Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jak zrobić napis?
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 31 Mar, 2013   

Tak samo jak gruszkę o którą pytałeś.

Nie możesz sobie kupić książki do PS?

Reklama

diego 
Początkujący

zrób mi swój opis tak by był dokładniejszy ok dzieki

Tutejszyn 
Optyczny

Nie myl tylko "Szybkiej maski" z "Szybkim zaznaczeniem". Szybka maska to narzędzie precyzyjne i jeśli zrobisz to starannie, to nic nie powinno pozostać z tła.

Ja używam szybkiej maski w ten sposób:
Podwójnym kliknięciem w ikonę szybkiej maski (zaznaczone strzałką) wywołuję okienko opcji.
W opcjach szybkiej maski wybieram "Obszary zaznaczone". Ta opcja powoduje, że malując pędzlem zaznaczam, a nie jak domyślnie - wyłączam z zaznaczenia. Tak mi jest wygodniej...
Teraz maluję to, co chcę zaznaczyć twardym pędzlem w kolorze czarnym. Jeśli coś pójdzie źle, jeśli zaznaczę za dużo, koryguję pędzlem w kolorze białym. Narzędzie jest precyzyjne, bo zdjęcie nad którym pracuję mogę dowolnie powiększać, odpowiednio przy tym dobierając wielkość końcówki pędzla. Wielkość końcówki wygodnie zmienia się skrótem klawiszowym: "[" - powiększ i "]" - pomniejsz.

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 12:53 ]
Aby już wszystko wyjaśnić do końca..
Tak jak powiedziałem, zaznaczasz czarnym pędzlem, ale pędzel zostawia ślad czerwony. Po zaznaczeniu wszystkiego klikasz znowu w ikonę szybkiej maski, aby ją wyłączyć. W tym momencie zaznaczony obszar jest otoczony "maszerującymi mrówkami".
Teraz najlepiej jest zapisać zaznaczenie, aby nic nie "uciekło" :) - Zaznacz/Zapisz zaznaczenie. Teraz możesz zastosować kilku pikseli wtapiania, aby zmiękczyć trochę krawędzie zaznaczenia: Zaznacz/Zmień/Wtapianie. Ja używam zwykle 1 do 3. pikseli. Tutaj bym zastosował 1.
Teraz możesz już przerzucić zaznaczony obszar na nową warstwę skrótem klawiszowym CTRL+J.

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Pon 01 Kwi, 2013   

diego napisał/a:
zrób mi swój opis tak by był dokładniejszy ok dzieki

wez google zainstaluj :mrgreen:

diego 
Początkujący

na google tego nie ma

diego 
Początkujący

Wysłany: Pon 01 Kwi, 2013   jak zrobić napis z tłem niebieskim?

siemka

jak zrobić napis z tłem niebieskim?

diego 
Początkujący

Wysłany: Pon 01 Kwi, 2013   jak zrobić napis?

siemka
jak zrobić napis do połowy jeden kolor a od połowy drugi kolor?

Stuku 
Rozmowny

diego napisał/a:
na google tego nie ma

https://www.google.pl/sea...iw=1366&bih=643

Taaa pierwszy temat z góry ... Po cholere w ogóle piszesz kilka tematów, gdzie cały problem można byłoby ująć w jednym ?!

diego 
Początkujący

do tego nie ma opisu:

jak zrobić napis z tłem niebieskim?

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Ja tylko czekam jak kolega zapyta nas o instrukcję obsługi papieru toaletowego...
KUP SOBIE KSIĄŻKĘ DO PS-a! :twisted:

Tutejszyn 
Optyczny

Nie ma cudownego przycisku z napisem "zmień kolor tła". To, o co pytasz, było już tu wałkowane kilkakrotnie i na forum i na PW. Jeśli chcesz zmienić tło, to "wycinasz" z tła fragment obrazu i przerzucasz na nową warstwę CTRL+J. W ten sposób separujesz jakiś obszar od tła. A skoro fragment obrazu jest już wydzielony, to możesz już sobie podłożyć tło dowolne, choćby i niebieskie.

Jeśli to, co mówię jest niezrozumiałe, to daruj już sobie pracę w PS na dziś. Idź do sklepu i kup dowolną książkę do PS dla początkujących.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Pon 01 Kwi, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

a ja kupiłem książkę jak jakiś głupek... chyba :roll:

Tutejszyn 
Optyczny

Ale skoro jesteśmy przy temacie, pokażę fajną sztuczkę na pozbywanie się białego tła z czarnych elementów, których wycięcie normalne wydaje się niemożliwością. Wyobraźmy sobie coś takiego..

Aby pozbyć się białego tła w tym przypadku, wystarczy nałożyć całość na wybrany obraz i zmieszać na coś z obszaru przyciemniania. Tutaj najlepiej sprawdza się mieszanie na "Mnożenie". Wiem, koszmarnie brzmi "mieszanie na mnożenie".. Mógłbym powiedzieć "pomnożyć warstwy", ale to z kolei mogło by być niejasne...
Tak, czy owak dostajemy coś takiego.

lvl3ha 
Rozmowny

diego napisał/a:
na google tego nie ma

http://www.amazon.com/Goo...l/dp/0764544209

Tej ksiazki szukasz :mrgreen:

Odpowiedz do tematu