Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
fujinon FMTR-SX 7X50
Autor Wiadomość
albinczik 
Początkujący

Wysłany: Pią 15 Mar, 2013   

Dostał pan już opinię na temat tej jednej lornetki - jest to instrument wybitny. Tylko proszę jej nie wozić w tej specjalnej kieszeni, którą ma pan na swoim rowerze. Polskie drogi są wyboiste (zwłaszcza na wsi). Nawet tak masywna lornetka jak Fujinon FMTR-SX 7x50 może się uszkodzić przy takim transporcie - np. rozkolimować. A zanim pan swój rower zatrzyma i lornetkę z tej kieszeni wyjmie tudzież indywidualnie ustawi ostrość na każdym okularze, to ptaszek - choć drapieżny - zdąży odlecieć w czorta. Nawiasem mówiąc, ptaki drapieżne - zwłaszcza myszołowy - pozwalają do siebie podjechać dość blisko samochodem. Przed piechurem i rowerzystą pierzchają jak oparzone.

Reklama

RBT
Początkujący

Ogólnie rzecz biorąc, świat oglądany przez duże Fujinony jest wyjątkowo piękny - przestrzenny, ostry i kontrastowy. Niestety ma dość dużą AC, przez którą nie można nazwać go idealnym. Ja też czasem spoglądam na ptaki, lecz z reguły są to bieliki czy myszołowy, więc dzielący nas dystans wynosi przynajmniej kilkadziesiąt metrów. W tych warunkach indywidualne ostrzenie sprawdza się znakomicie. Głębia ostrości, przynajmniej w dziesiątce, jest mała. Przy zogniskowaniu na nieskończoność obserwacja obiektów położonych bliżej niż kilkadziesiąt metrów powoduje już pewien dyskomfort.
Osobiście jestem zdecydowanym zwolennikiem indywidualnego ostrzenia (w wykonaniu Fuji) z powodu solidnej konstrukcji (brak mostka) oraz niewrażliwości na przypadkowe rozogniskowanie (czego nie znoszę).

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Chec obserwacji ptakw drapieznych to kolejny argument za zakupem wlasnie dokladnie lornetki 10x50 i to nie za ciezkiej, bo kraza one czesto w zenicie. Zas ochota do wozenia jej na rowerze, pomijajac sluszne uwagi albiniczika o rozkolimowaniu, to kolejny argument za zakupem czegos mniejszego, a zwlaszcza solidnej dachowki. Lornetka porro wazaca 1,4kg o powiekszeniu 7x50 i z oddzielna ostroscia to chyba do ptakow drapieznych najgorszy mozliwy wybor. Nie wiem czy bylbym w stanie cos gorszego wymyslic... Za to do sow juz dosc dobry.

Ja nie lubie postawy w stylu: "wybralem taka lornetke, czy przez nia cos widac. Nie obchodzi mnie co wam sie wydaje tylko czy ta akurat jest dobra"... Ja widze inacze swoja role. Taka opinie to mozna sobie przeciez wygooglac. Nie mozna sobie wygooglac, ze widac ptaki, bo nikt jej w tym celu nie testowal i nie opisywal. Tym niemniej jest to bardzo dobra lornetka i sam skatmanie mozesz potem taka opinie dodac pod specyfikacja jak ja juz kupisz i przetestujesz. Wielce watpie, ze przyszedles po pomoc w zakupie (raczej chyba w sprzedazy lornetki), jesli nawet, to w Twoim przypadku "medycyna jest bezsilna".

albinczik 
Początkujący

Miło jest mi się tutaj z panem zgodzić w całej rozciągłości, panie Kivirowi. Na marginesie zaś dodam, że nawet gdy "medycyna jest bezsilna", to fajnie jest, jak sobie znachorzy pogawędzą przed snem.

Serdecznie pozdrawiam i życzę dobrej nocy.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Sob 16 Mar, 2013   

u mnie jest 16.40, jeszcze pracuje :)

skatman
Nowy

To co Kiwirowi uważasz że chcę tę lornetkę sprzedać koniecznie do oglądania ptaków. Dziwny tok rozumowania. Swoje chybione domysły zostaw raczej dla siebie.Odnośnie lornetek to jeśli ktoś ma za słabe rączki żeby przez chwilę utrzymać lornetkę ważącą ponad 1 kg to musi kupować mniejszą. Nikt mi nie powie że parametry 8x30 lub 10x40 są lepsze od 7x50 lub 10x50 ale coś za coś.Uprawiając sport też się męczymy, a po co lepiej leżeć przed telewizorem i klikać palcem po pilocie. Co do centralnej regulacji ostrości to w każdej kupionej lornetce zaczynałem od kasowania luzów na mostku, bo przy zmianie kierunku kręcenia zmienia się ostrość między okularami i trzeba często korygować , może w tych drogich tego nie ma. Nie wiem nie sprawdzałem. Nikt tu nie wspomina o tych problemach.

Dale 
Rozmowny

skatman napisał/a:
(...) Nikt mi nie powie że parametry 8x30 lub 10x40 są lepsze od 7x50 lub 10x50 (...)

Skatman do Twoich potrzeb ideałem lornetki będzie 10x42 lub 8x32(42) i tak jak napisali moi przedmówcy 7x50 to fatalny wybór, najgorszy z możliwych, no cóż ale Ty się uparłeś na 7x50... trudno :sad:

Chomsky 
Entuzjasta

Może hantle?
Ale bez żartów, coś się skatman uparł na te 7x50, to już lepiej Fujinon 10x50, waga ta sama a powiększenie pod ptaszory lepsze. Dla obserwacji w dzień zysk z 7x50 jest żaden. Dla mlodego człeka oserwacje po zmierzchu mogą wymagać tak jasnej lornetki. Pewnie obserwacje sów. W cenie Fujinona kupisz nie gorsze a mniejsze i lżejsze. No chyba, że chcesz błysnąć przed gawiedzią wyjmując taką armatę. To był kiepski żart. cześć. Ch.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Nie 17 Mar, 2013   

A tego nie wymóżdżyłem, wybrałeś po prostu najcięższą lornetkę. W takim razie rzeczywiście, niczego cięższego nie jestem Ci w stanie zaproponować.
Nie wszystkie lornetki mają mostek, większość nie ma, dachówki nie mają prawie nigdy. To czy nacisk powoduje rozogniskowanie Arek testuje. Za złośliwości pod moim adresem jestem bardzo wdzięczny. Ten się śmieje kto się śmieje ostatni, a że na Fujinona dostaniesz 10 lat gwarancji, czuję, że się jeszcze pośmieję. Myszołów i pustułka to przecież pospolite ptaki...

infocyk 
Optyczny
7DII+C300+T150-600

skatman napisał/a:
... Mam zamiar zakupić fujinona FMTR-SX 7x50 do obserwacji ptaków, ...

skatman napisał/a:
To co Kiwirowi uważasz że chcę tę lornetkę sprzedać koniecznie do oglądania ptaków....

Mój rozumek tego nie pojmuje.

lech pepliński
Rozmowny

Mój też nie . :grin:

RBT
Początkujący

Faktycznie powiększenie x10 będzie, zwłaszcza do ptaków drapieżnych, lepsze. Duża masa Fujinona nie jest żadną przeszkodą w czasie obserwacji, a wręcz przeciwnie. Fujinon jest bardziej stabilny przy silnym wietrze, a jego masa niweluje drgania o małej amplitudzie. Jakość obserwacji jest w ogóle nieporównywalna z małymi dachówkami, dającymi na dodatek prawie płaski obraz!
Centralne ogniskowanie, w większości znanych mi lornetek, wymaga ciągłej korekcji z uwagi na samoczynne i przypadkowe rozregulowanie. Poza tym wiele z nich (zwłaszcza współczesnych) ma za duży skok gwintu, co dodatkowo utrudnia precyzyjną kontrolę.
Ja ZDECYDOWANE (i świadomie) preferuję ostrzenie indywidualne, tym bardziej, że nie używam do obserwacji lornetki na dystansie kiku-kilkunastu metrów.
PS To, że za dnia nie wykorzystamy wszystkich zalet siódemki, nie może być powodem do powszechnej krytyki takich szkieł. Siedmiokrotne powiększenie ma liczne zalety, o których zapaleni ptasiarze mogą nie pomyśleć. Duży obiektyw nie zawsze potrzebny za dnia, okazuje się bezcenny nocą, bo przecież wielu z nas nie zawsze wraz z zapadającym zmrokiem schodzi do domu, nieprawdaż?

skatman
Nowy

Wysłany: Sob 04 Sty, 2014   

Witam po długiej przerwie. Chciałem podzielić się moimi wrażeniami. Pół roku temu kupiłem z drugiej ręki Doctera nobilem 7x50 z centralną regulacją i wreszcie mam lornetkę jakiej oczekiwałem. Właśnie dzisiaj byłem na kilku godzinnym spacerze i na koniec bolały mnie nogi, ale lornetki chyba dzięki szerokiemu żelowemu paskowi nie odczuwałem, ale za to jaka przyjemność jak chce się na coś popatrzeć. Apeluję do wszystkich nie kupujcie tanich lornetek i nie męczcie sobie oczu, lepiej kupić raz a porządną i mieć spokój, ja zrobiłem ten błąd i wydałem kupę pieniędzy na tanie lornetki łudząc się że kupię coś dobrego za małe pieniądze. To nie prawda że po 50-ce nie warto kupować jasnych lornetek. Ja po zmroku przez Doctera widzę obraz dużo jaśniejszy niż bez lornetki. Jeszcze jedno, szacunek dla Arka on na tym forum udziela najbardziej rzeczowych porad.

goornik 
Optyczny

Skatman, a czy miałeś okazję w terenie szansę porównać w terenie 7x50 z czymś w stylu 8x42, 8x30? To, że kupiłeś bardzo dobrą lornetkę, nie oznacza, że kupiłeś najlepszą możliwą...

lech pepliński
Rozmowny

Skatman napisał:

" Jeszcze jedno, szacunek dla Arka on na tym forum udziela najbardziej rzeczowych porad."

I tu się zgadzam , ale nie można zapominać o Atrixie , to prawdziwa kopalnia wiedzy o
lornetkach . :grin: :grin:

Odpowiedz do tematu