Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Decyzja zapadła. Panasonic fz 150 (cena ok.1400, po znajomości ). Sx 50 przegrał, bo na jednym z anglojęzycznych forów jeden z użytkowników napisał, że aparat fajnie się spisuje, ale nie chciałby go mieć w torbie do fotografowania meczów koszykówki czy siatkówki, a ja sportu (szkolnego i rekreacyjnego) focę dużo. Niestety, nie mogę przytoczyć tej strony, bo TZ nie może jej odnaleźć.
Dzięki, Wojmistrz, za pomoc .
PS. Niepotrzebnie się sprzeczacie, moja wina, bo nie powinnam wtrącać tekstów o innych aparatach, bo to zaśmieca wątek. Ot, babska przypadłość
Decyzja zapadła. Panasonic fz 150 (cena ok.1400, po znajomości
To fajna znajomość bo ja mogłem 2 miesiące temu kupić go w sklepie za 1249 PLN.....
Niemniej w sytuacji kiedy jest FZ200 ze stałym F2,8 uznałem, że to jedyny rozsądny wybór w tej klasie.
Reasumujac wybór dobry ale nie najlepszy na dzień dzisiejszy.
Nosz, kurczę, Chris, zazdroszczę, ale dobra i stówka mniej . Ja się boję internetowego kupowania, bo raz mieliśmy niemiłą sytuację przy zakupie aparatu (uszkodzony aparat i parę miesięcy przepychanek), stąd zostają mi podkarpackie sklepy i polowanie na promocje.
Co do zdjęć, to pewnie nie będę mieć śmiałości tu zamieścić, bo naoglądałam się ślicznych fotek - moje nie są warte pokazywania na forum pełnym fachowców .
Ja kupuję z chin z światową gwarancją + cło. Kupuję na eBay i za bezpieczeństwo odpowiada PayPal. Często dokupuję 3 letnią gwarancję (ubezpieczenie) na eBay. Łącznie i tak kosztuje mnie to 80-85% tego co w sklepie.
Witam, podepnę sie pod temat.PowerShot SX50 HS czy DSC-HX300
Jak działa stabilizacjaobrazu , który szybciej ostrzy, czy jest różnica w jakości zdjęć {pastele, itp}
Pozdrawiam
Ja kupiłem SX50.
Ekwiwalent ogniskowej - =
Wielkość matrycy - Sony
Stabilizacja - Canon
Ostrzenie - =, ale nie miałem okazji oglądać w tych samych warunkach
Jakość detali przy oglądaniu 1:1 - minimalnie Canon
Jakość na pełnym ekranie - minimalnie Sony (dzięki większej matrycy)
Odwzorowanie kolorów JPG - raczej Sony
Myślałem nad Canonem SX50 od czasu premiery tak samo jak i Lumixem FZ200 bo urzekła mnie przysłona f/2.8. Po premierze Fuji HS50EXR i porównaniu FZ100/150/200 zrezygnowałem z Panasonica. Pojawienie się na rynku informacji o Sony HX300 spowodowało, że napaliłem się na tego Sony, ale brak gorącej stopki i zapisu RAW, dało mi dojść do ostatecznej decyzji. Wybrałem SX50HS - kupiłem i nie żałuję. Po wzięciu do ręki nowego Sony miałem mieszane uczucia czy dokonałem dobrego wyboru, ale to był tylko efekt WOW - coś nowego innego dopiero do odkrycia. Przespałem się z tematem i wiem, że nie zmienił bym jednak na HX300. Jeśli nie potrzebujesz zapisu do RAW i gorącej stopki to raczej wybierz Sony.
krzysieka1, no przepraszam za wprowadzanie w błąd - tak, chodziło mi o ilość pikseli, a nie wielkość fizyczną.
Artz, jakość i ekwiwalent ogniskowej. Miałem okazję mieć wszystkie 3 modele na raz w tym samym czasie. FZ100 był wykonany niczym niezniszczalny czołg, a FZ200 niby nadal zbita konstrukcja, ale bałem się jej dotykać. Nie lubię sprzętów które trzeszczą w rękach. Ogniskowa (eq) 600mm mnie nie urządza. Korzystam z lustrzanki i wystarczy, że założę tc x2 i byle dłuższe szkło na APS-C i mam tyle czy więcej. Kwestia zastosowania, ale ja teraz po nocach pstrykam księżyc i używam tego jako "lornetki" oglądając latające samoloty nad moją głową z wykorzystaniem inteligentnego zooma x4 (eq 4800mm) i jest po prostu ... super.
Witam jeszcze jedno istotne pytanie "wizjer"który lepszy i jaki jest w HX300 na stronie optyczne jest napisane EVF a na stronie producenta optyczny , jeśli optyczny to czy widzi przez obiektyw.Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10