Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 28 Mar, 2013 Re: Test aparatu Nikon Coolpix P7700
Mnie się ogólnie podoba. Często korzystam z lampy zewnętrznej i możliwość współpracy tego aparatu z moją SB700 właściwie przesądza sprawę. A do tego praca zdalna, super.
- wolałbym więcej szerokiego kąta, nawet kosztem dłuższej ogniskowej,
- ciekaw jestem czy AF potrafi korzystać ze wspomagania lampy zewnętrznej
- gdzieś czytałem, że współpracuje z rf603, ale trzeba robić jakieś czary mary z lampą wbudowaną.
- szkoda, że lampa wbudowana jest tak mocno z boku, SG-3IR chyba jej nie zakryje.
- tylko jedna grupa lamp, trochę szkoda, ale i tam mam tylko jedną systemówkę.
Tak czy siak, mocno się zastanawiam czy sobie nie sprawić go jako drugiego, podręcznego aparaciku.
Moim ideałem jest aparat podobny do Nikona A. Jeszcze tylko potrzebny ruchome LCD.
Obecnie używam Canona G1X i jako podręczny kompakt bardzo go sobie chwalę, zresztą to mój jedyny, używany aparat obecnie.
Ideałem jednak będzie aparacik jak wyżej, podobny do Nikona A. Może to trochę sentymentalny powrót do korzeni, czyli jedna ogniskowa i minimum obsługi. (Jak kiedyś nastawiłem ogniskową G1X na odpowiednik 35 mm, tak nie miałem ochoty tego zmienić )
Tego P7700, moim zdaniem nie warto kupować. Różnica w jakości zdjęć między 1/1,7 i APS-C jest zbyt duża.
Trzeba poczekać aż kompakty z APS-C stanieją, bo jeżeli taki Nikon A jest droższy niż Nikon5200 z obiektywem 18-105, to chyba ktoś tu kogoś ma za idiotę.
A dlategóż, że chociażby na 5200 zużyto więcej materiałów. To trywialne, ale prawdziwe.
A bardziej poważnie, to nie widzę parametrów (tych na które patrzę, czyli ważnych dla mnie), które są lepsze w N A. ISO gorsze, migawka wolniejsza, filmy gorsze, zdjęcia seryjne wolniejsze,
I czegóż jeszcze trzeba, żeby wyrobić sobie opinię o stosunku jakość/cena dla Nikona A.
Ale mieści się w niewielkiej kieszeni. Za miniaturyzację zawsze się płaciło ekstra. Dedykowany obiektyw i to o takim ekwiwalencie ogniskowej też jest ceniony bardziej od innych
(może się powtórzę)
Optyczni napisali
"nie zachwyca też praca układów AF (szczególnie gdy korzystamy z zoomu)"
to chyba tylko przez wzgląd na fakt, tak długiego wyczekiwania aparatu i testu. AF w zasadzie nie działa na dalekim co dyskwalifikuje ten aparat (chodzi o VIDEO) . Dodajmy, że kosztuje on tyle co RX100. Tez ma 28mm jak RX - co może być wadą.
Te 30p klatek nie powala zwłaszcza na stoku. Bardzo długo zastanawiałem się nad wyborem RX100, Lx7 i p7700
Mało było wiadomo w PL o tym Nikonie, poza marketingowym bełkotem. W sklepie dla idiotów w Wawie do zeszłego tygodnia nie było w ofercie, a miła Pani na stoisku wymijająco unikała odpowiedzi na pytanie - dlaczego ? Nawet nie było jak go wziąć do ręki, sprawdzić jak leży.
Wybór padł na LX7 - zobaczymy jak to wyjdzie.
Ogniskowa to jedyna zaleta tego aparatu, ale zabija to cena IMO
Czyli poczekam aż takie kompakty stanieją. Było już Fuji, teraz Nikon, za dwa lata będzie to kosztowało około 2000zł i kompakt APS-C zacznie mieć sens. Ja za miniaturyzację aż tak dużo nie zapłacę.
Z tej trójki tylko RX100.
Reszta ma matrycę 1/1,7" i wybór można ograniczyć do ergonomii. Jakość zdjęć z tych aparatów moim zdaniem jest podobna.
RX100 ma ciemny obiektyw - zalety matrycy szybko znikają. To dlatego tak podobny obrazek dają. Inna sprawa, że RX100 na szerokim kącie ma potężną dystorsję. Złośliwy powiedziałby nawet, że klient dostaje gratis fiszaja A P7700 ma daleko lepszą ergonomię. Jak dla mnie gra nie warta świeczki w tak duże matryce przy takich obiektywach jakie ma np cytowany RX100.
Ja wybierając pomiędzy RX100 i G1X, wybrałem Canona i nie żałuję.
Nie wiem jak w Sony, ale w Canonie dla 35mm mam przesłonę 3,5, czyli tracę około pół działki, a ISO matrycy zostaje.
Jak porównuję sample z aparatów 1/1,7" to mi ciężko zobaczyć różnicę. Są zdecydowanie lepsze niż z aparatów 1/2,3', ale w tej klasie różnic wielkich nie ma.
A na miniaturyzacji i dosłownej kieszonkowości to mi nigdy mocno nie zależało.
[ Dodano: Czw 28 Mar, 2013 21:56 ]
Mnie to się marzy taki Łomo z APS-C lub FF.
Tylko obiektyw troszeczkę lepszy, żeby tak nie winietował.
Za taki aparat dałbym 4000 zł.
Aha, czas uruchomienia poniżej 1s.
Canon G1X dla ekwiwalentu ogniskowej 35mm przy maksymalnym otwarciu przesłony ma F/3,5.
Przesłonę f/2,8 ma dla ekwiwalentu 28mm i to jest najkrótsza ogniskowa.
Dlatego używając "35mm" godzę się na stratę około pół działki przesłony.
Sigma DP1 kosztuje ponad 4000. Nikon A- jeszcze nie znalazłem polskiej ceny.
Tak naprawdę, to chodzi mi po głowie Fuji X100S. Poczekam aż spadnie poniżej 4000zł.
Jeżeli w testach wyjdzie, że ta obiecywana szybkość AF rzeczywiście będzie poniżej 0,1s i zwłoka migawki będzie 0,01s (tak jak się reklamują), to ten aparat jest mój. Tą migawkę to zaakceptuję nawet jak będzie miała 0,05s zwłoki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13