Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 21 Mar, 2013 Co sądzicie o Canon 100-400mm L
Witam
Chciałem się zapytać o obiektyw Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6 L IS USM
Czy się nadaje do wyjścia do lasu i fotografowania np. ptaki, wiewiórek itp.
Właśnie szukam czegoś do takiego fotografowania.
A może lepiej kupić Sigma 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM albo Sigma 150-500 mm f/5.0-6.3 APO DG OS HSM.
A jaka jest obsługa. Wiem że to jest inna konstrukcja niż np. te sigmy. Jest cichy jak np. Canon 100mm L ?
Jakość zdjęcia jest porównywalna do 100mm L ?
chcesz porównywać kilkunastoletnią konstrukcje , na dodatek zoom'a, ze współczesna konstrukcją , do tego stałką macro, które z definicji mają być mega ostre ? tu wynik jest przesądzony
owszem, to szkło jak na wiek i fakt ze to zoom jest bardzo przyzwoite optycznie, co istotne na 400mm również , ale jakości jak 100L od niego nie oczekuj.
[ Dodano: Czw 21 Mar, 2013 22:12 ]
dark_wojtek napisał/a:
A może lepiej kupić Sigma 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM albo Sigma 150-500 mm f/5.0-6.3 APO DG OS HSM.
Chciałem się zapytać o obiektyw Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6 L IS USM Czy się nadaje do wyjścia do lasu i fotografowania np. ptaki, wiewiórek itp.
Ujdzie w tłoku
Miałem go kiedyś ale dla zdecydowanie lepszego obrazka kupiłem stałkę 400L. Pewnie nie trafiłem na ten jedyny, cudowny, świetny, super ostry, opisywany przez niektórych.
Poszukuje obiektyw tak jak pisałem do zwierząt. Nie jestem zawodowcem żeby sobie kupić stałke, bo mogę nie wykorzystać jej.
I tak szukałem i znalazłem canona 100-400 i te sigmy dwie.
A może macie inne propozycje telezooma ?
dark_wojtek, a co tu jest do niewykorzystania i co ma do tego bycie zawodowcem? tej setki makro tez nie wiesz, jak wykorzystac? na dodatek kupujac 400/5.6 jeszcze by ci pare stowek w kieszeni zostalo
Nie jestem zawodowcem żeby sobie kupić stałke, bo mogę nie wykorzystać jej.
Stałki są też dla amatorów Twoim podstawowym problemem jest określenie jakich ogniskowych zamierzasz używać. IMO do chodzenia po lesie i focenia z ręki wygodniejszy jest 100-400L.
100-400L to świetny obiektyw, dla niego myslałem nawet rok temu o zmianie systemu. Ja używam do samolotów, więc zostałem przy nikonie i mam sigmę 50-500OS, która chyba optycznie jest najlepsza ze wszystkich zoomów sigmy, a i tak na długim końcu trzeba przymknąć do f8 żeby było ostro. Do samolotów i do przyrody w dobrym świetle fajna, ale jak brakuje światła to musimy otworzyć, a wtedy ostro nie jest (od7.1 jest akceptowalnie, a 6.3 to mydło) 100-400L jest ostry już na 5.6 na długim końcu więc do lasu lepszy od sigmy (choć krótszy). Niemniej jednak teraz wiem, ze zamiast megazooma wolałbym długą stałkę, bo i tak mojego zooma mam w 98% przypadków rozkręconego na maxa. Jedyny problem to brak stabilizacji w tej stałce...
Sunders, Ma racje nie wiem jakich ogniskowych bym używał. Jak bym wiedział że np 300-400 to bym kupił stałke 400.
Najlepiej było by żebym mógł na 1-2 dni taki obiektyw wypożyczyć od kogoś i przetestować go i zobaczył bym jaką ogniskową bym używał
Jedyny problem to brak stabilizacji w tej stałce...
Stabilizacja w 100-400 to ... no cóż, śmiało można wyłączyć.
Ja do 400L używam lekkiego i taniego gimbala Jobu Jr.3, którego też stosuję do lasu z monopodem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10