Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Właśnie najczęściej jest to 1/250. MM, Jak myślisz, czy zdjęcia z D800 i s50-500OS będą wyglądać ciutkę lepiej niż z d300s? chodzi o rozdzielczość, w końcu jest tam trylion tych megapiksli...
Jeżeli robisz śmigła na czasach 1/125-1/320s... nie mając wprawy przy pracy na długiej stałce... do tego bez stabilizacji... pomyśl o gorszej jakości zdjęć lotniczych z Nikona. Canon da tę jakość sporo lepszą, ale możesz się wkurzać - albo zamrożonym śmigłem, albo nieostrym zdjęciem.
... "wprawa " rzecz nabyta ... za canonem a szklarnie możne ciut zmodyfikować
Jeżeli robisz śmigła na czasach 1/125-1/320s... nie mając wprawy przy pracy na długiej stałce... do tego bez stabilizacji... pomyśl o gorszej jakości zdjęć lotniczych z Nikona. Canon da tę jakość sporo lepszą, ale możesz się wkurzać - albo zamrożonym śmigłem, albo nieostrym zdjęciem.
... "wprawa " rzecz nabyta ... za canonem a szklarnie możne ciut zmodyfikować
Szklarnie przemyślałem dogłębnie, ale dawaj - co masz za propozycje?
007areka [Usunięty]
Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013
... np 70-200 zamiast 135 lub/i 85
matryca w d800 super, AF niech go szlag trafi... ten z d300s jest marzeniem, WB gorsze niz w canonie
70-200 to i owszem, ale za drogo - wychodzi poza budżet. 85 zamiast 135... nie z tego powodu, że to szkło ma być też do rajdów a 85 na FF to będzie za krótko.
Co do AF, to opinie są 50/50... Ty i ktoś świeży w temacie o D800 macie problemy, a Fatman73 i Irex nie skarżą się. Irex nawet zachwala w użytkowaniu do drobiu.
007areka [Usunięty]
... a pracuja na przyslonach 1.4 - 2.8 z lampa/lampami... 50/50 no własnie mowi samo za siebie , masakra... nie no mialem w rekach bardziej udane d800 niz moj ale nikon wpiera ze mieci sie w ogolnych normach ... ale zostawmy ten temat...a nikonowski 70-200 tańszy ?? a załapał się w budżet .... zależny co komu i do czego konkretnie, a do rajdów stalki ?? ot tez trza miec wwprawe 70-200 byl by latwiejszy, chyba szybszy ?
temat prosty - okresl potrzeby, kalkulator w reke i masz odpowiedz....moze uzywany sprzet dalo by sie trafic w fajnym stanie ??
007areka, W nikonie 70-200 zmieścił się w budżecie, bo 85/1.4 i 50-500OS już mam, więc nie byłoby sprzedawania i tracenia na tym kasy. Do tego kompletu dokupiłbym tylko 70-200 i 35. W dodatku D800 jest w UK o 400 funciaków tańszy i to pomaga.
W przypadku canona musze sprzedać cały system i dość kasy się na tym traci. W dodatku nówkę mógłbym mieć tylko 35/1.4 a 135 i 400 używki.
Co do kwestii 70-200 czy 135 to do rajdów lepszy 70-200, ale teraz na cropie uwielbiam do tego celu sigmę 85/1.4. Wystarczająco szybka i ogniskowa jak dla mnie super. Na FF 135 będzie miało taki sam zasięg, a z szybkością też powinno być ok z tego co MM mówi. Z braku kasy dam sobie radę ze 135. Bo przecież 70-200/2.8 nawet używanego nie kupię w cenie 135/2 używanej... Chyba, ze kupię body w HK i zaoszczędze 400 funtów ale na to odwagi nie mam.
[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 15:01 ]
MM napisał/a:
Pan_Żabka napisał/a:
Jak myślisz, czy zdjęcia z D800 i s50-500OS będą wyglądać ciutkę lepiej niż z d300s?
Na cropie i ISO 100/200 nie będą. Gdy kadr w wizjerze będzie podobny to D800 wygra. Tak samo jak na wyższych ISO.
No właśnie będzie cropowanko w podejrzewam 70% przypadków... Tutaj chyba właśnie już będziemy mieli do czynienia z limitacjami obiektywu. Czyli zmiana puszki i zostanie w nikonie poprawy jakości zdjęć lotniczych mi nie da... wszysko inne tak, ale nie ta dziedzina z tego co rozumię?
[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 15:02 ]
007areka napisał/a:
... a prędkość w serii będzie miec znaczenie czy nie ?? 4 lub 6 kl/s
To akurat nie ma aż takiego znaczenia. Dam sobie radę z nawet z 4-6 kl/s.
[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 15:13 ]
Reasumując - potrzeby są takie:
- magia pełnej klatki dopadła, więc ma być mała głębia i te kozackie obrazki ztym boke z 35/1.4 i 135/2 albo 85/1.4
- ma być dobrze na wysokich czułościach (na rajdach do 1600 i okazjonalnie nawet i 6400 w jakichś portretowo-reportażowych sytuacjach niezarobkowych)
- ma być lepiej (ostrzej) w zdjęciach lotniczych
- AF ma być skuteczny. Nie będę używał lamp narazie, ale będę używał przesłon 1.4 czy 2.0
- kolory mają być naturalne, żebym nie musiał walczyć z tonacjami skóry w przypadku portretów.
007areka, mógłbyś się odnieść do ostatniego punktu, jakie są Twoje spostrzeżenia?
... a pracuja na przyslonach 1.4 - 2.8 z lampa/lampami...
Tak, pracuję z użyciem takich parametrów. Najczęściej f1.8. Nie mam problemów z AF w D800, z mojej praktyki wynika, że spisuje się lepiej niż ten z D3.
Co do kolorów i pracy AWB -aktualnie mam w domu C5D2, jak chcecie zrobię kilka/kilkanaście zdjęć porównawczych D800 vs C5D2 z użyciem AWB i udostępnię je.
007areka [Usunięty]
Pan_Żabka napisał/a:
007areka,
- magia pełnej klatki dopadła, więc ma być mała głębia i te kozackie obrazki ztym boke z 35/1.4 i 135/2 albo 85/1.4
- ma być dobrze na wysokich czułościach (na rajdach do 1600 i okazjonalnie nawet i 6400 w jakichś portretowo-reportażowych sytuacjach niezarobkowych)
- ma być lepiej (ostrzej) w zdjęciach lotniczych
- AF ma być skuteczny. Nie będę używał lamp narazie, ale będę używał przesłon 1.4 czy 2.0
- kolory mają być naturalne, żebym nie musiał walczyć z tonacjami skóry w przypadku portretów.
007areka, mógłbyś się odnieść do ostatniego punktu, jakie są Twoje spostrzeżenia?
ad.1 magia gwarantowana na 5dIII i d800 -> tu remis
ad.2 z tego co widzę u starego( teścia ) to 5dIII wygrywa z moim d800 (uwaga cienie na + w d800)
ad.3 ostrzej hi hi hi jak nie zruszysz i trafisz to będzie ostro, tu remis
ad.4 ehhh szkoda ze stary nie ma jasnych stalek 1.4 1.8 jego szkła zaczynają sie od f4 i trochę nieobiektywne to co powiem ale i tak uważam ze tu wygrywa canon
ad.5 wb na jpg lepsze w canonie ...pewnie ze z raw wyciśniesz w obydwu ale nikon ma gigantyczne rawy weź to pod uwagę, mnie lepiej sie obrabia canona( dpp + ps = miodzio) do obróbki nikona cały czas się przyzwyczajam wiec tu wygrywa canon
dwa remisy i trzy wygrane canona
wiem ze nie pomogłem wybór należny do ciebie ... napisz do tkasiada -> walczył ostatnio z tematem tylko w druga stronę z nikona na canona na pewno pomoże.
[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 17:27 ]
Fatman73 napisał/a:
007areka napisał/a:
Tak, pracuję z użyciem takich parametrów. Najczęściej f1.8. Nie mam problemów z AF w D800, z mojej praktyki wynika, że spisuje się lepiej niż ten z D3.
Co do kolorów i pracy AWB -aktualnie mam w domu C5D2, jak chcecie zrobię kilka/kilkanaście zdjęć porównawczych D800 vs C5D2 z użyciem AWB i udostępnię je.
...hej, to tylko pozazdrościć (wiem ze nie udala mi sie d800) u mnie sprawa wygląda tak ze jest rozbieżność dosc spora w trafianiu bez lampy a z lampa serwis cos poczarowal i nawet dawało sie używać do czasu wgrania nowego softu - problem powrócił, dodatkowo 105 2.0 nie da sie skalibrowac wyłazi za +20 i druga nowosc inne jest naświetlanie chodzi o portrety przepala wlosy - zdjecia, wychodzi zmemlane wcześniej takiego naświetlania i zachowanie nie zauważyłem ....... odpisali ze nowy soft nie powinien mieć na ustawienia serwisu żadnego wpływu ale oczywiście kazali cały system przysłać do serwisu
Ja jpeg ów nie robię wogóle, bardziej chodziło mi o te zafarby o których zwłaszcza dużo do powiedzenia mają właściciele canonów (na temat tych z nikona). Jest dużo wątków w necie na ten temat, dla mnie one wydają się nieprawdopodobne i raczej skłonny jestem uważać, że to raczej nieumiejętność obróbki ma tutaj kluczowe znaczenie, jednakże... faktem jest, ze widziałem więcej zdjęć z naturalnym odcieniem skóry z canona i wątpię, żeby była jakaś zależność między umiejętnościami obróbki a napisem na body, więc może rzeczywiście surowy obrazek z canona jest łatwiejszy do obróbki i uzyskania odpowiednich kolorów / tonacji???
Ogólna obiegowa opinia jest taka, ze do fotografii ludzi canon jest lepszy... Faktycznie w przypadku D700 i D3 większość zdjęć w sieci jest w którąs stronę "przewalona" kolorystycznie, ale zdjęcia z D800 już wyglądają naturalnie i stąd moje pytanie.
[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 16:47 ]
P.S
007areka, Ciebie faktycznie chyba bozia pokarała za zmianę systemu, bo masz cyrki niezłe z tym D800 swoim. Przykra sprawa, mam nadzieję, ze jeśli zdecyduję się zmienić system to nie będę miał takiego "zonka" jak Ty.
[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 16:52 ]
Fatman73 napisał/a:
007areka napisał/a:
Byłoby super. Krytyczne znaczenie ma tutaj kolor skóry, bo ewentualne zafałszowania w lanszaftach, lotnictwie czy rajdach nie stanowią raczej problemu. Jakby dało radę zrobić coś takiego, takie porównanie z jakmś ludziem to byłoby świetnie
007areka, żeby tak różowo nie było to wspomnę (chyba już to robiłem), że z wspomaganiem AF z lampy i Nikonem zawsze były jaja (i są nadal). Raz jest dobrze, raz jest źle (przeważnie źle niestety).
Natomiast nie mam problemu z lewą stroną AF, obiektywy kalibruję bez problemu w zakresie -10, +10, nie mam problemu w "rozjeździe AF" w świetle sztucznym/naturalnym.
Ok, w temacie zdjęć porównawczych D800 vs 5D2 -czy mogą być na razie wywołane w ACR (defaultowe ustawienia, nic nie zmieniane) JPGi w pełnej rozdzielczości (RAWy udostępnię chwilę później). Mam cykniętych trochę takich zdjęć, na AWB i priorytecie przysłony (wybrałem tylko te gdzie AF trafił).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 9