Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bo? To naprawdę nie jest sztuka poprawnie naświetlić... Zwłaszcza w dobie wszelkich wspomagaczy...
Oraz w dobie fotografii cyfrowej. Robisz kilka ujęć tej samej sytuacji i wybierasz najlepsze. Robisz zdjęcia przez większą część imprezy, robiąc sto, dwieście czy pięćset klatek, a potem wybierasz kilka/naście/dziesiąt najlepszych. Na pewno poza lampą pomaga też jeszcze dobry aparat, dobrze zachowujący się przy wysokich czułościach, oraz jasny obiektyw. Wszystkie te czynniki wpływają na to, że zdjęcie może być lepsze. Plus doświadczenie fotografa.
Tobie nie wolno robić tyle zdjeć na raz, bo Ci się migawka wyczerpie
Ojtam ojtam. Przez 3 lata zrobilem na 5d2 ok. 10 tys. zdjęć. O 6D się nie martwię. Dziwi mnie tylko rozliczenie, że dla kilkuset zdjęć robionych "luszczankom" trzeba mieć jakieś nadzwyczajne ilości baterii...
Tylu to znaczy ilu? Góra jednej, na wszelki wypadek?
Dokładnie. Jednej zapasowej do aparatu i jednego zapasowego kompletu do lampy. Per lampa. Ale nie muszę tego przecież nosić po kieszeniach.
kozidron napisał/a:
no czasem to i 4 komplety baterii do lampy pójdzie ale to tylko jak imprezka jest większa
No ale to chyba jak trzeba dopalać atomowo, albo naprawdę dużo strzelać, co?
pes [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Mar, 2013
komor napisał/a:
Ale nie muszę tego przecież nosić po kieszeniach.
Może nosić "personal nigga"
kozidron [Usunięty]
komor napisał/a:
No ale to chyba jak trzeba dopalać atomowo, albo naprawdę dużo strzelać, co?
komor
komor napisał/a:
pięćset klatek
a zdarza mi się niestety i 2 razy tyle a jak robie reporterkę, na jakiś wykładach bankowców a później jeszcze i na imprezie integracyjnej to i więcej, nie wiem kto później to ogląda, nie wnikam
Na takich zjazdo zwolenniszczakach to biorę ze sobą nawet 3 lampy, w razie jakby jakaś się sypnęła albo zagrzała, oczywiście nie systemowe jak pewnie się domyślasz Na szczęscie dość rzadko mam taką popelinę, niestety akurat na kwiecień mi się taka kroi.
Żartuję. Przy 500 klatkach to raczej jeden dodatkowy komplecik obowiązkowo, ale tak naprawdę nie od ilości klatek ale od mocy pyknięcia zależy w dużym stopniu, nie? Co innego 500 klatek na 1/8, a co innego na 1/2.
kozidron [Usunięty]
komor napisał/a:
Żartuję. Przy 500 klatkach to raczej jeden dodatkowy komplecik obowiązkowo, ale tak naprawdę nie od ilości klatek ale od mocy pyknięcia zależy w dużym stopniu, nie? Co innego 500 klatek na 1/8, a co innego na 1/2.
nie no oczywiście, nie inaczej, pełna moc dla C580tki w temp. pracy około 25 stopniach C to gdzieś w okolicach 230-240 błysków(na nowych enelopach 1900mAh), sb900 pracuje bardzo podobnie.
komor napisał/a:
A, to pewnie dlatego tyle baterii Ci zżera.
a tu akurat trafiłeś, metz pożera troszku więcej i to nie tylko ze względu na dwa palniki, taki urok.
Tak, miałęm w ręku lampę błyskową. Ale mojego ojca. Tej metody z podnoszeniem lampy do góry a jakimś kartonikiem zgiętym pod kątem 45 stopni nie znam. Możesz mi powiedzieć jak ona działa? Skoro lampa do góry jest ustawiona to pewnie flesz błyska w górę celem odbici światła od sufitu i skierowania go z lotu ptaka na głowę, aby doświetlić z góry. Natomiast jakaś tam cząstka światła pójdzie wprzód i doświetli także twarze. Czyli dostaniemy światło na twarz i na czubek głowy, ramiona z góry itd? Dobrze sobie to tłumaczę?
Dzięki za link - zapowiada się świetnie. Przeczytam to.
Cytat:
Lepszego zdjęcia z lampą w oczy, lepszego zdjęcia z lampą/lampami, czy po prostu lepszego zdjęcia w koszmarnych warunkach?
Zadałeś mi pytanie? Napisałeś, że wstawione zdjęcie "jest złe". No to ja się powinienem pytać "dlaczego jest złe". Dlaczego jest złe Twoim zdaniem?
A ty myślisz, że ktoś kto ma za zadanie sfotografować ludzi na imprezie będzie im kazał stać 10 minut w celu rozłożenia drugiej lampy i robienia zdjęć z odbiciem światła albo z lampą dając światło zza ich pleców? Dysponue on jedną lampą a nie jakimś zestawem.
I jeszcze jedno. Czym są te mazy na zdjęciach? Wyglądają jakby ktoś graficznie potem dodał flary, błyski i tak dalej. Bo co ciekawe to co ma być ostre jest ostre, a tło jest rozmazane. Jak to zrobili? Na każdym zdjęciu to widać z tamtej galerii podesłanej.
A może to jest tak że błysk lampy został ustawiony na końcowy moment zamknięcia się migawki i uchwyciło stopniowo rozświetlające się błyski otoczenia? Czy jak inaczej.
Tej metody z podnoszeniem lampy do góry a jakimś kartonikiem zgiętym pod kątem 45 stopni nie znam
"Kartonik" nie jest zgięty. Jeśli masz palnik pod kątem 45 stopni, to nie potrzeba kartonika.
h205267@rppkn.c napisał/a:
Dobrze sobie to tłumaczę?
Mniej więcej, tyle, że odbłyśnik służy jedynie do wypełnienia cieni pod oczami przy niewielkich odległościach. A światło odbite od sufitu zdecydowanie nie świecie tylko "na czubek głowy"...
Zadałeś mi pytanie?
Zadałem Ci pytanie, o jakiego typu "lepsze zdjęcia" Ci chodzi, bo metod robienia zdjęć "w kiepskich warunkach" jest bardzo wiele.
Napisałeś, że wstawione zdjęcie "jest złe". No to ja się powinienem pytać "dlaczego jest złe". Dlaczego jest złe Twoim zdaniem?
Dlatego, że świecenie spawarą na wprost nie wygląda dobrze. To kiepskie, płaskie oświetlenie.
A ty myślisz, że ktoś kto ma za zadanie sfotografować ludzi na imprezie będzie im kazał stać 10 minut w celu rozłożenia drugiej lampy i robienia zdjęć z odbiciem światła albo z lampą dając światło zza ich pleców? Dysponue on jedną lampą a nie jakimś zestawem.
Jak napisałem metod jest wiele, łącznie ze sterowaniem zestawami lamp, a spawara, to po prostu najbardziej ordynarna z nich.
[ Dodano: Sro 20 Mar, 2013 18:42 ]
I jeszcze jedno. Czym są te mazy na zdjęciach? Wyglądają jakby ktoś graficznie potem dodał flary, błyski i tak dalej. Bo co ciekawe to co ma być ostre jest ostre, a tło jest rozmazane. Jak to zrobili? Na każdym zdjęciu to widać z tamtej galerii podesłanej.
Napisałem na początku - zastane jest naświetlane z długim czasem. Nie czytasz. W przypadku zalinkowanej galerii nawet bardzo długim.
Mniej więcej, tyle, że odbłyśnik służy jedynie do wypełnienia cieni pod oczami przy niewielkich odległościach. A światło odbite od sufitu zdecydowanie nie świecie tylko "na czubek głowy"...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15