Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Gorzej z biegającymi wokalistami, czy gitarzystami.
nie rozmawiamy o skrajnościach ale fakt do tego, szczególnie na dłuższym końcu ten zestaw sie nie nadaje.
jaad75 napisał/a:
Ale jak pamiętam jak pracuje ten zestaw, to dzisiaj wcale nie było jakoś zauważalnie gorzej, a ptaki w locie na 200mm, to dość wymagający temat dla AF. Z pewnością bardziej, niż strzelanie do perkusisty (nawet w słabym świetle)...
Ptaki w locie przy dziennym oświetleniu to zupełnie inny temat, nawet nie wnikam, bo jednego z drugim bym nie porównywał. Bo patrzysz na to ze swojej perspektywy gdzie uzywasz przy koncertowej ogniskowych poniżej 35mm a ja zazwyczj na i powyżej 50mm przy słabym oświetleniu są to nieporównywalne tematy. No i dochodzi jeszcze kwestia, że ja w przeciwieństwie do Ciebie nie chodzę na popowe koncerty.
Nie zakładałbym z góry uszkodzenia obiektywu, bo zestaw pentax + 16-50 nie mógł poradzić sobie z trafieniem, można przyjąć oczywiste, że żaden safox nie pomoże szkłom pentaxa
jaad75 napisał/a:
Chociaz on już przy K-5 stwierdził, że jak ktoś narzeka na AF w tym aparacie, to powinien poszukać sobie innego zajęcia niż fotografia...
z jakim obiektywem chyba tylko sigmy albo jak wyzej wspomniałeś pentaxa na mf-ie lub jedynej 43
Bo patrzysz na to ze swojej perspektywy gdzie uzywasz przy koncertowej ogniskowych poniżej 35mm a ja zazwyczj na i powyżej 50mm przy słabym oświetleniu są to nieporównywalne tematy.
Nie, ja używam pełnego zakresu jasnych szkieł, które posiadam, czyli ogniskowych od 31, do 77 i dodatkowo na większych koncertach 200.
kozidron napisał/a:
No i dochodzi jeszcze kwestia, że ja w przeciwieństwie do Ciebie nie chodzę na popowe koncerty.
Taa... A skąd ten wniosek? Znowu kula?
kozidron napisał/a:
Nie zakładałbym z góry uszkodzenia obiektywu
Jeśli wierzyć Twojemu opisowi, to jak najbardziej należy taki wariant przede wszystkim założyć.
kozidron napisał/a:
można przyjąć oczywiste, że żaden safox nie pomoże szkłom pentaxa
Można przyjąć jeszcze ze dwa rozwiązania, ale żadne nie jest korzystne dla Ciebie...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 21 Mar, 2013
jaad75 napisał/a:
Taa... A skąd ten wniosek? Znowu kula?
pewnie stąd, zazwyczaj delikatny popik charakteryzuje się statycznością a gitarzyści wyginają się biegając po scenie jak na plakatach z brawo
jaad75 napisał/a:
Swoją drogą, akurat perkusista to niemal zawsze najbardziej statyczna osoba z całego składu i bez najmniejszego problemu można go robić nawet na MF
jaad75 napisał/a:
Jeśli wierzyć Twojemu opisowi, to jak najbardziej należy taki wariant przede wszystkim założyć.
jeśli patrzeć na inne szkła pentaxa to raczej norma z nielicznymi wyjątkami. Dla jednego "okey" dla innego padaka, szczególnie dla tego co porównywał do canona 50/1.4
pewnie stąd, zazwyczaj delikatny popik charakteryzuje się statycznością a gitarzyści wyginają się biegając po scenie jak na plakatach z brawo
Taak, niech Ci więc będzie, że to co głównie fotografuję, to "delikatny popik"...
kozidron napisał/a:
jeśli patrzeć na inne szkła pentaxa to raczej norma z nielicznymi wyjątkami.
Zaczynam się jednak skłaniać ku innemu, bardziej prawdopodobnemu wariantowi wyjaśnienia Twoich "straszliwych opowieści"...
kozidron napisał/a:
Dla jednego "okey" dla innego padaka, szczególnie dla tego co porównywał do canona 50/1.4
Chyba się trochę zaplątałeś...
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Zaczynam się jednak skłaniać ku innemu, bardziej prawdopodobnemu wariantowi wyjaśnienia Twoich "straszliwych opowieści"...
ta, widać to też po większości twoich postów, twoja ślepa bezgraniczna miłość do jednej marki przypomina religijne uwielbienie dla pewnej jednej słusznej koncepcji
ta, widać to też po większości twoich postów, twoja ślepa bezgraniczna miłość do jednej marki przypomina religijne uwielbienie dla pewnej jednej słusznej koncepcji
Po prostu, lubię prostować głupoty na temat Pentaksa, które ostatnio masz w zwyczaju wypisywać.
kozidron napisał/a:
król ironii się nie połapał
Strasznie nieporadnie ta "ironia" Ci wyszła...
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Po prostu, lubię prostować głupoty na temat Pentaksa, które ostatnio masz w zwyczaju wypisywać.
i kto to mówi człowiek, który jeszcze z miesiąc temu porównywał całość pod względem af-u do canonowej 50tki
jaad75 napisał/a:
Strasznie nieporadnie ta "ironia" Ci wyszła...
nie będę ci sugerował ograniczenia intelektualnego, bo to byłoby chamskie
i kto to mówi człowiek, który jeszcze z miesiąc temu porównywał całość pod względem af-u do canonowej 50tki
Wróć sobie do tamtej wymiany zdań i przeczytaj ją jeszcze raz.
kozidron napisał/a:
nie będę ci sugerował ograniczenia intelektualnego, bo to byłoby chamskie
Niech Ci będzie, że to był taki "abstrakcyjny" humor... Ani to celne, ani spójne, ale co tam...
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Wróć sobie do tamtej wymiany zdań i przeczytaj ją jeszcze raz.
weź sobie porządne body z dobrym reporterskim szkłem czy to 24-70 czy 70-200 czego w pentaxie ewidetnie brakuje, no chyba że posiłkować się kundlami i zobacz jak wygląda dobry zestaw do reporterki a nie będziesz musiał bredzić.
kozidron, miałem taki zestaw w ręce nie raz - jak mówię, z ciekawości sobie za parę dni porównam bezpośrednio ptaki w locie z D300s z 70-200, bo to będzie dość miarodajne porównanie szybkości i skuteczności AF-a. Do tej pory mówiłem z pamięci, że ciągły jest zdecydowanie lepszy w D300s, ale po wczorajszym dniu nie jestem przekonany, czy aż tak zdecydowanie. Tylko, że ma się to nijak do fotografii jasnymi stałkami na koncercie i tu różnicę widzę zdecydowanie na korzyść K-5II - po prostu w słabym świetle jest rewelacyjny i jestem dziwnie pewien, że w sobotę będę miał co najmniej tyle samo trafionych zdjęć (trafionych w sensie AF, nie mówię, że udanych), co wspomniany wcześniej kolega z D700, mimo tych fatalnych, jak twierdzisz, szkieł, którym żaden SAFOX nie jest w stanie pomóc...
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
co wspomniany wcześniej kolega z D700, mimo tych fatalnych, jak twierdzisz, szkieł, którym żaden SAFOX nie jest w stanie pomóc...
d700 ma bardzo dobry af, to raz, szczególnie z 24-70/2.8 i z 70-200/2.8, średnio co drugi dzień posługuje sie tym zestawem i jestem bardzo zadowolony.
a dwa, to że będziesz miał udane zdjęcia to ja nie wykluczam, mi się udawało zrobić wiele udanych zdjęć zestawem 400d+70-200 na koncercie, kilka doczekało się nawet publikacji w pewnym duzym piśmie ale dziś nie nazwałbym tego zestawu używając zwrotu "okey" zresztą wtedy też bym go tak nie nazwał
a dwa, to że będziesz miał udane zdjęcia to ja nie wykluczam, mi się udawało zrobić wiele udanych zdjęć zestawem 400d+70-200 na koncercie
Nie czytasz - ja mówię tu o procencie trafień. Po prostu, problem z AF w Pentaksie w tej chwili nie istnieje, a już zwłaszcza nie istnieje w warunkach koncertowych, gdzie praktycznie wszystkie korpusy (nie tylko z tej półki) dostają zadyszki. Jak pisałem, z K-5 było porównywalnie do C i N, z K-5II jest lepiej. Spróbuj, przekonaj się nie będziesz opowiadał bajek o tym, co się da, a co nie.
A tak na marginesie - na cholerę mi na koncercie z 2-4EV światła 70-200, czy nawet 24-70/2.8?
kozidron [Usunięty]
jaad75, ja nie mówie o k5II, bo poza tym że bawiłem się nim moze z godzinę, to niewiele mogę o nim powiedzieć, ja mówie o k5, nie mam w zwyczaju wypowiadać się na temat sprzętu, którego nie trzymałem w rękach albo nie testowałem osobiście.
....ale fakt, nie wierze, żeby jakiś sofox pomógł wyżej wspomnianym obiektywom pentaxa a od Ciebie wiem, że pentax jest najlepszy nawet w kosmosie.
Jak już wcześniej wspomniałeś porównywać można wszystko, k52 to topowy model pentaxa a 7D, d300s, to troszkę już dziadziusie z datami premier "lekko po terminie"
jaad75 napisał/a:
na cholerę mi na koncercie z 2-4EV światła 70-200, czy nawet 24-70/2.8?
pewnie, że na stałeczce jest lepiej ze światłem, tylko że na stałce 200mm pentaxa jest delikatnie mówiąc "średnio", no chyba że jak na standardy pentaxa patrzeć to jest "okey"
k5II, bo poza tym że bawiłem się nim moze z godzinę, to niewiele mogę o nim powiedzieć, ja mówie o k5, nie mam w zwyczaju wypowiadać się na temat sprzętu, którego nie trzymałem w rękach albo nie testowałem osobiście.
Na podstawie Twoich wypowiedzi, to można stwierdzić, że ani jedngo, ani drugiego nie trzymałeś w rękach zbyt długo...
kozidron napisał/a:
k52 to topowy model pentaxa a 7D, d300s, to troszkę już dziadziusie z datami premier "lekko po terminie"
A są już jakieś APS-C tych firm z lepszym AF? Może D7100 będzie miał faktycznie lepszy, choć to ponoć dokładnie ten sam moduł, co D300... No, ale nowe algorytmy na pewno mogą go jeszcze usprawnić... W każdym razie to jak do tej pory najlepiej pracujące układy AF w APS-C. Poza tym, przecież twierdzisz, że żaden SAFOX szkłom Pentaksa nie pomoże...
kozidron napisał/a:
pewnie, że na stałeczce jest lepiej ze światłem, tylko że na stałce 200mm pentaxa jest delikatnie mówiąc "średnio"
Stałka 200mm ma też światło 2.8, więc do tych warunków przede wszystkim średnio się nadaje z tego powodu. A przy oświetleniu, gdzie można sobie pozwolić na f/2.8, na K-5 miałem maksymalnie do 20% odrzutów ze względu na AF, a na K-5IIs mam kilka nietrafień na 200-300 zdjęć. Po prostu zero różnicy...
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Na podstawie Twoich wypowiedzi, to można stwierdzić, że ani jedngo, ani drugiego nie trzymałeś w rękach zbyt długo...
przyganiał znawca wykresów
jaad75 napisał/a:
Stałka 200mm ma też światło 2.8, więc do tych warunków przede wszystkim średnio się nadaje z tego powodu.
Ty jak zwykle, możesz myśleć tylko o pentaxie, przyszło ci do głowy, że ja mogę mieć na myśli szkło z innego system (to nawet nie jest pytanie, bo widzę że dzis masz ciężki dzień).
jaad75 napisał/a:
na K-5 miałem średnio do 20% odrzutów ze względu na AF, a na K-5IIs mam kilka nietrafień na 200-300 zdjęć. Po prostu zero różnicy...
no to gratuluje, jesteś dzielny jak śnieżna puma, zuch chłopak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10