Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nik Collection za $149 (brutto)
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 31 Mar, 2013   

pan.tadeusz napisał/a:
tzn irytujące jest to, że dla każdej aplikacji z pakietu tworzy osobnego tiffa - odszumiam tiff, stylizuję - kolejny tiff
Nieprawda. Ja tworzę tylko jednego TIFFa i na nim operuję.

Reklama

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
tzn irytujące jest to, że dla każdej aplikacji z pakietu tworzy osobnego tiffa - odszumiam tiff, stylizuję - kolejny tiff
Nieprawda. Ja tworzę tylko jednego TIFFa i na nim operuję.

faktycznie! jest przecież opcja Edit Orginal dostępna na tiffie, dzięki :)

lvl3ha napisał/a:
w PS nagraj czynnosc i mozesz potem dla wybranych fotach kliknac play i po klopocie.

tylko, że nie mam PSa.
ciekawe czy te wtyczki ruszą mi pod PSP X
----------------
no więc korzystając z tego:
In order to install the software into Paint Shop Pro (PSP) X2, run the installer indicating the following typical install location: C:\Program Files\Corel\Corel Paint Shop Pro Photo X2\ After running the installation PSP X2 needs to be setup to find the newly installed software plug-ins. To assist you in this process please fellow the steps below:
1. Restart PSP X2
2. Click on File >Preferences >File Locations... Click image to enlarge.
3. A dialog box appears:
a. On the left hand side click on plug-ins.
b. Ensure the box next to "Enable plug-ins..." is checked.
c. Click on the Add button.
d. Navigate and select the Nik Software folder located at: C:\Program Files\Corel\Corel Paint Shop Pro Photo X2\
e. Click OK, then OK again to go back into Corel Paint Shop Pro X2

zrobiłem jak napisano

jak widać w menu info, że nie załadowano żadnych pluginów :neutral:
czyżby wersja PSP X nie obsługiwała tego pakietu?

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 13:27 ]
-----------
doszedłem do tego, że NIK wrzuca mi w katalog Plugins foldery do tych aplikacji ale w każdym są tylko dwa skróty (32 i 64 bit) do właściwych plików i plik config. dołączyłem więc katalog NIK Software z Program files w oknie gdzie ustalam ścieżki dla pluginów i...
pokazuje mi się takie coś

brak jakichś uprawnień?
zainstalowałem NIK od nowa na dysku d tak aby uniknąć kłopotów z uprawnieniami.
wskazałem ale jest identycznie :???:

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 14:25 ]
no więc po wielu próbach - wskazywania poszczególnych folderów w NIK, kopiowania ich zawartości luzem albo w katalogach do folderu pluginów, zdejmowania atrybutów i odpalania w trybie admina itd. wreszcie... udało się! :D

jest jakiś problem w dostępie i uprawnieniach...
generalnie pomogło zainstalowanie NIK na dysku D (ze wskazaniem LR i PSP jak wyżej), a po tym zdejmuję atrybuty w rodzaju systemowe/ukryte/itp oraz kopiuję pliki każdej aplikacji do folderu Plugins w PSP X. pomijam przy tym wersje 64bit i nadkładam plik z licencją. tak wrzucone pluginy działają poprawnie na Win8_64bit + PSP X! :D

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 14:27 ]
należy jedynie pamiętać, że pliki mają być przerzucone luzem (nie w folderach) :!:

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 15:55 ]
PSP X można sobie sprawić za naprawdę niewiele i w moim odczuciu to znacznie lepszy i wygodniejszy program niż PS Elements ;)

http://www.ebay.co.uk/itm...=item4ac2fec96e

http://www.ebay.co.uk/itm...=item20d08850bd

http://www.ebay.pl/itm/Co...#ht_2375wt_1139

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
TIFF zippowany tak dużo nie zajmuje.
ale kilkadziesiąt takich tiffow z każdej sesji i robi sie problem ;) jak używałem tych wtyczek to zdarzało się że z jakiegoś wypadu foto nazbierało sie np 20-30 zdjęć to "odpicowania".

pan.tadeusz
[Usunięty]

a jak zmienić w LR aby dla każdej wtyczki zipował te tiffy?
bo zmieniam w preferencjach i profil dla danej wtyki zmienia nazwę na (edited) ale jak chcę ustawić dla kolejnej to inne wracają do ustawienia bez kompresji :???:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
ale jak chcę ustawić dla kolejnej to inne wracają do ustawienia bez kompresji
Jak masz 'edited' to rozwiń tę listę i na samym dole będziesz miał opcję zapisu nowego presetu...
Działa to tak samo jak każdy inny preset w LR.

pan.tadeusz
[Usunięty]

i w ten sam sposób mogę sobie tam dodać PSP jako edytora? bo podmieniłem execa na tego z psp i zapisałem właśnie jako nowy profil o nazwie PSP ale efekt jest taki, że jak wybieram editin > PSP to i tak otwiera mi w Dfine (z tego korzystałem jako pierwowzoru przed podmianą execa) :neutral:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
i w ten sam sposób mogę sobie tam dodać PSP jako edytora? b
Zasadniczo tak. Możesz wstawić jakikolwiek edytor, który jako argument w trakcie wywoływania przyjmie plik tiff czy psd.
pan.tadeusz napisał/a:
ale efekt jest taki, że jak wybieram editin > PSP to i tak otwiera mi w Dfin
No to coś nie tak zdefiniowałeś sobie preset zewnętrznego edytora.

Odpowiedz do tematu