Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak do tej pory rozwiązania naturalne są doskonałe w swojej konstrukcji.
Więc wystarczy skopiować to co jest pod ręką.
Kwestia bobrabiania nerwowego to już inna para kaloszy, ale to pójdzi ełatwiej niz sama budowa "siatkówki".
Spark, no właśnie moim zdaniem nie masz racji. Dopóki będziemy koncentrować się na konstruowaniu coraz to doskonalszych matryc, receptorów czy obiektywów, ale nadal będziemy zdjęcia oglądać na ekranie lub wydruku/odbitce, to nadal będziemy lądować z cieniami na niedoświetlonej twarzy, tyle że rozróżnialne będą wszystkie skrajne szczegóły, od białości do czerni. Ale nadal będzie nam przeszkadzać obecność cienia na twarzy, bo on tam po prostu fizycznie jest.
To nasz mózg nie zwraca na to uwagi, kiedy po prostu na kogoś patrzymy, a nie (przez zboczenie fotograficzne) zastanawiamy się jak wyjdzie kadr, gdybyśmy tu i teraz zrobili zdjęcie. Tutaj chyba tylko implanty do mózgu mogą zmienić tę sprawę...
Hehe, widzę że dyskusja rozgorzała i dobrze. Też myślałem, że w przyszłości (może niedalekiej) bioinżynieria pozwoli na połączenie technologii z komórkami. Oczywiście teraz to brzmi jak Sci-Fi ale kto myślał w ubiegłym wieku choćby o aparatach cyfrowych? Potencjalna poprawa jakości zdjęć może być olbrzymia w porównaniu z tradycyjnymi technicznymi rozwiązaniami.
A więc małe podsumowanie
Zakres ISO 50??-3200 przy jednakowym poziomie szumów i bez ingerencji w szczegóły - oj tu jest sporo do zrobienia, chociaż chyba d3 jest blisko
Rozpiętość tonalna 16EV przy każdej z czułości - trochę brakuje od najlepszego Fuji s5Pro
Rozdzielczość 12Mpix (osiągnięte)
Optyka (najlepiej megazoom) nadążająca za upakowaniem pikseli na matrycy i wolna od zniekształceń - chyba nigdy fizyki się nei przeskoczy (może bioinżynieria)
LV z P&S a może i nawet ulepszony (choć tu nie mam pomysłów) - nadal w powijakach ale coś się rusza
AF na poziomie obecnego Nikona D3 albo D300 (osiągnięte)
coś jeszcze?
Już sobie przypomniałem - kolejny parametr - szybkostrzelność
Obecnie standardem są 3-3,5 kl/sek w niższej klasie, 5-6 kl/sek w klasie średniej i ok 10kl/sek w profesjonalnej. Ile tak naprawdę nam potrzeba (chodzi zarówno o szybkość jak i pojemność bufora) Uważam że rzadko kiedy przekraczamy kilka/naście klatek w seryjnym trybie. Wynalazki w stylu Casio F-1 ze swoimi 60 fps to bajer, nie mówiąc o trybach filmowych w niższej rozdzielczości (chociaż dla analityków sportowców jak najbardziej OK)
Ostatnio zmieniony przez MichalP Sro 11 Cze, 2008, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: Czw 12 Cze, 2008
Skopiować oko w sensie technicznym mały problem. Ale skopiować soft? Obraz z oka jest obrabiany w 12 niezaleznych procesach w wyspecjalizowanych obszarach mózgu (jedne wykrywają krawędzie, drugie ruch, trzecie relacje 3d itd) a na końcu dopiero syntetyzowne jest to co widzimy. Wszelkie złudzenia optyczne biorą się z tego, że nasze mózgi odwalają on-line kolosalną softową robotę, nastawioną na wyciągnięcie z obrazu wszystkiego, co ma znaczenie do przeżycia.
krisv740 [Usunięty]
ja na początek chciałbym nowego 5d markII w cenie 3500pln
ale rozważania macie naprawdę bardzo ciekawe
Dobra to jeśli chodzi o technologie przyszłości to przydałoby się coś takiego jak "statyw samorozkładający się " ustawiasz tylko jaką chcesz wysokość i wszystko samo wyskakuje z plecaka i jest ustawione.
A tak patrząc trochę bliżej to ten nowy typ wizjera nad którym pracuje Nikon jest bardzo ciekawym rozwiązaniem .
ustawiasz tylko jaką chcesz wysokość i wszystko samo wyskakuje z plecaka i jest ustawione.
To ja pojde dalej. Myslisz: o, fajne zdjecie by bylo. A aparat sam wyskakuje z plecaka i robi zdjecie wlasnie takie jak chciales
Ciekawe czy za 20 lat niektore z naszych marzen nie bedzie rzeczywistoscia...
Ja bym chciał mieć urządzenie rejestrujące dokładnie to co widzę i tak jak widzę. Najlepiej z możliwością bezpośredniego podłaczenia do mózgu w celu i rejestracji, i odtwarzania. Wtedy kochani wywaliłbym wszystkie aparaty (które mam) przez okno i zastanawiałbym się nad kupnem lepszej lornetki (niż mam).
A ja właściwie chciałbym tyko aparat, w którym matryca będzie miała czułość zbliżoną do ludzkiego oka i podobny zakres tonalny, a do tego duży wizjer ze 100% kryciem i matówką pozwalającą na dokładny podgląd GO obiektywu. Tyle.
Takie rozwiązania istnieją, bardzo kulawe jeszcze ale wielce obiecujące.
Można widzięc pewny zakres odcieni szarości, zarys kształtów - to lepsze niż nic.
Podobnie jest z protezą słuchu, trzeba się od nowa nauczyć słyszeć,ale...to działa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9