Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka do 300 zł
Autor Wiadomość
lech pepliński
Rozmowny

Wysłany: Pon 11 Mar, 2013   

I rozważam . :grin: W cenie pomiędzy EX 7x35 a 8x10 jest różnica niecałych 10 zł .
a w VII już 100zł .

Reklama

Abs 
Optyczny

lech pepliński napisał/a:
I rozważam . :grin: W cenie pomiędzy EX 7x35 a 8x10 jest różnica niecałych 10 zł .
a w VII już 100zł .

Coś zakręciłeś. Rozumiem, że między VII 7x35 a 8x40 jest różnica 10zł. Jeśli dobrze wywnioskowałem to aspekt finansowy nie ma tutaj znaczenia. Pytanie, która lornetka będzie bardziej satysfakcjonująca? Dla mnie byłaby 8x40 - lubię przez nią patrzeć - zarówno pole jak i samo powiększenie wydaje się bardzo komfortowe. Z kolei w 7x35 odczuwam niedosyt przybliżenia. Niby niewiele ale różnicę czuję wyraźnie i większe pole jakoś nie poprawia mi odbioru rzeczywistości - zwłaszcza, że czym bliżej brzegów tego pola tym większa "mgła". Jednak ja to ja a ktoś inny może sprawę odbierać inaczej.

Warto jeszcze raz przyłożyć obie lornetki do oczu i porównać bezpośrednio - każda opcja ma pewne zalety.

lech pepliński
Rozmowny

Ja też bardziej myślę o 10x40 , jak o 7x35 . Nie jestem lornetkowym maniakiem i to
juz sie chyba nie zmieni . A rzeczywiście przy tych kwotach rzędu 300zł , 100 zł nie stanowi . I pewnie pozostanę przy EX10 40 .ale wcale nie mówię , że nie kupię jeszcze jednej .
a raczej na pewno kupię . Najpierw tą trochę pomęczę i zobaczę czego mi brakuje .

Dodano: Pon 11 Mar, 2013 15:54
Pomiędzy EX 7x35 a EX 10x40 jest 10 zł różnicy , a pomiędzy VII 7x35 , aVII 10x40 już 100 zł .

Abs 
Optyczny

Między 7x35 a 10x40 jest z kolei spora różnica w powiększeniu i wręcz ogromna w polu widzenia. Według Testu Opyczne.pl Nikon VII 10x40 ma w rzeczywistości powiększenie bliskie 11x, co czyni z niego powoli lornetkę bardziej kwalifikowaną niż uniwersalną. Taka lornetka ma także wiele zalet - jest np. bardzo użyteczna do zerkania na samoloty czy ptaki na odległym planie. Trudniej z kolei ustabilizować obraz - zaczyna powoli drgać. Ten Nikon ma mniej komfortowy odstęp źrenicy no i pole, które nie przystaje do wyżej wymienionych. Myślę, że lepszy wybór (niż 10x40) to atrakcyjny cenowo Nikon VII 10x50 - oczywiście jeśli nie ma to być lornetka mobilna.

Na koniec powtórzę - pojedź jeszcze raz do MM czy Fotojokera i porównaj bezpośrednio co lepiej leży w ręce i "przy oku" bo to wbrew pozorom różne lornetki.

lech pepliński
Rozmowny

Oglądanie samolotów , to nie moje hobby , ani gwiazdy . Raz , czy dwa mogę zerknąć z ciekawości , ale nie , żeby to decydowało , jaką lornetkę mam kupić .
rozumien , że VII 7x35 i EX 7x35 to są te same lornetki zewnętrznie , a tylko w środku się różnią , tak samo VII 10x50 i EX 10x50 ?

Abs 
Optyczny

To są takie same lornetki jeśli idzie o parametry. Różnią się budową - np. Ex ma korpus z aluminium jest wypełniony azotem i wodoszczelny. Inna jest konstrukcja części okularowej - większe odsunięcie źrenicy w Ex sprawia, że stosuje się inny okular. Ex jest lepiej skorygowany optycznie. W VII jest bardzo dobry obraz w centrum ale już brzegi pola czy sama dystorsja przemawiają na korzyść Ex choć tutaj też nie jest idealnie. Na pierwszy rzut oka optycznie nie widać istotnych różnic ale gdy np. poruszamy lornetką lepiej radzi sobie z odkształceniami obrazu Ex.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Wto 12 Mar, 2013   

Lornetki dobre. Ale nie o to chodzi co, tylko do czego i dla kogo. Jeśli cały czas rozmawiamy o tej samej żonie (dla przypomnienia szatynka), to myślę, że rozumowanie: najpierw 7x35 potem 8x40, 10x50 doprowadzi w końcu do takiego zestawu:

lech pepliński
Rozmowny

A tak na poważnie prawie jesrem zdecydowany nz Olympusa WP 8x25 II(zwiedzanie Barcelony)

kivirovi 
Optyczny

Rzeczywiscie nawet Kowa 8x30 do Barcelony za duża. Kup raczej coś łamanego w jednym, a nie dwóch punktach, lepiej się ustawia rozstaw jak używa kilka osób. Teraz są nawet przyzwoite Pentaksy 9x28 albo b. mała Vixen Atrek 8x32 za 500 złociszy. Ze wzgledu na cene tanie 7x35 moim zdaniem powinno zostac na liscie - sprawdzi sie tez na imprezach masowych przy slabym oswietleniu, a WPII nie... Za to WPII można wziąć nawet jak się wydaje, że się nie potrzebuje a się potem jednak przyda.

lech pepliński
Rozmowny

Jak już chyba doczytałeś, bo chyba pisałem , do Barcelony leci żona . Jak usłyszala , że purpurowa , to nawet się ucieszyła . :grin: To pierwsza Jej taka wycieczka i pierwsza lornetka . Jak się nie sprawdzi , sprzedamy i kupimy inną . A pierwsze doświadczenie już będzie . nie ma
czasu na jakies "ruchy " , bo wylot już w niedzielę rano .

Abs 
Optyczny

Taka lornetka (8x25) zawsze się przyda. Choć mam kilka lornetek to 8x25 używam najczęściej - nawet jeśli mniej wydajna od innych to jest mała i ma 270 gram a to atuty w wielu sytuacjach nie do przebicia. 8x25 nie jest wcale ani tak ciemna jak może się zdawać ani nie jest przysłowiową "dziurką od klucza". Jest to jak najbardziej używalna - nie tylko w turystyce lornetka. Inna sprawa, że warto mieć drugą, większą, dostosowaną do naszych potrzeb (jeśli takie mamy).

lech pepliński
Rozmowny

I bedę miał , Na pewno 10x50 i coś w środku , rzędu 7/30 -8/35 .Ale ani jednej Więcej . :grin:

kivirovi 
Optyczny

Już widzę, jak jej sie przyda lornetka na zakupach :)
Tobie też radzę stąd uciekać. Już masz plany na 4 lornetki, a jeszcze nie było tu Goornika.

lech pepliński
Rozmowny

Kurde , mam plany na dwie , ta "mała" się nie liczy . :grin:

Guliwer 
Maniak

Najpierw miałem VII 7x35 i była to bardzo fajna lornetka "rodzinna", rozchwytywana na wycieczkach. Ma "progresywną optykę" tj. w centrum widać ostro przedmioty dalekie, na brzegach bliskie. Nie trzeba kręcić potencjometrem. I ostrość jest dobra, choć "wygięta", prawie po brzegi.
Postanowiłem kupić taką samą, tylko lepszą, czyli EXa 7x35. No i niestety małe rozczarowanie, bo na brzegach obraz jest zawsze zamglony mimo kręcenia. Co z dużego pola, jak brzegi felerne.

Przed kupieniem VII 7x35 proponuje przez nią popatrzeć, bo niektórych drażni nieco "butelkowe" zniekształcenie obrazu.
Co do powiększenia, to w turystyce starcza 6-7 razy. Obraz przy takim powiększeniu jest stabilny.

Odpowiedz do tematu