Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dobra, jeszcze raz dziękuje wam za tą dyskusje, wezmę sobie do serca to co każdy z was piszę. Podsumowując, z tego co mi podpowiadacie pozostały 3 opcje:
Kozi Ci radził:
kup Waść d7000 w zestawie z obiektywem (a cociazby z tym 18-105) i dokup doń stałki, jak masz/będziesz miał forsę.
na samych stałkach to sie fajnie foci ale obawiam się, ze Ty po prostu się przejedziesz.
praktycznie tak samo fantestyczne foty jak CZ zrobi czymś za tysiac złotych
Też tak uważałem, dopóki nie skusiłem się na CZ1680. Oczywiście - jeżeli nie będzie powiększał powyżej, dajmy na to, 15x20 cm to być może nie zauważy różnicy w stosunku do przyzwoitego kita, ale ja powiększałem do 25x35 (a czasami 30x40), oczywiście kadrując nieco fotki, i tu już różnicę zauważyłem. Nie mam, oczywiście, porównania do obiektywów Nikona, ale tym bardziej jest mi miło, że i Ty przyznajesz, iż jest to
Cytat:
tak dobry
obiektyw Poza tym przeczytaj całą moją poradę skierowaną do Paco92 a doczytasz się, na jakiej podstawie jednak rekomenduję inwestowanie w (aż) tak dobry zoom zamiast zaczynać od droższych body. Wg mnie (a moje doświadczenie z lustrzankami sięga 28 lat ) dobrego obiektywu nic nie zastąpi a jego zakup jest tym, czego się nigdy nie będzie żałować, w przeciwieństwie do body. Dlatego własnie, mając takie - w sumie niemałe, ale jednak nie-nieograniczone - środki finansowe, to wydawanie większej ich części na body jest grubym błędem. TO JEST MOJE ZDANIE I JA SIĘ Z NIM ZGADZAM Zaznaczam, ze od 4 lat fotografuję body A700 i jeszcze przynajmniej ze 2-3 lata nie zamierzam go wymieniać, głównie dzięki temu, ze zdecydowałem się na zakup dobrych (choc niestety - drogich) obiektywów: oprócz CZ1680 także Sony 70-400G. Natomiast tych obiektywów nie będę raczej musiał wymieniać już do końca mojego statystycznego życia (czyli jakieś 20 lat ) chyba że któryś spadnie mi z okna na na beton .
Cytat:
jako posiadacz 16-105 to bym jednak był ostrożny... po jakimś czasie można zauwazyć jak toto 'fantastycznie' rysuje... nooo, centrum zawsze OK.
Hmmm... czyli utwierdzasz mnie w przekonaniu, że dobrze zrobiłem, inwestując w Zeissa?
Ostatnio zmieniony przez Soniak10 Nie 10 Mar, 2013, w całości zmieniany 1 raz
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM http://www.dpreview.com/r...lpha-slt-a57/16
Tu porownasz sobie jakość obrazowania.
Nie kupuj A37 ani innej lustrznki najtańszej u danego producenta. Jakiś powód jest, że są one najtańsze, co nie:)?
D7000 jest uszczelniony, A57 nie. A57 ma nieco lepszy tryb video. Zoom od 18mm na pewno Ci się przyda na początek /a do stałek dorośniesz, albo i nie/, oczywiscie ten S16-50 to inna klasa, ale kosztuje 10 x 18-55 /nie zwróciłem uwagi na cenę, którą podałeś na początku, mój błąd/.
Resztę oceń organoleptycznie /MM, fotojoker.../, inaczej się nie da. Jak kupujesz komórkę, to też chyba nie polegasz jedynie na forum?
Słusznie! Na tym pierwszym linku wybierz D7000 i A57 lub A37 (ja wybrałem A37 - ma tą samą matrycę co A57) nastepnie wybierz w obydwu kamerach obrazek wykonany przy tej samej czułości ISO, kliknij na każdym z nich dwukrotnie i zejdź na ich dolne fragmenty, najlepiej tak, żebyś widział okładkę książki, trzymanej w dłoniach przez tą siedząca lalkę, lub jej zegarek. Na tych fragmentach najlepiej widać różnicę w ostrości obrazowania obydwu aparatów. Z kolei na porównywarce w dpreview najlepiej widać różnice, gdy klikniesz na cyferblat tego niebieskiego zegarka w prawym dolnym rogu.
Nie chcę Ci niczego sugerować, tylko proszę: napisz o swoich wrażeniach. Pozdrawiam
jako posiadacz 16-105 to bym jednak był ostrożny... po jakimś czasie można zauwazyć jak toto 'fantastycznie' rysuje... nooo, centrum zawsze OK.
Hmmm... czyli utwierdzasz mnie w przekonaniu, że dobrze zrobiłem, inwestując w Zeissa?
Tak. Dobrze. Ja świadomie przehandlowałem odwzorowanie na przeslonach poniżej 8 za 25 mm ogniskowej. też w sumie nie żałuję.
IMO błedem jest wydawanie takiej kwoty na jeden jedyny "niby uniwersalny" obiektyw zupełnie nieświadomie. Nie wazyłbym się przekonywac nikogo o małym poziomie wiedzy foto do zakupu tak specyficznego i drogiego (na nasze warunki) obiektywu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10