Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
FOTOGRAFIA WYKONANA SMARTPHONAMI LUB INNYMI URZĄDZENIAMI.
Autor Wiadomość
90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Pon 11 Mar, 2013   FOTOGRAFIA WYKONANA SMARTPHONAMI LUB INNYMI URZĄDZENIAMI.

Kiedyś padła propozycja założenia takiego tematu,więc zakładam:).
Sporo osób fotografuje smartphonami itp wynalazkami, niektórzy myślą nad zakupem owego cuda technologi i jakość zdjęć i możliwości edycji mogą pomóc im w dokonaniu wyboru.
Tak też zakładam temacik by można było zobaczyć i porównać potencjał owych urządzeń.
Poza numeracją prosiłbym o podane nazwy urządzenia i krótkiej notki co było w razie czego ze zdjęciem robione.
Oraz jakiegoś krótkiego podsumowania plusy i minusy.

Najlepiej więc zacznę od siebie:)
Fotki w oryginalnych rozmiarach mają 3264x2448 zostały pomniejszone do 850x w najdłuższym narożniku bez wyostrzania lub innych zabiegów.

1. Fotka wykonana iPhone 3gs i ostro styrana programem do HDRów, już dokładnie nie pamiętam jakim bo sprawdziłem 5-6 różnych. ogólnie HDR z dwóch zdjęć co ciekawe auto było w ruchu a nie ma żadnych duchów.

2.kolejny HDR i kolejny wynalazek do upiększania słabych zdjęć, niestety przy mocnym świetle nie daje sobie rady HDR z dwóch ujęć

3.Tutaj już iPhone 4s i moja ulubiona aplikacja na iphona top camera którą opiszę na końcu. opcja HDR poziom medium

4.j/w

5.Fotki są krzywe i nie były cięte, tak więc poza suwakami nic z nimi nie robiłem.

6.

7. kolejne foto pod mocne światło widać po ptaku że jednak trochę trwa wykonanie dwóch ujęć

8. Pstryk przy normalnych warunkach

9.kolejna fotka obrabiana w telefonie.

10.To co mi się podoba w tym telefonie można się pobawić głebią ostrości i z dość bliska robić zdjęcia

11. jedna z ekspozycji do HDRa ale niestety za szybki ruch skrzydła stąd tylko jedno ujęcie

12.kolejna fotka z cyklu najmniejsza odległość ostrzenia.

13. kolejne j/w

14.HDR pociąg był w ruchu

15. Ciężkie warunki, małpka znajomego nie dała rady zrobić ostrego zdjęcia mi się udało

16. widoczek

17.Pojedyncze zdjęcie bez obróbki

18.Pojedynczy strzał, fatalna pogoda

Podsumowanie:
+ pliki mają 3264x2448 można jeszcze je zgrabnie podciągnąć w PSie.
+ minimalna odległość ostrzenia
+ dość jasne szkiełko jak na taki sprzęt
+ zabawa głębia ostrości.
+ bezproblemowa praca AF w trudnych warunkach

- dioda ssie:)
- nie jest to co porządna puszka:)
- standardowy app do robienia zdjęć nie powala możliwościami.

Jeżeli ktoś ma lub planuje iPhona to gorąco polecam aplikacje Top camera trochę kosztuje ale to najlepszy app jaki jest na smartphony, niestety na androida nie ma nic co byłoby choćby w połowie tak rozbudowane.
Tutaj kilka jego zalet
poziomica
siatka złotego podziału
wskazywanie palcem gdzie ma być łapana ostrość i pomiar światła.
w opcji HDR można samemu wskazać najjaśniejszy punkt i najciemniejszy albo zakres jaki nam się podoba.
Rozbudowana opcja edycji zdjęć
programowa stabilizacja która działa bardzo dobrze
czujnik poruszenia( nie wykonasz fotki jak nie ustabilizujesz ręki do odpowiedniego poziomu
tryb wielosesyjny
czasowy wyzwalacz
efekt do poruszeń z opcją kontroli intensywności. slow schuter
camera
skok ekspozycji od 1 do 1/64

jest tego masa na prawdę polecam tą aplikacje, nie ma lepszej już kilku znajomych szukało na różne systemy.

Co do telefonu to jeszcze miałem okazje sprawdzać z HTC one 4s. tam gdzie znajomy nie mógł ostrości złapać i zrobić fotki bez włączenia diody 4s poradził sobie bez problemów.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 11 Mar, 2013   

Ściągnij sobie Snapseed'a

90s 
Optyczny
www.s999art.com

hijax_pl mówisz że lepszy? sprawdziłem masę app i nie trafiłem na nic lepszego.Ale zerknę zaraz

Edit: Mam tą aplikacje :) ale działa na standardowej kamerze.Do obróbki lepsza ale nie ma tyle opcji co top do robienia zdjęć

[ Dodano: Pon 11 Mar, 2013 21:18 ]
Tutaj fotki zrobione iPhonem w rękach zdolnego fotografa a nie takiego kiczarza jak ja:)
http://lightbox.time.com/...b-gal-viewagn#1

pes
[Usunięty]

Dobry temat, dorzucę coś jutro. Snapseed też polecam ;)

cygnus 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 12 Mar, 2013   

Zauważyłem, przeglądając galerie fotograficzne, że HDR używane są w okolicznościach, w których są zupełnie niepotrzebne. Ot, jest w aparacie/telefonie - to (stale) włączone.
Moim zdaniem - HDR jest uzasadniony w specyficznych warunkach oświetleniowych, wymaga to przemyślenia, odpowiedniego zaaranżowania kadru, wybrania właściwej pory dnia itd.

Usjwo 
Optyczny

90s Watek bardziej do "Warsztat foto...", albo nie wrzucamy wszystkiego co pstryknięte Iphonem :mrgreen:

90s 
Optyczny
www.s999art.com

tak jest kolego Usjwo :grin: :) dałem sporo fotek bo wykonane w różnych warunkach i raczej jako materiał informacyjny bo pod nimi się nie podpisuje :mrgreen:
Ogólnie są to stare prace z mojego radosnego okresu przesadzania z obróbką

cygnus, ja też mam włączony :grin: :) , różnice ekspozycji są niewielkie a aparata wykonuje dwa zdjęcia w najkrótszym odstępie czasu i zapisuje dwa oryginały.
Więc jak jedno jest poruszone to są jeszcze szanse że drugie będzie ostre.

pes
[Usunięty]

No to jedziem z tymi telefonowymi pstrykami :twisted: Wszystko co poniżej wypluł z siebie ajfon. Obróbka na nim w programie snapseed, oprócz 19, które zostało przygotowane w Lightroomie. Tak, niektóre mają pojechaną obróbkę :mrgreen:

19. było nie tak dawno temu w panoramach ;) Tu wersja duża i jedynie słuszna KLIK

20. :mrgreen:

21.

22.

23.

24. makro :P

25.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

pes świetne szczególnie 3 ostatnie. jaki dokładnie ten Iphone?

pes
[Usunięty]

4S, dzięki. Ostatnia fota moja ulubiona ;)

[ Dodano: Wto 12 Mar, 2013 10:56 ]
Dorzucam jeszcze dwa ;)

26.

27.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

pes pierwsze świetne chyba będę musiał ambitniej podejść do tego swojego telefonu:)
Ciekawe jestem jaki obrazek daje Nokia lumia 920

pes
[Usunięty]

90s, co do ajfona, to w dobrych warunkach bazowa fotka jest niezłym punktem wyjścia do obróbki, nawet daje radę ten aparacik. Ja również obserwuję, że mija się raczej z celem robienie fot bez trybu HDR w ajfonie. Późniejszy post-proces jest i tak kluczowy.

Dorzucam jeszcze jedno. To z kolei wynik zastosowania programiku Photosynth (KLIK). Całkiem fajne efekty daje ten software, choć nie jest w pełni wolny od błędów ;) Oprócz fotek robi panoramy 360 ;)

28.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Chyba czas sobie w końcu ajfona sprawić. :roll:

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Ja bym sprawdził Nokie 920 bo może mieć lepsze cykadło.

pes
[Usunięty]

Wysłany: Sro 13 Mar, 2013   

Dorzucam jeszcze takie. Myślę, że da się wyciągnąć sporo z takiego bazowego "obrazka" cykniętego telefonem. Pełny rozmiar tutaj KLIK. Z tego co obserwuję to:
- da się tym zrobić ostre zdjęcie,
- często jest problem z nadmiernym szumem, nawet przy dobrych warunkach oświetleniowych,
- tryb HDR wbudowany w ajfona zdecydowanie "pomaga" w robieniu zdjęć ostrych i o zakresie tonalnym, który z miejsca nie zawiewa "sztucznością".

29.

Odpowiedz do tematu