Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zastanawia mnie czy D7100 będzie robił dużo lepsze fotki (bez filtra AA)
IMO nie.
neoma3xxx napisał/a:
czy ta różnica jest warta aby dokładać tyle kasy
To już nie jest takie oczywiste, dla mnie np. tak, ale wydaje mi się, że dla Ciebie nie
matys napisał/a:
Z mojej bardzo małej amatorskiej wiedzy wynika, że jaśniejszy tamron da mi lepsze efekty i "elastyczność", szczególnie mowie tutaj o np. "imieninach wujka Stefka" w ciemnym "gościnnym", komunii itp.
Jeszcze lepsze efekty da Ci zakup obiektywów stałoogniskowych, np. nikkora 35/1.8G i nikkora 50/1,8G.
Cały czas zastanawia mnie czy D7100 będzie robił dużo lepsze fotki (bez filtra AA) i czy ta różnica jest warta aby dokładać tyle kasy
Nie. Nie warto w Twoim wypadku. Będziesz klepał zdjęcia własnego dziecka, które będziesz pokazywał rodzinie i znajomym, i tak nikt nic złego na temat tych zdjęć Ci nie powie, bo... będzie na nich Twoje dziecko
A tak na serio, to z tego co piszesz to mamy tutaj do czynienia ze standardową akcją lustrzankową, czyli urodziło się dziecko, i trzeba zrobić jakieś ładne zdjęcia na pamiatkę.
Piszesz, ze nie będziesz dokupował obiektywów. Po co zatem Ci lustrzanka, której to główna zaleta polega właśnie na wymiennej optyce?? Nie lepiej jakiś zaawansowany kompakt, (naprzykład Sony RX100) który ma dedykowane programy, świetnie się sprawdza w słabym swietle i ma jasny obiektyw?? Do tego jest malutki, a jakość obrazu daje śwetną.
Jeżeli już koniecznie ma być lustrzanka, to ja sugeruję jednak D5200, albo nawet D3200 zależnie od budżetu, i do tego dwa obiektywy. 18-200 i stałkę 35mm f/1.8G. Pierwszy obiektyw na spacerki a drugi do domu do słabego światła. Z czasem może nawet jakaś tania lampa błyskowa którą można odbić od sufitu, i już będzie git.
Reasumując - kupowanie wysokiego modelu z jednym obiektywem i traktowanie go jak kompakta, czyli jak sprzęt z niewymienna optyką nie ma sensu - w takim wypadku są dobre kompakty i będą lepsze, bo mniejsze.
Kup niższe body i spacerzooma + jasną stałkę + tanią lampę. Efekt będzie lepszy.
Zoom to określenie każdego obiektywu zmiennoogniskowego, zarówno szerokiego kąta jak i supertele. T 17-50 to obiektyw "typu zoom".
No tak. Błąd myślowy
Idąc dalej tropem mądrości wyczytanych na forach itp. "Lepiej kupic słabsze body i lepszy obiektyw niż odwrotnie."
Więc skoro nie widzisz większych plusów w d7100 po co się w niego pchać. Zainwestuj lepiej w lepszy obiektyw.
I duży minus dla D7100 jak dla mnie - brak obrotowego LCD co bardzo ułatwia kręcenie filmów i robieni foto np dziecku
Kręcenie filmów owszem, robienie zdjęć dziecku absolutnie nie, bo masz do dyspozycji albo tylko detekcję kontrastu lub fazowy AF, ale z opuszczeniem i ponownym podniesieniem lustra, czyli ze sporym opóźnieniem.
neoma3xxx napisał/a:
Cały czas zastanawia mnie czy D7100 będzie robił dużo lepsze fotki (bez filtra AA) i czy ta różnica jest warta aby dokładać tyle kasy
Będzie robił lepsze, ostrzejsze i przy umiejętnym postprocessingu znacznie mniej szumiące zdjęcia i będzie to widać tym bardziej im lepsze szkło do niego podepniesz, ale nawet przy słabszych obiektywach będzie to widoczne. Tyle, że widoczne to będzie przede wszystkim w RAW-ach - JPG z puszki wszystko zniweluje do minimum.
[/quote]Będzie robił lepsze, ostrzejsze i przy umiejętnym postprocessingu znacznie mniej szumiące zdjęcia i będzie to widać tym bardziej im lepsze szkło do niego podepniesz, ale nawet przy słabszych obiektywach będzie to widoczne. Tyle, że widoczne to będzie przede wszystkim w RAW-ach - JPG z puszki wszystko zniweluje do minimum.[/quote]
Serio? Zdjęcia z D7100 +18-105 w słabym świetle, w pokoju, bez lampy będa lepsze od zdjęć z D5200 + 35/1.8?? Przecież kolega napisał, ze kupi z jednym obiektywem i inwestować nie zamierza. Jak kupi tańszą puszkę to jeszcze na jasną stałkę starczy.W tym przypadku nie chodzi o to, żeby kolega miał puszkę o wielkich możliwościach, których nie będzie w stanie wykorzystać, tylko żeby miał sprzęt dający dobre zdjęcia do jego rodzaju fotografii.
jaad75 chyba trochę mi otworzyłeś oczy co do tego LCD i skłaniam się na tą chwilę ku d7100
neoma3xxx, ruchomy wyświetlacz LCD ułatwi Ci kręcenie filmów, czemu skłaniasz się ku D7100?
jaad75 napisał/a:
Będzie robił lepsze, ostrzejsze i przy umiejętnym postprocessingu znacznie mniej szumiące zdjęcia i będzie to widać tym bardziej im lepsze szkło do niego podepniesz, ale nawet przy słabszych obiektywach będzie to widoczne. Tyle, że widoczne to będzie przede wszystkim w RAW-ach - JPG z puszki wszystko zniweluje do minimum.
przy umiejętnym postprocessingu znacznie mniej szumiące zdjęcia i będzie to widać tym bardziej im lepsze szkło do niego podepniesz, ale nawet przy słabszych obiektywach będzie to widoczne
jaad75, przy jakim powiększeniu i jakim ISO zobaczysz na surowych RAW-ach różnicę miedzy zdjęciami z D7100 i D5200, używając nikora 18-105?
W 70% będę nim wykonywać zdjęcia - wiec to że się napalilem na obrotowy wyświetlacz LCD tak naprawdę wykorzystam tylko w 20-30% i tylko do kręcenia video dziecka Dlatego zastanawiam się nad inwestycja w lepszy sprzęt i być może w ciągnie mnie to wszystko i faktycznie za dwa lata dokupienia jakieś szkło.
Łatwiej dokupić dobre szkło niż zmienić body - szkoda ze D7100 wtedy problem sam by się rozwiązał.
Przecież kolega napisał, ze kupi z jednym obiektywem i inwestować nie zamierza. Jak kupi tańszą puszkę to jeszcze na jasną stałkę starczy.
Ale przecież nie zamierza dokupywać innych obiektywów.
Sunders napisał/a:
jaad75, przy jakim powiększeniu i jakim ISO zobaczysz na surowych RAW-ach różnicę miedzy zdjęciami z D7100 i D5200, używając nikora 18-105?
Rezygnacja z pre-sharpeningu da zysk przy dowolnym, bo taki obraz łatwiej się odszumia i skaluje. Różnica w rozdzielczości będzie widoczna tylko przy dużych. Aczkolwiek nawet sieciowe miniaturki będą wyglądały ostrzej i lepiej przy tych samych parametrach.
Chyba że faktycznie stwierdzicie że jakość zdjęć z D5200 i D7100 jest na tyle zbliżona że różnica będzie tak minimalna że wyjdzie tylko przy specjalistycznych testach porównawczy a w praktyce większej różnicy nie będzie widać
Kręcenie filmów owszem, robienie zdjęć dziecku absolutnie nie, bo masz do dyspozycji albo tylko detekcję kontrastu lub fazowy AF, ale z opuszczeniem i ponownym podniesieniem lustra, czyli ze sporym opóźnieniem.
Niestety jest dostępna tylko detekcja kontrastu. Nikon zrezygnował z drugiej opcji (detekcji fazy) zaraz po modelach D3/D700/D3x/D3s.
neoma3xxx, używam K-5 i K-5IIs - praktycznie ta sama matryca różniąca się brakiem filtra w tym ostatnim. Zysk jakościowy na szumach wynosi prawie 1EV, dzięki możliwości całkowitego zrezygnowania z wyostrzania - to widać nawet na sieciowych miniaturkach.
Fatman73 napisał/a:
Nikon zrezygnował z drugiej opcji (detekcji fazy) zaraz po modelach D3/D700/D3x/D3s.
O tak? Nawet nie wiedziałem. Ale i tak CDAF jest jedynym sensownym rozwiązaniem w LV, IMHO.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13