Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Alternatywa Canona 100-400 /4.5-5.6/
Autor Wiadomość
pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Czw 04 Kwi, 2013   

mrck napisał/a:
zastanawiam się, czy nie będzie dużo poruszonych zdjęć przy dłuższej ogniskowej, jeśli będzie jakaś scena statyczna.

Kwestia doboru nastaw. Jeżeli światło jest słabe to albo musisz podbić ISO, albo skrócić czas (na min. wartości przysłony). I tak jeżeli ISO już nie możesz podbić (bo nie możesz albo obrazek będzie o wiele gorszej jakości) to stabilizacja się przyda.
Chociaż bardziej przydałby się statyw :cool:

Reklama

mrck
[Usunięty]

I chyba przy tym pozostanę. Jeszcze zostanie troszkę kasy na inne pierdółki lub jakąś szerokokątną stałkę.
Dzięki Wam wszystkim za poradę. Testy testami, ale opinia użytkowników też cenna.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mrck napisał/a:
Testy testami, ale opinia użytkowników też cenna.
To i ja dorzucę 3 grosze.
Według mnie watro dołożyć pieniędzy i kupić nowszą konstrukcję, czyli 70-200/4L z IS.

- Stabilizacja jest bardzo wydajna i daje Ci możliwość zrobić statyczną scenę nawet z czasem 1/15s.
- Ponadto od starszego modelu, nowszy ma znacząco wyższą rozdzielczość na dłuższych ogniskowych,
- Poprawiona została ostrość na krawędziach kadru,
- Dodatkowo dostajesz konstrukcję uszczelnioną, stara nie jest.
- A dla mnie koronnym argumentem była bardzo dobra praca nawet pod ostre światło, w przeciwieństwie do starego 70-200.

Ja również kupiłem go do fotografowania piesków. :smile:

mrck
[Usunięty]

Trochę drogo... ale nie ukrywam, że pomimo dokonania wyboru nadal myślę o droższej wersji ze stabilizacją. W końcu to zakup na lata :???:
A jak L-ki trzymają cenę?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

mrck, to może weź używkę? Powinieneś nabyć używkę z IS w cenie nowego bez IS.

mrck
[Usunięty]

pioroon napisał/a:
Powinieneś nabyć używkę z IS w cenie nowego bez IS

Nowy bez IS około 450 funtów. Używany z IS ponad około 700. Nowy z IS około 900 funtów - i jest gwarancja. Jeszcze mam gdzieś tak miesiąc na przetrawienie. Ale chyba używka wydaje się najrozsądniejsza, i nie przekracza budżetu.
Myślę, że innymi obiektywami już nie będę sobie mieszał w głowie.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Na alledrogo najtańsza nówka bez IS 2.400, a używka z IS 2.700.
Jak się nie piekli to można coś upolować, bo widziałem sztuki poniżej i w okolicach 2.500

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

mrck napisał/a:
Zainteresowały mnie dwa obiektywy:
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM oraz
Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM Lens
Jednak są troszkę za drogie

mrck napisał/a:
Co można było by kupić coś zbliżonego, jednak troszkę tańsze - tak około 700 funtów(około 3500zł).

IMO jak ma być tańsze i zbliżone, to chyba tylko Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD.
W PL można też za taką sumę kupić używkę canona EF 70-200 mm f/2.8L USM i ew. w przyszłości dokupić TC, gdyby okazał się za krótki - to jest IMO lepsza opcja od EF 70-200/4L USM.

mrck
[Usunięty]

Wysłany: Pią 03 Maj, 2013   

A no właśnie... jeszcze jedno pytanie.
Wczoraj widziałem Canona 70-200/2.8 bez IS. Był w podobnej cenie jak nowy Canon 70-200/4 IS. Ten pierwszy to z połowy lat 90, drugi ciemniejszy ale dość nowa konstrukcja. A jak to wygląda optycznie? Do zastosowania na zewnątrz.

komor 
Moderator

mrck, to pytanie ma długą brodę… Poszukaj w tym dziale po haśle „70-200”. Na początek może: Canon 70-200 f2.8 USM vs Canon 70-200 f4.0 IS USM.

mrck
[Usunięty]

:oops:
Dzięki. Zazwyczaj wcześniej szukam.

gammah 
Początkujący

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015   

A ja trochę zboczę z tematu bo nie mogłem znaleźć tematu stricte o który zapytam:

Jaka jest różnica pomiędzy 70-300 L IS USM
a
70-300 DO IS USM?
cenowo nawet ten z zielonym paskiem chyba ciut droższy?
Ktoś porównywał te dwa obiektywy?
Ich właściwości optyczne, jakość, funkcjonalność, ergonomię?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

gammah, obiektyw w wersji DO jest już dość stary i chyba juz nie produkowany. Skrót DO pochodzi od "diffractive optics" - technologii, której głównym rezultatem są zdecydowanie bardziej kompaktowe wymiary obiektywów, przy jednoczesnie dobrych właściwościach optycznych - z tego co do tej pory czytałem ( nigdy nie używałem ani nie testowałem tego szkła) to optycznie jest bardzo dobrze, aberracja chromatyczna w mocno zredukowana. AF też OK. A czy lepiej od nowego 70-300 is L ? Tego nie wiem.

tu więcej o Diffractive optics.

http://www.usa.canon.com/..._Advantage_Perf

[ Dodano: Nie 08 Lut, 2015 16:36 ]
edit:
sprawdziłem teraz porównanie obu na the digital picture , lepiej wypada wersja L. dużo lepiej.

http://www.the-digital-pi...omp=3&APIComp=0

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Jako fanatyk wszelkich tele proponuję o wersji DO 70-300 przezornie zapomnieć. To nie był dobry obiektyw a jego cena wynika z zastosowanych technologi i małej skali produkcji.

Odpowiedz do tematu