Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja przymykając obiektywy do f/2 najczęściej używam przedziału ISO3200-6400, a czasem wyżej. Poniżej ISO1600 zdarza mi się bardzo rzadko i tylko na dużych koncertach, najczęściej takich, które są oświetlane pod transmisję telewizyjną.
Tak z ciekawości, czy jak dysponowałeś matryca ccd robiłeś jakieś zdjęcia na koncertach?
Pewnie było to niemozliwe więc po co pytam
sorry ale nadal nie rozumiem
co chcesz zyskać zamieniając 60d na 50d lub d90?
koncerty jak piszesz to raptem 20% ale robisz z nich decydujący czynnik
70% stanowią portrety, które jeśli cała szklarnia to sig, oblatujesz jasną 50tką.
nie brakuje Ci dłuższego szkła do tych zabaw?
Nikon nie wydaje mi się jakimś tańszym czy lepszym systemem niż Canon, a zamiana 60d na 50d lub d90 to jakaś dziwna teoria z serii będzie lepiej bo winny jest sprzęt.
może zamiast puszki czy systemu warto zmienić myślenie?
Sprzedaję puszkę bo potrzebuje pieniądze, z pozostałości zostaje mi około 1700 zł na zakup lustrzanki. Dlatego nie mając bogato rozwiniętej szklarni zastanawiam się nad zmianą systemu. 50'tka jest uniwersalna dla mnie i wystarczy do portretu, C85 1.8 - docelowo chciałem S30 1.4 i C85 1.8 jakby uzbierał $$ i sprzedał C50 1.4, jednakże plany się pozmieniały i dopiero za rok, rozbudowywałbym szklarnie.
Dlatego zniżając klasę sprzętu nie chcę tego "tak mocno" odczuć, stąd moja dywagacja nad wyborem D90 i 50D , wymiana używanych T17-50VC i C50, na nikorowskie N35 N50/1.8 i N18-105 podejrzewam, że także by mnie nie zawiele kosztowała, gdy Canon wypuściłby jak są spekulacje tani FF wtedy za rok/dwa bym się zastanawiał.
Tak z ciekawości, czy jak dysponowałeś matryca ccd robiłeś jakieś zdjęcia na koncertach?
Ja po pierwsze, nigdy nie "dysponowałem" tylko matrycą CCD, a po drugie, nie robiłem w ogóle zdjęć w warunkach, w których teraz robię i cisnąłem ile się da z ISO800-1600 używając czasów typu 1/60s, polując na statyczne momenty, albo używałem lamp. Tak, czy inaczej 90% zdjęć, które robię teraz nie miałbym szans zrobić wtedy - nawet nie wyciągałbym aparatu w takich warunkach.
(..) nie robiłem w ogóle zdjęć w warunkach, w których teraz robię i cisnąłem ile się da z ISO800-1600 używając czasów typu 1/60s, polując na statyczne momenty, albo używałem lamp.
Hehe Ty nie wyciągałbyś aparatu a ja właśnie w takich warunkach czatowałem na dobry moment naciśnięcia migawki, no poza użyciem lampy, z wiadomych powodów.
Też nie rozumiem sensu sprzedaży wszystkiego i zakupowania od nowa sprzętu, który wiadomo, będzie słabszy. Na używkach nie zarobisz, stracisz, wiadomo.
Skoro napisałeś ze oszczedzisz sprzedając 60d i szkła, kupując nowy system z jednym szkłem mniej. To dlaczego nie sprzedasz jednego obecnego szkła i po wszystkim?
P.S jak sprzedasz swoją 60D po takiej cenie jak wystawiłeś, to jesteś niezłym szczesciarzem i czuj się jakbyś trafił 6 w lotka heh.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Mar, 2013
ketras napisał/a:
Hehe Ty nie wyciągałbyś aparatu a ja właśnie w takich warunkach czatowałem na dobry moment naciśnięcia migawki,
ketras, ale przecież to wyżej napisał jaad75
jaad75 napisał/a:
polując na statyczne momenty, albo używałem lamp
w sumie jak uzywałem d7000 czy k5 w trudniejszych warunkach, też polowałem na statyczne sytuacje af tych puszek przy strzelaniu w perkusistę czy ruchliwego wokalistę potrafił nieźle błądzić a d7000 robił to nawet z n24-70/2.8
w sumie jak uzywałem d7000 czy k5 w trudniejszych warunkach
To zależy jakie to były "trudniejsze warunki".
W klasycznych dla mniejszych koncertów z jakimś tam oświetleniem, czyli 3-4EV, ilość trafień zauważalnie spada, ale na pewno nie ma mowy o "błądzeniu". Przynajmniej w wypadku K-5. D7000 nie używałem w warunkach koncertowych, ale bazując na doświadczeniach z niezbyt jasno oświetlonego mieszkania, nie wydaje mi się, żeby mogło być aż tak źle jak twierdzisz (w przypadku sprawnego aparatu oczywiście).
kozidron napisał/a:
af tych puszek przy strzelaniu w perkusistę czy ruchliwego wokalistę potrafił nieźle błądzić
Swoją drogą, akurat perkusista to niemal zawsze najbardziej statyczna osoba z całego składu i bez najmniejszego problemu można go robić nawet na MF, więc nieco naciągasz...
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Swoją drogą, akurat perkusista to niemal zawsze najbardziej statyczna osoba z całego składu i bez najmniejszego problemu można go robić nawet na MF, więc nieco naciągasz...
chyba przy muzyce pop Zacząłeś słuchać popu ? Widziałeś kiedys koncert jazzowy albo coś co ociera się o okolice jazzu i nie mówie tu o kotlet jazzie albo o festiwalach pokroju mieka faja lejdis jazz festiwal. Nie wspominając też o industrialu takim jak einsturzende neubauten czy o całej masie kapel które grają ciężej. Wysil się i obejrzyj sobie co robią chociażby polscy perkusiści z takich składów jak robot obibok czy nawet lekkie i zwiewne pink freud na swoim małym mapexie
Statyczny to jest pianista Jarka Śmietany
jaad75 napisał/a:
Przynajmniej w wypadku K-5.
powiedziałbym, że padaka, w bezpośrednim porównaniu zestaw K5+16-50/2.8 umywa się do 7d+17-55/2.8, nie ma o czym mówić.
edit.
akurat einsturzende neubauten, to może zły przykład, bo nie z tego podwórka i im tylko raz robiłem zdjęcia a na ich koncertach dzieje się tyle że perkusistą jest każdy a samemu perkusiście zdarza się trzymać młot udarowy albo nawet taczkę wypełniona rozżarzonym koksem
chyba przy muzyce pop Zacząłeś słuchać popu ? Widziałeś kiedys koncert jazzowy albo coś co ociera się o okolice jazzu i nie mówie tu o kotlet jazzie albo o festiwalach pokroju mieka faja lejdis jazz festiwal. Nie wspominając też o industrialu takim jak einsturzende neubauten czy o całej masie kapel które grają ciężej. Wysil się i obejrzyj sobie co robią chociażby polscy perkusiści z takich składów jak robot obibok czy nawet lekkie i zwiewne pink freud na swoim małym mapexie
Rozumiem, że biegają wokół zestawu...
kozidron napisał/a:
powiedziałbym, że padaka, w bezpośrednim porównaniu zestaw K5+16-50/2.8 umywa się do 7d+17-55/2.8, nie ma o czym mówić.
Miałeś chyba na myśli, że się nie umywa? A z działającym SDM-em, czy na wykończeniu? Kiedy kupowanym? Ludzie w tym szkle wyłączają SDM w menu serwisowym, bo śrubokręt jest szybszy, a już zwłaszcza, gdy silnik w szkle zaczyna padać... Jak mówię porównując do 7D z 50/1.4, to z 7D jest w tych warunkach "padaka". Takie to właśnie miarodajne porównania są...
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Rozumiem, że biegają wokół zestawu...
hehe tego się spodziewałem, jest poziom i jest zrozumienie tematu
jaad75 napisał/a:
Miałeś chyba na myśli, że się nie umywa?
NIE, zdecydowanie NIE, k5 ma słaby af.
jaad75 napisał/a:
A z działającym SDM-em, czy na wykończeniu? Kiedy kupowanym?
działał, nie mam pojęcia kiedy kupowanym, nic nie wygladało na to że sdm był na wykończeniu, mogę sprawdzić kiedy kupowany, to nie problem.
jaad75 napisał/a:
ak mówię porównując do 7D z 50/1.4, to z 7D jest w tych warunkach "padaka".
Napiszę ci to po raz trzeci, chociaż pisali Ci to też inni uzytkownicy tego forum: canon 50/1.4 to jeden z najsłabszych obiektywów canona pod względem af-u, USM jest w tym obiektywie tylko z nazwy. Autofocus tego szkła jest porównywalny z plastikowym obiektywem z zestawu canona 18-55IS.
jaad75, domyslam się że pentax ma dobry af tylko z kundlami na przykład sigmy, bo żaden przecudny safox nie pomoże zumom pentaxa
jaad75 napisał/a:
Takie to właśnie miarodajne porównania są...
a tak masz rację, możemy porównywać perkusistę popowego do kahil el zabara który gra na stojąco, możemy tez porównywać słaby zum pentaxa za 4 tysia do jeszcze bardziej słabej stałki canona pod wzgledem af-u za tysiąc dwieście
Widzę w porównaniach doganiasz czołówkę ambasadorów sony
hehe tego się spodziewałem, jest poziom i jest zrozumienie tematu
No właśnie. Znani mi perkusiści, nawet bardzo aktywni, poruszają się w pobliżu krzesełka. Taka specyfika instrumentu. A przy odległościach, przy których zazwyczaj robi się zdjęcia koncertowe wystarczy ostrzyć ręcznie w okolice wspominianego krzesełka i większość zdjęć będzie trafionych nawet na MF.
kozidron napisał/a:
k5 ma słaby af.
Nie, ma bardzo dobry AF. Zwłaszcza AF-S. Po prostu wybrałeś sobie kiepskie szkło do porównań.
kozidron napisał/a:
Napiszę ci to po raz trzeci, chociaż pisali Ci to też inni uzytkownicy tego forum: canon 50/1.4 to jeden z najsłabszych obiektywów canona pod względem af-u, USM jest w tym obiektywie tylko z nazwy. Autofocus tego szkła jest porównywalny z plastikowym obiektywem z zestawu canona 18-55IS.
Jak zwykle nie zrozumiałeś - patrz wyżej.
kozidron napisał/a:
jaad75, domyslam się że pentax ma dobry af tylko z kundlami na przykład sigmy, bo żaden przecudny safox nie pomoże zumom pentaxa
Rozumiem, że pijesz teraz do SAFOX-a X z K-5II? Zależy którym zoomom - tym z hybrydowym SDM na pewno nie, przynajmniej nie w przyspieszeniu ogólnej prędkości ostrzenia. Zapewne pomoże w powtarzalności i braku spadku szybkości w słabym świetle - bo w ten sposób pomaga wszystkim obiektywom. Oczywiście zepsutemu SDM pomoże tylko wyłączenie lub serwis. Padanie SDM-u objawia się właśnie zwolnieniem i gubieniem się nawet w dobrych warunkach - w końcu blokuje się całkowicie.
A zdecydowanie mniej problematyczne (i szybsze) są szkła śrubokrętowe i DC, a także np. HSM.
[ Dodano: Sro 20 Mar, 2013 18:12 ]
Chociaż ja na swój jedyny SDM z DA*200 w sumie nie narzekam - jest ok. Dzisiaj z nudów nawet bawiłem się w drób w locie i o dziwo nie miał z tym większych problemów.
kozidron napisał/a:
Widzę w porównaniach doganiasz czołówkę ambasadorów sony
Dałem Ci porównanie analogiczne do Twojego. Tyle, że u Ciebie jak zwykle ciężko...
Znani mi perkusiści, nawet bardzo aktywni, poruszają się w pobliżu krzesełka.
nawet jak siedzi na krzesełku a ty jak zwykle sypiesz sie na niego poniżej 35mm, to ci pewnie nie robi, że łapa jest maźnieta. Jak wyjdziesz poza swoją jedna koncepcję i zaczniesz kadrować ciaśniej to moze w koncu zauważysz, że gościu "pracuje" na tym instrumencie.
jaad75 napisał/a:
Nie, ma bardzo dobry AF. Zwłaszcza AF-S. Po prostu wybrałeś sobie kiepskie szkło do porównań.
no to następnym razem założe kundla, pewnie będzie lepiej
jaad75 napisał/a:
Oczywiście zepsutemu SDM pomoże tylko wyłączenie lub serwis.
z góry założyłeś, że miałem uszkodzony obiektyw
jaad75 napisał/a:
Chociaż ja na swój jedyny SDM z DA*200 w sumie nie narzekam - jest ok.
to porównaj sobie jak to działa z canonem 7d + 70-200 na ten przykład. Wyrażenie "okey" jest mocno względne. To co dla Ciebie jest akceptowalne, dla innych już nie. Za kilka lat pentax moze wyprodukuje porządne reporterskie szklo i wtedy zweryfikujesz swoje "okey".
Na szczęście ja nie muszę być ani konsekwentny ani się trzymać jednej słusznej linii, hm... zresztą pamietam jeszcze czasy jak używałem wiekszej padliny niż ten obiektyw pewntaxa i też byłem zdania, że jest okey
Przyszedłem, otworzyłem czipsy, a tu temat ucichł ... składam oficjalną reklamację do komora
Nie będę nic wtrącał o tym perkusiście, bo obaj macie częściową rację...
nawet jak siedzi na krzesełku a ty jak zwykle sypiesz sie na niego poniżej 35mm, to ci pewnie nie robi, że łapa jest maźnieta.
"Maźnięta"? Czy poza GO? Nie, nie robi mi. Obojętne, czy robię 31-ką, czy 200-ką. Ważne, żeby element, który chcę żeby był w centrum GO, był w centrum GO. I akurat w przypadku perkusistów jestem w stanie bez problemu zrobić to bez AF. Gorzej z biegającymi wokalistami, czy gitarzystami.
kozidron napisał/a:
Jak wyjdziesz poza swoją jedna koncepcję i zaczniesz kadrować ciaśniej to moze w koncu zauważysz, że gościu "pracuje" na tym instrumencie.
Nie, nie zacznę kadrować ciaśniej, jak już pisałem, w fotografii koncertowej lubię widzieć kontekst.
kozidron napisał/a:
no to następnym razem założe kundla, pewnie będzie lepiej
Jeśli założysz jakąś nową Sigmę z HSM, to z całą pewnością będzie lepiej, niż na hybrydowym SDM. Podobnie lepiej będzie jeśli założysz np. 43Ltd.
kozidron napisał/a:
z góry założyłeś, że miałem uszkodzony obiektyw
Bo opisujesz objawy działania uszkodzonego szkła. Chyba, że mówisz o warunkach wyraźnie poniżej 3EV, ale wtedy większość aparatów zaczyna mieć problemy z celnością nie tylko K-5. Na tym tle za to nowy SAFOX X z K-5II wygląda wybitnie.
kozidron napisał/a:
to porównaj sobie jak to działa z canonem 7d + 70-200 na ten przykład. Wyrażenie "okey" jest mocno względne. To co dla Ciebie jest akceptowalne, dla innych już nie.
Porównam to bezpośrednio z D300s i 70-200/2.8, ale za parę dni. Ale jak pamiętam jak pracuje ten zestaw, to dzisiaj wcale nie było jakoś zauważalnie gorzej, a ptaki w locie na 200mm, to dość wymagający temat dla AF. Z pewnością bardziej, niż strzelanie do perkusisty (nawet w słabym świetle)...
W każdym razie, żeby już zakończyć temat, z K-5 nie miałem żadnych problemów z celnością AF powyżej 4EV, spadek trafień i prędkości między 3-4EV (do zaakceptowania) i duży spadek trafień, aż do odmowy pracy AF poniżej 1EV. Z IIs jeszcze nie natrafiłem na realne warunki w których AF zacząłby działać źle - póki co, spisuje się w każdej sytuacji i odsetek nierafionych zdjęć jest naprawdę niewielki, nawet z mocno niecelnymi szkłami, jak np. FA50.
BTW, w sobotę będę robił trudny koncert - może wyciągnę znajomego z D700 i porównamy sobie tak z ciekawości odsetek trafień... Chociaz on już przy K-5 stwierdził, że jak ktoś narzeka na AF w tym aparacie, to powinien poszukać sobie innego zajęcia niż fotografia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10