Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Bak 4 kontra BK7
Autor Wiadomość
lech pepliński
Rozmowny

Wysłany: Wto 09 Kwi, 2013   

Coś się kol. Chomsky zamotałeś . :grin:
"że BaK7 (już wiem jak się pisze) jest lepsze od BaK7 (pomimo miejszej AC) i kupię lornetkę z BaK4 "

Reklama

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Sro 10 Kwi, 2013   

Kolega "astronom" twierdzi, że jeśli komuś zależy na obserwacji kolorowych gwiazd, to lepiej mieć teleskop ze szkłem BK7. Wtedy można podziwiać np. czerwoną Betelgezę i niebieską Bellatrix w gwiazdozbiorze Oriona. Przez BaK4 czerwona gwiazda jest ponoć ruda w plamy.
Nie wiem ile w tym prawdy... mnie się rude i piegowate podobają :mrgreen:

lech pepliński
Rozmowny

Tu chodzi o to , że BaK7 jest lepsze od BaK7 . :grin:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Guliwer napisał/a:

Nie wiem ile w tym prawdy... mnie się rude i piegowate podobają :mrgreen:

Ale nie nalezy sie ograniczac do oglądania, tu zacytuje kol. Chomsky'ego, "mysich cipek" ;-)

lech pepliński
Rozmowny

:grin: :grin: :grin: :grin:

Atrix 
Bywalec

BaK7 jest lepsze od BaK7 :shock: No to nie wiem jak ma się do tego Bak7 pisane przez małe"k" :mrgreen:
No więc jak jest z tymi szkłami - Bak4 kontra BK7. Które lepsze? Oczywiście w lornetce.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Od lornetki, szczególnie tej przyrodniczej, chcemy aby była stosunkowo mała. Oznacza to, że preferowane są obiektywy o niskiej ogniskowej. To z kolei znaczy, że promienie światła w tej lornetce są nieco mniej równoległe niż w instrumentach o długich ogniskowych. W efekcie światło z "obrzeży" wiązki wpada do pryzmatu pod katem zdecydowanie nieprostym w stosunku do jego podstawy:-)
Szkło borokrzemianiowe BK7 ma niższy współczynnik załamania: n = 1,51680 (dla długości fali 587,6 nm) w porównaniu ze szkłem barowym BaK4 (abstrahujemy od tego czym jest BaK4 giermański a czym BaK4 chiński...), który wynosi n = 1,56883 dla tej samej długości fali (dane za katalogiem f-my Schott AG).

Współczynnik załamania definiuje jednoznacznie kąt graniczny A, dla którego zachodzi całkowite wewnętrzne odbicie:
sinA = N/n
gdzie N to współczynnik załamania powietrza, n współczynnik załamania danego szkła.

Policzmy na podstawie powyższych danych owe kąty, kładąc N (dla powietrza) równe 1:
dla BK7 A = 42 stopnie 15 minut
dla BaK4 A = 39 stopni 36 minut

Teraz coś, co trudno w poście narysować, ale wyobraźmy sobie pryzmat i zauważmy, że aby zwiększyć kąt padania światła (liczony jako kat do normalnej do dane powierzchni) to przy tej samej podstawie trzeba by pryzmat po prostu wydłużyć. Czyli mamy wniosek BK7 - większe pryzmaty.
Inaczej całkowite wewnętrzne odbicie nie zajdzie i światło będzie na pryzmatach tracone. Jako, że wiązka światła jest nierównoległa (lornetka, krótka ogniskowa!) to najgorzej będzie z promieniami dalekimi od osi - nie równoległymi. Te będą najłatwiej tracone na zbyt małych pryzmatach zrobionych ze szkła o niskim współczynniku załamania. Stad właśnie winietowanie - pociemnienie brzegowe na takich pryzmatach w małych lornetkach.

No ale czy to aby wszystko? Nie! popatrzmy na liczbę Abbego (Vd) obu szkieł. Aby tu nie śmiecić definicjami odsyłam do wikipedii, może ani wiki ani ja nie jestem autorytetem, ale tam akurat ta definicja jest całkiem poprawna (moim skromnym zdaniem). Otóż, BaK4 ma niższą liczbę Abbego (Vd = 55,97) niż BK7 (Vd = 64,17 - obie wartości za Schott AG). Im niższa liczba Abbego tym większa różnica wsp. załamania dla różnych długości fali i tym większa podatność na aberrację chromatyczną.
A skąd niby ona? Cóż, znowu, rozważmy promienie nieosiowe.
O co więc chodzi? Mamy mały sprzęt o małych pryzmatach – stosując szkło barowe eliminujemy pociemnienie brzegowe. Chcemy mieć brak AC oraz efektów pochodnych (ostrość przy tym tez cierpi!) – warto mieć większe pryzmaty i szkło o większej licznie Abbego. Ale, o ile winietowaniu łatwo zapobiec stosując inne szkło na pryzmat to akurat na AC i ostrość istotniejszy od pryzmatów wpływ ma reszta optyki. Jeśli jest licha albo taka sobie to i tak nie ma sensu powiększać pryzmatów i dawać szkła o wyższym Vd.

Możę ktoś też chce poczytac w necie, strona co prawda astro, ale oni mają często po prostu pojęcie o fizyce, więc warto ich czytać.
http://binocularsky.com/binoc_basics.php

P.S.
W linkach, od których się zaczęło jest info, że chińskie BaK4 to Schottowski odpowiednik PSK3. Jeśłi ktoś spojrzy na wykres podany na wiki przy liczbie Abbego, to zauważy, ze PSK3 ma współczynnik załamania n tylko lekko mniejszy od Schottowskiego BaK4, za to Vd znacznie wyższe, w zasadzie takie jak BK7.
Co do opisanych na tamtym forum sprawach jakości optycznej (choćby pęcherzyki powietrza) PSK3 w porównaniu do BaK4 czy BK7 - nie znam się na tym, nie wiem jak jest.
Ostatnio zmieniony przez RB Sro 10 Kwi, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Guliwer 
Maniak

Bardzo ładnie to Szanowny Kolega RB wyłożył. :idea:

Żeby się jednak Chińczycy nie obrazili iż pomijamy ich wspaniałe szkło BaK4, to dodam, iż współczynnik załamania chińszczyzny BaK4 wynosi 1,5525 a kąt graniczny 40,1 stopnia.

Atrix 
Bywalec

Chyle czoła przed kolegą RB. Jak przedstawił w poście w jednym przypadku lepsze będą pryzmaty ze szkła Bak4 w innym BK7.
A tak ma się rzeczywistość:
Mam dwie Chińskie lornetki. Obie o parametrach 7 x 50 i polu widzenia 122m/1000m.
Jedna jest duża i ma spore pryzmaty ze szkła BK7 - obraz daje Extra ( trochę na wyrost )
Druga nieco mniejsza gabarytowo, posiada mniejsze pryzmaty, ale ze szkła Bak4 (oczywiście Chińskie Bak4), obraz porównywalny, jednak nieco gorszy od poprzedniczki.

Odpowiedz do tematu