lr potrzebują photshopa i z tym się trochę zgadzam
Cały czas usilnie starasz słuchasz ludzi, którzy z Lightroomem sobie nie radzą. Naucz się obsługi i przestaniesz mieć te wieczne dylematy... :roll:
hijax_pl napisał/a:
Nie wiem jak robisz zdjęcia (no chyba, że nocne) ale jakoś na swoich nie miałem nigdy potrzeby uzyskania czerni. Takiej głębokiej. Zresztą zobacz sobie na fotce z passporta: patch czarny jest szary u Ciebie?
Jemu zapewne chodzi o to, żeby "odwzorować" to, co dostaje z C1 a tam domyślnie jest podkręcony kontrast... :razz:

[ Dodano: Nie 10 Mar, 2013 11:51 ]
BTW, to, jak fatalnie przeostrzone są domyślnie obrazki z C1 (i DxO) widać bardzo dobrze tutaj:
http://www.dpreview.com/a...d-lightroom-4/3
Tylko LR ma w miarę naturalny poziom wyostrzania, nie nie robiący ze zdjęcia sztucznej sieczki. Przyczynę "gładkości" widać bardzo dobrze w akapicie o odszumianiu.

paul80 
Maniak
Optyczny

jaad75, wyczerpałeś temat :wink:

Hijax, tantal Cię wyprzedził, więc już nie ma na co :wink:

nienietaktak
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013   

ping

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013   

Mam problem, zniknęły mi profile z checkera w lightroomie, profile są tam gdzie zawsze C:\Users\acro\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles , czy macie jakiś pomysł?

broczek 
Bywalec

Wysłany: Czw 11 Kwi, 2013   

Metadata Wrangler

Korzysta ktoś z tej wtyczki?
Właśnie chciałem, to zainstalować ale pojawił sie komunikat, że kiedyś na kompie był zainstalowany pirat i aby zdjąć blokadę mam przesłać serial LR do twórcy pluginu :neutral: Czy to rozsądne? A może są jakieś inne wtyczki, które edytują EXIF?

[ Dodano: Nie 14 Kwi, 2013 07:47 ]
Przeinstalowałem system i pomogło.

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Pią 24 Maj, 2013   

Mam pytanie odnośnie LR4, zakładamy scenariusz, obrabiam zdjęcia w danym folderze i przechodzę na inne foldery, czy jest możliwość, aby po powrocie do danego folderu, LR pokazał mi ostatnio oglądane zdjęcie?. Dość często mam taki scenarisz i wtedy szukam tego zdjęcia.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Oznacz to zdjęcie np białą flagą (klawisz P) / kolorem (klawisze 6-9) i przy powrocie do danego folderu włącz szybki filtr. Masz też do dyspozycji 'Smart collection", które może pokazywać ostatnio edytowane zdjęcia. W takim przypadku z menu kontekstowego danego zdjęcia wybierasz opcję 'Locate in Library'... Albo stwórz swoją kolekcję i dodaj z każdego folderu zdjęcia, które Cię interesują i po sprawie.

Innymi słowy - zarządzaj zdjęciami w LR. To potężne narzędzie; w mojej opinii połowa wartości samego LR.

paul80 
Maniak
Optyczny

hijax_pl, smart collection najlepsza opcja - nie znałem, normalnie strzał w dziesiątkę :wink: . Flagowanie używałem, ale na co dzień nie używam, za mało zdjęć :wink, ostatnio znaczyłem ślubne w tamtym roku, najczęściej znakowałem rejected :mrgreen:

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Sob 25 Maj, 2013   

paul80 napisał/a:
ostatnio znaczyłem ślubne w tamtym roku, najczęściej znakowałem rejected
jak nie chcesz marnowac czasu w LR do kasowania zdjec to polecam program Photo Mechanic. To jest dopiero predkosc wyswietlania rawow. Pozbadz sie zdjec ktore ci nie pasuja a potem do LR pozostalosc importuj.

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Sob 25 Maj, 2013   

lvl3ha, nie mam z tym problemów :wink: , tylko zakomunikowałem znajomość flagowania a LR w trybie GRID też jest szybki do poglądu, kasowania i znakowania.

Ps. Swoją drogą odnoszę wrażenie, że mając teraz 18Mpix rawy pracuje mi się z nimi szybciej niż z 10Mpix., nie wiem jak to możliwe.

Odpowiedz do tematu