Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 03 Kwi, 2013 Nikon Action VII vs Aculon A211
Witam, zastanawiam się czy warto dopłacać do lornetki Nikon Aculon A211 (449 zł), czy lepiej kupować Action VII (269 zł)? Czy one różnią się jakoś konkretnie? Porównywał ktoś obie? Miałem do czynienia z pierwszą i zrobiła na mnie świetne wrażenie, gdyż pierwszy raz dane mi było patrzeć przez firmową lornetkę, a nie bazarową.
Wysłany: Sro 03 Kwi, 2013
To ta sama optyka. VII sprzedawane są do wyczerpania zapasów - Aculon to nowa odsłona z wykręcanymi muszlami ocznymi i bardziej chwytną gumą. Czy warto dopłacać? Teoretycznie nie ale ludzie lubią mieć nowości. Za jakiś czas cena Aculona spadnie ale to potrwa.
W porównaniu specyfikacji na optycznych, widzę, że poza wagą - różnica 70g, są identyczne. Dzięki za odpowiedź, już zamówiłem tą tańszą Dzisiaj w Saturnie pierwszy raz miałem w rękach firmową lornetkę i obraz zrobił na mnie piorunujące wrażenie, pomyślałem, że muszę mieć swoją
Oczywiście że póki co przepłacanie za Aculony jest bez sensu. Obraz w VII ten sam a Aculony cenowo zbliżają się do lornetek może niekoniecznie z wyższej półki ale na pewno lepszych np. Action EX
HNIW,
Wysłałem Ci PW. Dopiero dziś.
Mnie osobiście Nikony EX i serii VII jakoś nie leżą. Nawet nie optycznie, bo nie jestem szczególnie wymagajacy, moje oczy nie są najzdrowsze, tylko nie jeżą mi dobrze w rękach i przy oczodołach.
Dopasowanie szkieł do siebie jest równie ważne jak ich jakość optyczna, a może ważniejsze. Przez jedne widac fajnie a przez inne nie.
Już to pisałem, sam nie wiem dlaczego ale dachówki trzyma mi się lepiej, mniej rozkładam ramiona, mniej mi sie trzęsą. Choć słyszałem odwrotne opinie. Dodatkowo porro jest większe i cięższe co w połączeniu ze sprzętem foto i szpejami przeszkadza. Trudno znaleść lepsze lornetki niż Nikony EX i seria VII w cenie w jakiej występują. To ich wielki atut. Jednak lepiej odłożyć trochę i w cenie wyższej, tak do 800 zł próbować coś namierzyć dla siebie.
Jeśli porro to Olympus 8x42 EXPS I lub brat 10x42, jeśli dachówka to VNF lub Vortex Crossfire jeśli trochę taniej. To zależy jak kto chodzi z lornetką, gdzie, jak się ubiera, w czym lornetkę przenosi itp. Myślę, że powinno się mieć ze cztery lornetki. A w przypadku jak kto gapi po lesie w nocy to i piątą, jasną, typu myśliwskiego. Mi taka niepotrzebna.
p.s. często wykorzystuję lornetki w kościołach itp. by podglądać elementy architektoniczne. Bardzo mi się zawsze to zastosowanie podobało.
p.p.s. łzawią mi bardzo oczy na wietrze, zimnie, od słońca, mam z nimi problemy i często nie wykorzystuję wszystkich atutów szkła. Srednica wyjściowa to tęż nie musi być nie wiadomo jaka, 5 starcza aż nadto a 4 w zupełności, mam 54 lata. Muszle okularów to kolejny ważny dla mnie element, muszą mi pasować. Piszę nie po to by się wyżalić (milo mi jednak, że mnie wysłuchujecie), lecz by zobrazować swój indywidualny sposób poszukiwania fajnej lornetki.
Porro wciz bronia sie juz tylko w astronomi, bo tam sadza sie je czesto na statywie i w nocnych polowaniach jak ktos nie chce wydac 10x wiecej. W innych zastosowaniach traca swoja przewage.
Porro wciz bronia sie juz tylko w astronomi, bo tam sadza sie je czesto na statywie i w nocnych polowaniach jak ktos nie chce wydac 10x wiecej. W innych zastosowaniach traca swoja przewage.
Dodałbym jeszcze zastosowania wodniackie. Tam w zasadzie króluje porro 7x50.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9