Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D300s vs D7000
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 24 Lut, 2013   

rafisko napisał/a:
Tylko ta cena za D300s jest szalona... :razz:

Jaka szalona. To konkurent 7D Canona i cena jest podobna.
D300s to król APS-C w Nikonie i narzekanie na matrycę mojego zdania o tym aparacie nie zmieni. Cały czas czekam na następcę. Nie jest nim D7100.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 25 Lut, 2013   

Nikon też nie pozycjonuje tak D7100. Swoją drogą najwyższy czas by odświeżyli D300s...

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Nikon też nie pozycjonuje tak D7100.
To zależy który oddział Nikona...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
To zależy który oddział Nikona...
Fakt, jest zamieszanie, ale już prostują informacje na stronach ;)

moniq 
Początkujący

rafisko napisał/a:
Zanim d7100 trafi na półki to jakieś 2 miesiące miną, potem kilka miesięcy warto poczekać na spadek ceny oraz ewentualne wpadki, które u nikona ostatnio są normą ;]

IMO kupić d7000, zanim się wyprzeda robiąc miejsce dla 7100

rafisko, u mnie wychodzi D7100 w marcu. Wiec juz nie tak dlugo. Poczekam na pierwsze testy, komentarze itp. Nie spieszy mi sie az tak ze juz musze miec w tej chwili nowy aparat. Tzn, dobrze gdyby byl, ale nie mam nic waznego w najblizszym czasie i zakup jednak moze chwile poczekac. Poki co moj wysluzony D80 jeszcze pociagnie. :mrgreen:

Nie oplaca mi sie kupowac D7000 a zaraz zmieniac na D7100. Bo po wyjsciu nowego cena D7000 pewnie zleci sporo i sprzedajac bede musila pozniej sporo dolozyc do nowego biznesu.
Nie wiem jak w Polsce, ale tutaj sprzety dosc mocno leca z ceny..i niestety ale pozniej sprzedaje za grosze.
Mojego D80 nawet nie marze o tym ze sprzedam, bo ktos chcial za niego $200 dolarow. Ja wiem, ze to juz dosc stary apart, ale za marne $200 to nawet porzdanej malpki nie kupi. Wiec wole sprezenteowac D80 komus niz wziasc za niego marne grosze.

Sunders, no D600 kosztuje praktycznie o $1000 drozej, wiec to sporo.

Wiem ze 300s juz wysluzony ale jesli nie D7000 to tylko ten mi przyszedl do glowy.
Chociaz wole jednak isc do przodu niz cofac sie za starszym sprzetem.
Moge wydac tak do $1200 dolcow na aparat...
No chyba ze poczekam jeszcze dluzej nic do marca i kilka nadgodzinek w pracy i szarpne sie na cos z wyzszej polki... :wink:

mizaack 
Nowy

Wysłany: Pon 18 Mar, 2013   

Witam,

chciałbym się podłączyć pod temat gdyż stoje przed podbnym dylematem.
przeglądałem ceny D7000 i 300s i jak sie okazalo można kupić body w podobnej cenie.
Oczywiście jest mały haczyk...

D7000 - nowe body ok 3000zl
300s - używane body (zakładamy że w dobrym stanie) też ok 3000zl.

teraz najważniejsze, do czego ten aparat?

Zdjęcia robię w dużej mierze w pomieszczeniach
1) portretowe
2) za parę chwil będzie nas więcej w domu i chciałbym porządnie udokumentować dzieciaka
3) mam firmę budowlaną i potrzebuję czasem zrobić zdjecia wnętrz

oczywiście zabieram też aparat w plener ale tu głównie
1) architektura
2) fotografia uliczna

patrząc na powyższe warto kupić nowy D7000 czy moze skusić sie na używany 300s ?

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Pon 18 Mar, 2013   

mizaack, przy tych zastosowaniach raczej D7000. Myślę, że jakość zdjęć będzie zauważalnie lepsza, a największym wyzwaniem dla AF będzie pewnie młodzież. Z drugiej strony chyba nie aż tak, żeby ten z D7000 sobie nie poradził.

mizaack 
Nowy

Wysłany: Wto 19 Mar, 2013   

ophiuchus - dziekuję za szybką odpowiedź
też skłaniałem sie bardziej ku 7000 ale czasem lepiej usłyszeć (przeczytać) po raz piąty i mieć pewność :)

Chciałbym zapytać o jeszcze jedną kwestię, a mianowicie obiektywy do wymienionych zastosowań.
Bardzo popularnym dodawanym w zestawie jest:
NIKKOR AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 - taki 'do wszystkiego' :)
oraz
Nikkor 50 mm f 1:1.4 LUB Nikkor 50mm f/1.4 D
względnie
NIKKOR AF-S 35mm 35 f/1.8G

1) czy powyższe wystarczą ?
2) w kwesti stałoogniskowego - ktory wydaje sie ciekawszą opcją ?
3) moze polecacie jakies zamienniki ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mizaack napisał/a:
1) czy powyższe wystarczą ?
Zasadniczo tak. 18-105 nie ma jakiegoś demonicznie szybkiego AF, ale da radę...
mizaack napisał/a:
w kwesti stałoogniskowego - ktory wydaje sie ciekawszą opcją ?
Do portretów brałbym 50/1,4G.
mizaack napisał/a:
moze polecacie jakies zamienniki ?
Nikkor 50/1,8D

mizaack 
Nowy

A czy coś jeszcze w ramach uzupełnienia zestawu lub zamiast wspomnianego 18-105 ?

forrest 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
Do portretów brałbym 50/1,4G.

Zgoda, ale w dynamicznych ujęciach może być kłopot :neutral:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

forrest, dynamiczne portrety? Mówisz o sporcie jakimś?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Sro 20 Mar, 2013   

Jak modelka przekręca głowę z rozwianymi włosami to może można tak to ująć? ;)

mizaack 
Nowy

Wysłany: Sro 20 Mar, 2013   

Modelek z rozwianymi włosami -rodem z reklam szamponów - nie planuję fotografować :)
Natomiast z drugiej strony tak jak wspomniałem jednym z obiektów będzie potomek a jak wiadomo dzieci ruszać sie lubią... :)
Rozumiem że 50/1,4G mimo wszystko powinien dać radę ??? :)

moniq 
Początkujący

Wysłany: Pon 22 Kwi, 2013   

Witam

Zdecydowalam sie i zakupilam D7100.

Dziekuje za wszelkie porady.

Odpowiedz do tematu