Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
obiektywy do canon 600D
Autor Wiadomość
lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

Wysłany: Pon 15 Kwi, 2013   

ophiuchus, można by wprowadzić klasery z takimi obrazkami dla nowicjuszy :grin:

Reklama

lotofag 
Optyczny

muzyk napisał/a:

Tak - widziałem coś takiego na obiektywach Olympusa.

O, to ciekawe - poproszę o konkretny przykład ;)
muzyk napisał/a:

Po co zatem jest wg. Ciebie crop 1.3, 1,5, 1.6, itp.?

Nie rozumiem pytania...

siosio napisał/a:
po to się piszę o mnożniku amatorom, aby to zrozumieli - że tracą szerszy kąt widzenia, jak np mają starszy zoom z analoga i chcą go używać w lustrzance z aps-c.

Zwykle zapamiętują z tego tyle, że "ogniskowa im rośnie na APS-C", czyli kompletną bzdurę.

siosio napisał/a:
jak inaczej należałoby to przedstawić w sposób prosty i przystępny?

Ano np. tak:
ophiuchus napisał/a:
Zmienia się pole widzenia, i tyle... po prostu po podpięciu obiektywu, który zazwyczaj stosowało się na analogu z filmem 135, do aparatu z mniejszą matrycą dostaje się obraz będący wycinkiem kadru z środka. tzw pełnej klatki... i tyle.

I na początek nie ma tu ani słowa o jakichś "kropach", "mnożnikach", "zwiększaniu ogniskowej", itp.
Dalej można rzeczywiście wspomnieć o "ekwiwalencie ogniskowej" w odniesieniu do popularnego niegdyś formatu 135 i powiedzieć po co się to stosuje.

[ Dodano: Pon 15 Kwi, 2013 21:23 ]
lexus napisał/a:
proponuję nie iść tą drogą w dyskusję z lotofag bo trzeba będzie...
się napić :mrgreen:
wiem bo przerabiałem

No to chyba pozytywnie ;)
Tak BTW nie pamiętam takiej dyskusji - widocznie rzeczywiście piłem :mrgreen:

lexus napisał/a:

swoją drogą to jak najlepiej przekazać początkującym różnice przy korzystaniu obiektywów np. ef na aparatach z cropem, chyba jednak przez mnożnik ogniskowej

Patrz wyżej.

lvl3ha 
Rozmowny

lexus napisał/a:
ophiuchus, można by wprowadzić klasery z takimi obrazkami dla nowicjuszy :grin:

Prosze bardzo oto i przyklad

komor 
Moderator

Kiedyś zrobiłem ilustracje, to podlinkuję jeszcze raz. Ale opis niech ktoś inny napisze, bo nie mam czasu. :)

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

:mrgreen:
dobry jest i na trzeźwo i po pyfku

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

Tamron troche glupio to oznaczyl jako 35mm Film vs Digital. u Nikona mi sie to bardziej podoba
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/

ekwiwalenty to maja najwiekszy sens w przypadku kompaktow lub bezlusterkowcow z malenkimi matryczkami bo tam nie ma jednego standardu i jest wiele roznych rozmiarow. w m4/3 zauwazylam, ze sie lubuja w podawaniu ekwiwalentow w specyfikacji szkla ale uwazam, ze to glownie ze wzgledu na profil osob, do ktorych glownie bezlusterkowce sa kierowane (prosze sie nie obrazac, jasnym jest ze czesto bezlusterkowiec znajduje sobie miejsce w torbie entuzjasty czy pro, ale nie jest to przypadek typowy mimo ze pewnie dosc czesty). marketing tu tez ma wiele do powiedzenia (sie tu komus tlumaczylo nie tak dawno, czemu bzdury gada jarajac sie ze ma 600mm f/2.8 w jakims megazoomie). a czemu akurat ekwiwalenty malego obrazka? bo to byl najpopularniejszy format przez wiele lat a poza tym, w odroznieniu od sredniego i wielkiego formatu, (poprawic mnie jesli sie myle) jest tylko jeden rozmiar malego obrazka. ale uwazam, ze warto przypominac ze nikt nigdy pojecia ogniskowej nie wymyslil w odniesieniu do malego obrazka bo ten jeszcze wtedy nie istnial

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

@ moronica, ten symulator od nikona rzeczywiście byłby chyba najlepszym tłumaczem dla nowicjusza

muzyk 

Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   

lotofag napisał/a:

Nie rozumiem pytania...

To nie mam więcej pytań do Ciebie.
lotofag napisał/a:
O, to ciekawe - poproszę o konkretny przykład ;)

Przykład
ophiuchus napisał/a:
Jakie znowuż właściwości?

No tak, pole widzenia, kąt.
ophiuchus napisał/a:
Zmienia się pole widzenia, i tyle... po prostu po podpięciu obiektywu, który zazwyczaj stosowało się na analogu z filmem 135, do aparatu z mniejszą matrycą dostaje się obraz będący wycinkiem kadru z środka. tzw pełnej klatki... i tyle.

Oczywiste to jest jak, to, że słońce się wypali.

Tylko wojna o onanizm pojęciowy...

xawier90
[Usunięty]

Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013   

witam serdecznie mam pytanie chce kupic obiektyw dla mojej przyjaciolki do canona eos 600 d z duzym zumem czy ktos mogl by mi doradzic co mozna kupic ??? ja niestaty nie znam sie kompletnie na tym . cena tak do 2500 tys

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013   

xawier90, ale wiesz, że szkoda kasy na taki obiektyw? Dlaczego nie zapyta przyjaciółka skoro Ty się nie znasz? Chyba lepiej wie czego jej potrzeba. Inaczej to bez sensu.

Może nawet niepoprawnie używasz pojęcia "zoom" skoro się nie znasz?

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Sob 20 Kwi, 2013   

Może to ma być prezent-niespodzianka? ;) Ale co jeśli przyjaciółka ma aspiracje wykraczające poza "duży zum" :D

Odpowiedz do tematu