Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 22 Mar, 2013 Pierwsza lustrzanka za małe pieniądze
Witam,
Chciał bym się pobawić w fotografie, ale nie mam czym, a budżet mocno ograniczony... bowiem mam na wydanie około 500 zł, max 600 razem z wysyłką. Wiem, ze to bardzo mało, ale jak przejrzałem allegro da się coś kupić.
Jakieś alternatywy? Zdjęcia będę robił pewnie wszelakie na początek. Od widoczków po macro (to chyba bardziej bo czasem nawet jako lupy używam mojej małpki ) oraz ogólny rodzinny użytek (ustawić na auto i masz zrób zdjęcie) ale oni mnie ważni Filmów nie potrzebuje.
Wiem o tym, ale zostało mi sporo kasy na obiektyw. Jednak chyba poprzestanę na kitowym 18-55.
[ Dodano: Pią 22 Mar, 2013 17:12 ]
Mam nadzieje, że posty się skleją...
http://allegro.pl/canon-e...3115805689.html myślę, że cena nie przekroczy 100-150 zł. Miał bym go na miejscu do odebrania. Nada się coś takiego? Czy mimo wszystko poprzestać na 18-55 ?
Za kilkadziesiąt złotych - to czemu nie kupić taki 28-90 - ale zasadniczo podstawa to szeroki kąt.
18mm na aps-c (rozmiar matrycy, mnożnik ogniskowych u Canona 1,59) daje ci dosyć szeroki kąt, a 28mm już nie bardzo.
Najlepsza budżetowa opcja to ef-s 18-55 - bez stabilizacji będą tańsze, a nie koniecznie jest potrzebna przy takiej ogniskowej stabilizacja. Później można zbierać na jakąś stałkę z lepszym światłem np: ef 50mm f/1.8
Zawsze możesz wziąć 28-90 jako drugi obiektyw - da ci większe zbliżenie i bardziej się nada do portretów.
Brak stabilizacji może boleć chyba trochę... ale da się to ewentualnie zniwelować zwiększając szybkość migawki i zwiększając ISO ? 18-55 z IS kosztuje niemal 2x więcej i myślę, że jako drugi obiektyw brał bym coś od 50-55 mm do 100-200 mm. Żeby się ogniskowe mijały. Jednak to wyjdzie w praniu za jakiś czas. Jeszcze kilka rzeczy by się zdało do tego... czytnik kart CF, filtr UV na obiektyw, torba, nie mówiąc o drugim obiektywie. Trochę tego jest.
Myślę też do ilu ewentualnie licytować ten 28-90 mm. Jeśli bym go kupił teraz to drugi dopiero przy najbliższym wpływie gotówki bym mógł kupić...
Póki co nie mogę się doczekać zrobienia pierwszych fotek
Dark_Reaver, jakos robili ludzie zdjecia przed wprowadzeniem stabilizacji. tak, odpowiednio dobrany czas naswietlania, ISO, statyw. albo jakies jasniejsze szklo niz f/3.5-5.6 nawet jakby mialo byc manualne. cos za cos ale nie po to kupuje sie lustrzanke, by bylo jak najlatwiej, od tego sa telefony komorkowe z aparatem
Oj telefonem to zależy jakim, moim nie poszaleje Postanowiłem olać ten 28-90 mm i kupić 18-55. Pozostaje mi tylko kwestia czy dopłacać do stabilizacji 50-80 zł, ale to już sam wymyślę.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Sob 23 Mar, 2013
jak nie możesz wydać jednorazowo 2-3 tys. zł. ale możesz wydać 50-80 zł. raz na miesiąc może powinieneś przemyśleć kupno analoga. Ja bym tak zrobił.
znam kilku fotografów którzy robią analogiem zdjęcia 2-3 filmy na miesiąc, robią naprawdę swietne zdjęcia i mają przy tym mnóstwo frajdy i satysfakcji.
tylko musisz znaleźć jakiś lab gdzie wołają jeszcze filmy ręcznie, nawet jeśli będą robili Tobie w maszynie, (bo najczęściej b&w laby robią ręcznie) to zwykle tacy laboranci są bardziej świadomi, trzymają temeperaturę, czyszczą wentylację itd. wtedy chemia/maszyna lepiej działa, jest odpowiedni kontrast i małe ziarno.
Może z czasem jak będę miał stałą prace to będzie lepiej z tym ile mogę wydać jednorazowo. Na razie musze się trochę ograniczyć i przede wszystkim nauczyć korzystać z możliwości aparatu. Coś czuje, że będę miał sporo zabawy i nauki.
Kupiłem obiektyw kitowy ze stabilizacją za 165 zł łącznie. Nowy, nie używany z deklami. Budżet maksymalny przekroczony o 10 zł. Mam nadzieje, ze kabel USB z małpki lub telefonu będzie pasował do Canona bo nie będę miał jak zgrać zdjęć z niego
Znajoma brata podsunęła mi też pomysł żeby iść na jakiś bazarek i tam szukać starych lustrzanek analogowych czy obiektywów bo można je czasem dorwać za grosze, a niekiedy pasują Ale w Lublinie nic takiego nie ma niestety... Po za tym chyba potrzebował bym przejściówki.
Tak, potrzebna jest przejściówka na bagnet m42. Od 30 złotych można kupić. Droższe są przejściówki z potwierdzeniem ostrości.
Stare szkła na m42 są ciekawe - ale wcale nie jest tak łatwo ostrzyc manualnie. W zenitach było łatwiej - mając tylko podstawową matówkę Canona to nie jest takie proste - ja się męczyłem.
Ale są adaptery na M42 z potwierdzeniem ostrości - to ciut powinno pomóc.
No i trzeba pamiętać, że w starych szkłach łatwo o odblaski - czasem to denerwujące.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Nie 24 Mar, 2013
stare szkła do cyfry ? fałszywa legenda, bliżej im do szkieł odblaskowych niż do obiektywów, zdecydowanie szkła do cyfry to szkła do cyfry, dlatego polecam analoga od obiektywu do filmu... albo rower albo wrotki
manolo, troche upraszczasz sprawe. nie nalezy wierzyc, ze obiektyw za 30zl bedzie sie super sprawowal, bo gdyby tak bylo to i cena bylaby kilkukrotnie wyzsza, ale na rynku wtornym (i nie tylko) sa dostepne konstrukcje sprzed ery cyfry, ktore sa bardzo dobre i kosztuja adekwatnie do tej jakosci
manolo [Usunięty]
Wysłany: Nie 24 Mar, 2013
to dla kolekcjonerów, kiedyś widziałem porównanie poparte zdjęciami starych zeissow i nowych obiektywow kitowych canona i nikona, zgaszony kontrast na analogach i ciepły zafarb, czy to jest warte braku AF i dość sporego ciężaru, zdecydowanie nie..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10