Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test aparatu Nikon Coolpix P7700
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 29 Mar, 2013   

Crystof napisał/a:
Zoom, stawiam, że Hijaxowi chodziło o światłosiłę Sony o którego pytałeś :) .
Dokładnie tak.
Zoom napisał/a:
Sigma DP1 kosztuje ponad 4000.
Tzn DP1M. Bo starą DP1 to można i za 700zł dostać.
Zoom napisał/a:
Tak naprawdę, to chodzi mi po głowie Fuji X100S
Auć - zapominałem o Fuji :D

Reklama

Zoom 
Uczestnik

Wysłany: Pią 29 Mar, 2013   

Mam nadzieję, że do świąt Bożego Narodzenia stanieje do 4000zł.
Czyli na zrobienie testu macie dużo czasu. :wink: :lol:

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 11 Kwi, 2013   

Zoom napisał/a:
Może to trochę sentymentalny powrót do korzeni, czyli jedna ogniskowa i minimum obsługi. (Jak kiedyś nastawiłem ogniskową G1X na odpowiednik 35 mm, tak nie miałem ochoty tego zmienić :cool: )

A ja właśnie mam w przeciwną stronę - zoom staje się jedynym na codzienny użytek.

Na przykład teg zdjecia poza LX7 nie zrobiłbym żadnym kompaktem no chyba żebym dół wykopał w ziemi a i tak wyszło by nieco inaczej:

Pomijam wersję z uciętym drzewkiem :mrgreen:
BTW jaki jest kąt widzenia dla LX7 przy proporcji 16:9? Wydaje mi sie tak że ekwiwalent wynosi coś około 22 a mże i 21 mm?

Każda sroka swój ogonek chwali to i ja też :grin:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 11 Kwi, 2013   

Chris62 napisał/a:
BTW jaki jest kąt widzenia dla LX7 przy proporcji 16:9?

Test, podrozdział: matryca, kolorowy obrazek...

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 12 Kwi, 2013   

hijax_pl napisał/a:
Chris62 napisał/a:
BTW jaki jest kąt widzenia dla LX7 przy proporcji 16:9?

Test, podrozdział: matryca, kolorowy obrazek...

To to wiem, czytałem test ale nie ma liczbowego info o ekwiwalencie ogniskowej dla 3:2 i 16:9 a jak widać z tamtego obrazka jest znacznnie szerzej w stosunku do konwencjonalnej matrycy.
W przypadku P7700 i innych nie dość że mamy zaledwie ekw. 28 mm dla 4:3 to jeszcze dla proporcji "telewizyjnej" trzeba robić cropa.jest tak, że chcąc zrobić zdjecie swoim Sasmungiem NX10 i kitem w proporcji 16:9 musiałem zrezygnować na rzecz 3:2 bo coś tam nie mieściło się w pionie. Szerszy kąt umożliwia zmieszczenie wysokich motywów w poziomym kadrze i uzyskanie proporcji 16:9.

Jednym słowem dla osób lubiących szeroki kąt nie ma w tej klasie nic lepszego od LX7.

Druga rzecz:
Pomimo dużej GO można nim uzyskac plastycznie wyglądające zdjęcia dzięki perspektywie jaką oferuje 16:9 zwłaszcza w poziomych ujęciach. Niby wszystko ostre a jednak wrażenie przestrzeni jest i o to chodzi.

P7700 z kolei ma dłuższe tele ale IMO korzyści z tego są znacznie mniejsze bo w przypadku LX7 można zastosować iZoom do ekw. 180 mm i da sie to oglądać a Nikonem P770 nie uzyska się tak szerokiego kąta.

Aparat to nie tylko piksele i szumy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Chris62 napisał/a:
To to wiem, czytałem test ale nie ma liczbowego info o ekwiwalencie ogniskowej dla 3:2 i 16:9

TEST napisał/a:
Oznacza to, że nie zmienia się kąt widzenia liczony po przekątnej kadru (za wyjątkiem formatu 1:1), co wyraźnie widać na rysunku poniżej.

Chris62 napisał/a:
jak widać z tamtego obrazka jest znacznie szerzej w stosunku do konwencjonalnej matrycy.
Chodzi Ci o kąt nie dla przekątnej (dla którego się podaje ekwiwalenty ogniskowej) ale po prostu w poziomie?

Chris62 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
Chris62 napisał/a:
To to wiem, czytałem test ale nie ma liczbowego info o ekwiwalencie ogniskowej dla 3:2 i 16:9

TEST napisał/a:
Oznacza to, że nie zmienia się kąt widzenia liczony po przekątnej kadru (za wyjątkiem formatu 1:1), co wyraźnie widać na rysunku poniżej.

Chris62 napisał/a:
jak widać z tamtego obrazka jest znacznie szerzej w stosunku do konwencjonalnej matrycy.
Chodzi Ci o kąt nie dla przekątnej (dla którego się podaje ekwiwalenty ogniskowej) ale po prostu w poziomie?

Dokładnie - choć poziom może być pionem:)
Czyli mamy tu do czynienia jakby z wirtualną dłuższą przekątną wirtualnej matrycy w proporcji 4:3 o większym polu powierzchni niż rzeczywista z której otrzymaliśmy proporcję 16:9.
Tak po dłuższym boku mamy szerszy kąt widzenia w stosunku do proporcji 4:3 i jestem ciekaw jaki to ekwiwalent.
Podobne zależności będą np. w GH2 i GH3 wiec może ktoś to przeliczał?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A to nie możesz sobie sam przeliczyć ? ;)

Chris62 
Entuzjasta

Mając na uwadze, że do sprawdzenia kąta widzenia trzeba danych z kosmosu (jak to w teście naleśnika 16/2,4 czytałem:)), to nie. chyba, że założymy jakiś konkretny kat dla ekw 24 mm i na jego bazie obliczymy ten drugi to tak ale to może dac mylny wynik.
W sumie to aż tak mi na tym nie zależy zwykła ciekawość, bo póki co cieszy sam fakt, że widzę szerzej:) i co by tam nie wyliczył i tak szerzej nie będzie.
Myślę jednak ze warto by w testach pórównać kąt widzenia poszczególnych obiektywów, bo gdzieś tam czytałm jak ktoś się żalił ze jego kompakt ponoć ekw. 24 mm tak naprawdę po porównaniu tego samego ujęcia nie oferuje większego kąta widzenia niż kit lustrzanki.
Może więc być tak, że 28 mm nie jest równe z innym 28 mm.

Odpowiedz do tematu