Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy jest możliwość?
Autor Wiadomość
Arkowal 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013   Czy jest możliwość?

Ostatnio próbowałem zrobić portret pięcioletniego synka wieczorem próbując wykorzystać tylko światło zastane. Była to tylko próba czy zdjęcie wyjdzie i czy młody wystoi parę sekund. Generalnie wszystko ok tylko za dużo szumu. Ustawienia jakie wyszły to 2,8 800 2s.Zastanawiam się czy dało by się zrobić lepsze przy np. iso 100 a wydłużyć czas powiedzmy do 10s?Czy jest możliwość sfotografowania stojącej lub siedzącej osoby na takich długich czasach? Odległość około 2m. Może młodego przekonam na wstrzymanie oddechu na kilka sekund:-)Pytam dlatego bo nie chciałbym ciągnąć malucha wieczorem do miasta tylko po to żeby się przekonać.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013   

Arkowal napisał/a:
Czy jest możliwość sfotografowania stojącej lub siedzącej osoby na takich długich czasach?
Tak, o ile robisz szerokim kątem osobę siedzącą na ławce w parku 100m od Ciebie ;)
Zepsuła Ci się lampa błyskowa?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Arkowal, a co chcesz konkretnie osiągnąć? To ma być taka sztuka dla sztuki, że tylko zastane? Nie poruszyć się przez 10 sekund to chyba tylko mim potrafi ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Żeby nie było sprawiedliwie polecam byś też w tej próbie nie używał statywu ani innego oparcia. Gdy dobierzesz parametry tak, że zdjęcia nie będą poruszone jest duża szansa, że dziecko też nie będzie ;)

Arkowal 
Entuzjasta

Lampy nie chciałbym używać ponieważ już takie robiłem i to nie ten sam efekt światła. Statyw normalne, że konieczny. Zastanawiam się tylko jakich najdłuższych czasów mogę użyć z tak bliskiej odległości. Udało mi się na 2s zejść a czy się jeszcze dłużej? Czy nawet jeśli nakłonie młodego do stania w bezruchu jest to możliwe?

mozer 
bo Pentax

Arkowal, nie rozumiem Twojego dylematu. Jedynym problemem jest ruch modela - ile zdoła ustać, taki czas możesz ustawić.

W początkach fotografii to trzeba było nieruchomo co najmniej kilka minut stać, żeby coś się zarejestrowało i ludzie jakoś sobie radzili ;)

Arkowal 
Entuzjasta

I o taką odpowiedz właśnie mi chodziło :wink: Wydawało mi się, że młody przy takim czasie nawet gdy pociągnie sobie nosem to będzie to widoczne. Reszta mnie nie interesuje.

mozer 
bo Pentax

Arkowal, no będzie widoczne zapewne. Mówiłeś o wstrzymaniu oddechu ;)

Arkowal 
Entuzjasta

Nie no bez przesady :smile: Przecież nie zabronię młodemu oddychać. Resztę chyba ogarnę :roll:

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sob 20 Kwi, 2013   

To trochę przypomina mi problem w stylu: "czy jeśli zrobię sobie kanapkę z pomidorem i cebulą, to mi będzie smakowało?". Zamiast pytać, lepiej jest po prostu zrobić i się samemu przekonać.
Czy w sieci naprawdę można znaleźć odpowiedź na wszystkie pytania?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Arkowal napisał/a:
Ustawienia jakie wyszły to 2,8 800 2s.Zastanawiam się czy dało by się zrobić lepsze przy np. iso 100 a wydłużyć czas powiedzmy do 10s?Czy jest możliwość sfotografowania stojącej lub siedzącej osoby na takich długich czasach? Odległość około 2m. Może młodego przekonam na wstrzymanie oddechu na kilka sekund:-)
Ja tu czegoś nie rozumiem. Dlaczego chcesz zmniejszyć czułość z 800 do 100? Tak na marginesie - wtedy wyjdzie Ci czas na poziomie 16s, a nie 10s. Młody na pewno tyle nie usiedzi. :smile:

Czy nie lepiej podnieść ISO z 800 na powiedzmy 1600 lub 3200? Chyba tyle jest jeszcze użyteczne w 60D ? Czas 1, czy 0,5s już jest bardziej realny do wysiedzenie, prawda?
Rozumiem, że chodzi o miejski portret środowiskowy syna? :smile:

mozer 
bo Pentax

B o g d a n, bo chodziło o to, żeby zmniejszyć szum a nie zwiększyć... Przeczytaj w całości pierwszy post.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mozer napisał/a:
bo chodziło o to, żeby zmniejszyć szum a nie zwiększyć...
Ja to czytałem i rozumiem ale z drugiej strony nie mogę uwierzyć, że ISO 800 za bardzo szumi, gdy w moim 50D używalne miałem 1600. Stąd sugestia o podniesieniu jednak ISO. Być może jeśli kolega robi JPEGi prosto z aparatu, warto w nim włączyć choćby średnie odszumianie. Albo odszumić kadr w obróbce zdjęcia na PC.

Arkowal 
Entuzjasta

W 60d przy słabym oświetleniu na iso 800 szumi jak diabli. Robie rawy i na nic się zdaje odszumianie przy obróbce.Nie koniecznie uparłem się na iso 100,powiedzmy,że chciałbym zejść na 200-400 maks i myślę że nawet przy słabym oświetleniu nie wyjdą czasy z rzędu 16s.Zawsze można wykorzystać jakieś światełko miejskie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Arkowal napisał/a:
W 60d przy słabym oświetleniu na iso 800 szumi jak diabli.
Głupoty opowiadasz.
Przy jakim oświetleniu zastanym robisz te zdjęcia, że jego poziom to -1EV? Przy świetle księżyca?

Odpowiedz do tematu