Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, Panowie zobaczcie ile tego pojawiło się na allegro Klik, kusi mnie ta 15x70 ale już sam nie wiem czy warto kupić taką lornetkę... z wyglądu bardzo podobna do Delta Optical Extreme 15x70, Kivirovi liczę na Twoją pomoc, oczywiście inni też mogą pisać
Wysłany: Wto 09 Kwi, 2013
Skoro inni też mogą...
Pytanie czy potrzebujesz taką lornetkę?
To dość specyficzny sprzęt - ciężki z indywidualnym ogniskowaniem czyli zdecydowanie na statyw. Do astronomii czy dalekiego krajobrazu gdzie ustawiasz raz ogniskowanie - będzie niemalże idealna ale np. do birdingu...? Masz sporo optycznego doświadczenia i sam sobie ocenisz przydatność. DO czy TS to moim zdaniem bardzo zbliżone produkty zapewne korzeniami sięgające do bazy UO.
Witam, słuchajcie ja potrzebuje lornetki która zastąpi Vixena 20x80 (tak naprawdę ma on powiększenie 18x wg testów Redakcji) kiedyś, dawno temu miałem pożyczoną lornetkę Oberwerk 15x70 i bardzo miło wspominam obserwacje tym sprzętem które były prowadzone z ręki, lornetkę będę wykorzystywał w dzień i w nocy ma być po prostu uniwersalna, tylko ja nie wziąłem pod uwagę że ten TS i DO mają indywidualne ogniskowanie i tutaj jest sprawa przesądzona, bo ja jestem wielkim wrogiem takiego rozwiązania, no cóż w takim razie przepraszam za zawracanie głowy i dzięki za odpowiedzi, ja Wam napisze tak: to ja się jeszcze zastanowię
Wysłany: Wto 09 Kwi, 2013
Oberwerk 15x70 to zdaje się ta sama bajka co TS czyli United Optics. Niestety bardzo ciężko dostać taką lornetkę z centralnym ogniskowaniem - nic nie przychodzi mi do głowy. Sam miałem podobny dylemat ale o półkę niżej - Skyguide 15x70 czy Ex 12x50. To zupełnie inne lornetki ale wybrałem ze względów praktycznych 12x50 z ładnym polem 5,5° i centralnym ogniskowaniem. 12x z ręki to już powoli maksimum komfortowego oglądu - i tak trzeba odrobinę ograniczać ekspozycję. Nie skreślam w przyszłości 15x70 - cały czas mam sentyment ale tutaj nie ma już uniwersalności tak jak przy Nikonie.
Niestety cała seria BA8 ma IF co jak na razie skutecznie zniechęca mnie od kupna jednego z tych modeli. I dlatego na razie też zatrzymałem się na Vixenie, ale 16x80. I nie widzę na horyzoncie rozsądnego zamiennika z CF.
Ten Orion Resolux to niemal dokładnie to samo co DO Extreme ED. Piszę "niemal" bo dopuszczam minimalne różnice w zależności od brandowania. Znam recenzję serii Extreme ED (jeszcze nie opublikowaną) gdzie są ciekawe wnioski z porównania z Orionem Resolux i Oberwerkiem Ultra.
Dale, a nie kupilbys sobie Nobilem 15x60? Zobaczysz na pewno wiecej niz w chinskim dziadostwie i nadaje sie do reki jak ulal. Poza tym z duzych z centralna ostroscia sa Helios Stellar lub Quantum albo Opticron Observer. No i pozostaje rynek staroci na ebay.de Nie brakuje takich duzych i centralnych lornetek z lat 70-80tych za marne grosze.
Opticrony sa moim zdaniem jednak lepsze. Vixeny sa moze jasniejsze ale nieostrosci i aberracja bija po oczach. Opticrony sa chyba ciemniejsze i mniej kontrastowe ale jednak lepiej sie patrzy. Bezposrednio jednak nie porownywalem. Pewnie, bo w astro aberracja mniej przeszkadza niz w dzien...
Ja również nie miałem możliwości bezpośredniego porównania. Zewnętrznie wyglądają na identyczne z kosmetycznymi różnicami. Opticron jest co najmniej 600 PLN droższy od Vixena co też może zniechęcać, szczególnie, że Vixen dla wielu brzmi lepiej
W sumie to jednak lornetki typowo astronomiczne, więc jasność Vixena jest zaletą, a aberracja nie jest dyskwalifikującą wadą. Nieostrość jest i ona najbardziej denerwuje.
W promocji jest Fujinon 16x70 za niecałe 3300zł. http://www.astrozakupy.pl...MT-SX-2/?id=527
Co prawda ogniskowanie indywidualne, ale tej wielkości lornety tak przeważnie mają.
Ja w swojej Fujinon 10x50 nie narzekam- kwestia wprawy w kręceniu oboma okularami na raz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10