Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Chęć na FF, ale Nikon szokuje wpadkami więc zmiana systemu?
Autor Wiadomość
Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013   

Właśnie najczęściej jest to 1/250. MM, Jak myślisz, czy zdjęcia z D800 i s50-500OS będą wyglądać ciutkę lepiej niż z d300s? chodzi o rozdzielczość, w końcu jest tam trylion tych megapiksli...

Reklama

007areka
[Usunięty]

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 12:10 ]
MM napisał/a:
Jeżeli robisz śmigła na czasach 1/125-1/320s... nie mając wprawy przy pracy na długiej stałce... do tego bez stabilizacji... pomyśl o gorszej jakości zdjęć lotniczych z Nikona. Canon da tę jakość sporo lepszą, ale możesz się wkurzać - albo zamrożonym śmigłem, albo nieostrym zdjęciem.

... "wprawa " rzecz nabyta ... za canonem a szklarnie możne ciut zmodyfikować

Pan_Żabka 
Entuzjasta

007areka napisał/a:
[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 12:10 ]
MM napisał/a:
Jeżeli robisz śmigła na czasach 1/125-1/320s... nie mając wprawy przy pracy na długiej stałce... do tego bez stabilizacji... pomyśl o gorszej jakości zdjęć lotniczych z Nikona. Canon da tę jakość sporo lepszą, ale możesz się wkurzać - albo zamrożonym śmigłem, albo nieostrym zdjęciem.

... "wprawa " rzecz nabyta ... za canonem a szklarnie możne ciut zmodyfikować

Szklarnie przemyślałem dogłębnie, ale dawaj - co masz za propozycje? :-)

007areka
[Usunięty]

... np 70-200 zamiast 135 lub/i 85
matryca w d800 super, AF niech go szlag trafi... ten z d300s jest marzeniem, WB gorsze niz w canonie

Pan_Żabka 
Entuzjasta

70-200 to i owszem, ale za drogo - wychodzi poza budżet. 85 zamiast 135... nie z tego powodu, że to szkło ma być też do rajdów a 85 na FF to będzie za krótko.

Co do AF, to opinie są 50/50... Ty i ktoś świeży w temacie o D800 macie problemy, a Fatman73 i Irex nie skarżą się. Irex nawet zachwala w użytkowaniu do drobiu.

007areka
[Usunięty]

... a pracuja na przyslonach 1.4 - 2.8 z lampa/lampami... 50/50 no własnie mowi samo za siebie , masakra... nie no mialem w rekach bardziej udane d800 niz moj ale nikon wpiera ze mieci sie w ogolnych normach ... ale zostawmy ten temat...a nikonowski 70-200 tańszy ?? a załapał się w budżet .... zależny co komu i do czego konkretnie, a do rajdów stalki ?? ot tez trza miec wwprawe ;) 70-200 byl by latwiejszy, chyba szybszy ?
temat prosty - okresl potrzeby, kalkulator w reke i masz odpowiedz....moze uzywany sprzet dalo by sie trafic w fajnym stanie ??

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Pan_Żabka napisał/a:
Jak myślisz, czy zdjęcia z D800 i s50-500OS będą wyglądać ciutkę lepiej niż z d300s?

Na cropie i ISO 100/200 nie będą. Gdy kadr w wizjerze będzie podobny to D800 wygra. Tak samo jak na wyższych ISO.

007areka
[Usunięty]

... a prędkość w serii będzie miec znaczenie czy nie ?? 4 lub 6 kl/s

Pan_Żabka 
Entuzjasta

007areka, W nikonie 70-200 zmieścił się w budżecie, bo 85/1.4 i 50-500OS już mam, więc nie byłoby sprzedawania i tracenia na tym kasy. Do tego kompletu dokupiłbym tylko 70-200 i 35. W dodatku D800 jest w UK o 400 funciaków tańszy i to pomaga.

W przypadku canona musze sprzedać cały system i dość kasy się na tym traci. W dodatku nówkę mógłbym mieć tylko 35/1.4 a 135 i 400 używki.

Co do kwestii 70-200 czy 135 to do rajdów lepszy 70-200, ale teraz na cropie uwielbiam do tego celu sigmę 85/1.4. Wystarczająco szybka i ogniskowa jak dla mnie super. Na FF 135 będzie miało taki sam zasięg, a z szybkością też powinno być ok z tego co MM mówi. Z braku kasy dam sobie radę ze 135. Bo przecież 70-200/2.8 nawet używanego nie kupię w cenie 135/2 używanej... Chyba, ze kupię body w HK i zaoszczędze 400 funtów ale na to odwagi nie mam.

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 15:01 ]
MM napisał/a:
Pan_Żabka napisał/a:
Jak myślisz, czy zdjęcia z D800 i s50-500OS będą wyglądać ciutkę lepiej niż z d300s?

Na cropie i ISO 100/200 nie będą. Gdy kadr w wizjerze będzie podobny to D800 wygra. Tak samo jak na wyższych ISO.

No właśnie będzie cropowanko w podejrzewam 70% przypadków... Tutaj chyba właśnie już będziemy mieli do czynienia z limitacjami obiektywu. Czyli zmiana puszki i zostanie w nikonie poprawy jakości zdjęć lotniczych mi nie da... wszysko inne tak, ale nie ta dziedzina z tego co rozumię?

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 15:02 ]
007areka napisał/a:
... a prędkość w serii będzie miec znaczenie czy nie ?? 4 lub 6 kl/s

To akurat nie ma aż takiego znaczenia. Dam sobie radę z nawet z 4-6 kl/s.

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 15:13 ]
Reasumując - potrzeby są takie:

- magia pełnej klatki dopadła, więc ma być mała głębia i te kozackie obrazki ztym boke z 35/1.4 i 135/2 albo 85/1.4
- ma być dobrze na wysokich czułościach (na rajdach do 1600 i okazjonalnie nawet i 6400 w jakichś portretowo-reportażowych sytuacjach niezarobkowych)
- ma być lepiej (ostrzej) w zdjęciach lotniczych
- AF ma być skuteczny. Nie będę używał lamp narazie, ale będę używał przesłon 1.4 czy 2.0
- kolory mają być naturalne, żebym nie musiał walczyć z tonacjami skóry w przypadku portretów.

007areka, mógłbyś się odnieść do ostatniego punktu, jakie są Twoje spostrzeżenia?

Fatman73 
Bywalec

007areka napisał/a:
... a pracuja na przyslonach 1.4 - 2.8 z lampa/lampami...

Tak, pracuję z użyciem takich parametrów. Najczęściej f1.8. Nie mam problemów z AF w D800, z mojej praktyki wynika, że spisuje się lepiej niż ten z D3.

Co do kolorów i pracy AWB -aktualnie mam w domu C5D2, jak chcecie zrobię kilka/kilkanaście zdjęć porównawczych D800 vs C5D2 z użyciem AWB i udostępnię je.

007areka
[Usunięty]

Pan_Żabka napisał/a:
007areka,

- magia pełnej klatki dopadła, więc ma być mała głębia i te kozackie obrazki ztym boke z 35/1.4 i 135/2 albo 85/1.4
- ma być dobrze na wysokich czułościach (na rajdach do 1600 i okazjonalnie nawet i 6400 w jakichś portretowo-reportażowych sytuacjach niezarobkowych)
- ma być lepiej (ostrzej) w zdjęciach lotniczych
- AF ma być skuteczny. Nie będę używał lamp narazie, ale będę używał przesłon 1.4 czy 2.0
- kolory mają być naturalne, żebym nie musiał walczyć z tonacjami skóry w przypadku portretów.

007areka, mógłbyś się odnieść do ostatniego punktu, jakie są Twoje spostrzeżenia?

ad.1 magia gwarantowana na 5dIII i d800 -> tu remis
ad.2 z tego co widzę u starego( teścia ) to 5dIII wygrywa z moim d800 (uwaga cienie na + w d800)
ad.3 ostrzej hi hi hi jak nie zruszysz i trafisz to będzie ostro, tu remis
ad.4 ehhh szkoda ze stary nie ma jasnych stalek 1.4 1.8 jego szkła zaczynają sie od f4 :oops: i trochę nieobiektywne to co powiem ale i tak uważam ze tu wygrywa canon
ad.5 wb na jpg lepsze w canonie ...pewnie ze z raw wyciśniesz w obydwu ale nikon ma gigantyczne rawy weź to pod uwagę, mnie lepiej sie obrabia canona( dpp + ps = miodzio) do obróbki nikona cały czas się przyzwyczajam wiec tu wygrywa canon
dwa remisy i trzy wygrane canona
wiem ze nie pomogłem wybór należny do ciebie ... napisz do tkasiada -> walczył ostatnio z tematem tylko w druga stronę z nikona na canona na pewno pomoże.

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 17:27 ]
Fatman73 napisał/a:
007areka napisał/a:

Tak, pracuję z użyciem takich parametrów. Najczęściej f1.8. Nie mam problemów z AF w D800, z mojej praktyki wynika, że spisuje się lepiej niż ten z D3.

Co do kolorów i pracy AWB -aktualnie mam w domu C5D2, jak chcecie zrobię kilka/kilkanaście zdjęć porównawczych D800 vs C5D2 z użyciem AWB i udostępnię je.

...hej, to tylko pozazdrościć (wiem ze nie udala mi sie d800) u mnie sprawa wygląda tak ze jest rozbieżność dosc spora w trafianiu bez lampy a z lampa serwis cos poczarowal i nawet dawało sie używać do czasu wgrania nowego softu - problem powrócił, dodatkowo 105 2.0 nie da sie skalibrowac wyłazi za +20 i druga nowosc inne jest naświetlanie chodzi o portrety przepala wlosy - zdjecia, wychodzi zmemlane wcześniej takiego naświetlania i zachowanie nie zauważyłem ....... odpisali ze nowy soft nie powinien mieć na ustawienia serwisu żadnego wpływu ale oczywiście kazali cały system przysłać do serwisu

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Ja jpeg ów nie robię wogóle, bardziej chodziło mi o te zafarby o których zwłaszcza dużo do powiedzenia mają właściciele canonów (na temat tych z nikona). Jest dużo wątków w necie na ten temat, dla mnie one wydają się nieprawdopodobne i raczej skłonny jestem uważać, że to raczej nieumiejętność obróbki ma tutaj kluczowe znaczenie, jednakże... faktem jest, ze widziałem więcej zdjęć z naturalnym odcieniem skóry z canona i wątpię, żeby była jakaś zależność między umiejętnościami obróbki a napisem na body, więc może rzeczywiście surowy obrazek z canona jest łatwiejszy do obróbki i uzyskania odpowiednich kolorów / tonacji???
Ogólna obiegowa opinia jest taka, ze do fotografii ludzi canon jest lepszy... Faktycznie w przypadku D700 i D3 większość zdjęć w sieci jest w którąs stronę "przewalona" kolorystycznie, ale zdjęcia z D800 już wyglądają naturalnie i stąd moje pytanie.

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 16:47 ]
P.S
007areka, Ciebie faktycznie chyba bozia pokarała za zmianę systemu, bo masz cyrki niezłe z tym D800 swoim. Przykra sprawa, mam nadzieję, ze jeśli zdecyduję się zmienić system to nie będę miał takiego "zonka" jak Ty.

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 16:52 ]
Fatman73 napisał/a:
007areka napisał/a:

Byłoby super. Krytyczne znaczenie ma tutaj kolor skóry, bo ewentualne zafałszowania w lanszaftach, lotnictwie czy rajdach nie stanowią raczej problemu. Jakby dało radę zrobić coś takiego, takie porównanie z jakmś ludziem to byłoby świetnie :wink:

Fatman73 
Bywalec

007areka, żeby tak różowo nie było to wspomnę (chyba już to robiłem), że z wspomaganiem AF z lampy i Nikonem zawsze były jaja (i są nadal). Raz jest dobrze, raz jest źle (przeważnie źle niestety).
Natomiast nie mam problemu z lewą stroną AF, obiektywy kalibruję bez problemu w zakresie -10, +10, nie mam problemu w "rozjeździe AF" w świetle sztucznym/naturalnym.

Ok, w temacie zdjęć porównawczych D800 vs 5D2 -czy mogą być na razie wywołane w ACR (defaultowe ustawienia, nic nie zmieniane) JPGi w pełnej rozdzielczości (RAWy udostępnię chwilę później). Mam cykniętych trochę takich zdjęć, na AWB i priorytecie przysłony (wybrałem tylko te gdzie AF trafił).

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Pasuje ;-)

Fatman73 
Bywalec

Ok, JPGi lecą na ishacka. Z 10-15 min i udostępnię linki parami. Każdy będzie mógł sam ocenić co mu bardziej pasuje.

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 18:18 ]
Parami -najpierw C5D2, potem D800. AWB, priorytet przysłony, wywołane w ACR na defautowych ustawieniach.

http://img811.imageshack.us/img811/2166/5d21.jpg
http://img209.imageshack.us/img209/23/d8001.jpg

http://img843.imageshack.us/img843/6928/5d22r.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/605/d8002.jpg

http://img837.imageshack.us/img837/8130/5d24.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/5706/d8004.jpg

http://img268.imageshack.us/img268/6937/5d25.jpg
http://img706.imageshack.us/img706/9638/d8005.jpg

http://img838.imageshack.us/img838/1682/5d212.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/5747/d80012.jpg

http://img202.imageshack.us/img202/1695/5d213.jpg
http://img694.imageshack.us/img694/2833/d80013.jpg