Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 21 Kwi, 2013 Dużo białego lub czarnego w kadrze a pomiar światła
W tamtym roku robiłem zdjęcia komunijne koledze w ramach ćwiczeń hobbystycznych. Generalnie wyszło dość dobrze, kilka zdjęć spaliłem, ponieważ nie uruchomiłem trybu lampy HSS ( chodź w LR dało się prawie doprowadzić do oglądania -bardzo duży przepał), ale w porę się zorientowałem po trzech zdjęciach i dalej ok. Robiłem zdjęcia na AV z korektą na + 0,67 i tryb pomiaru światła centralnie uśredniony. Chciałem się zapytać Was bardziej doświadczonych, czy używacie w takich sytuacjach, gdy w kadrze mamy dużo białego czy czarnego, punktowego pomiaru światła i trybu AV, oczywiście AV ponieważ zmienne warunki a w stałych to wiadomo że manual.
Robiłem też pogrzeb koledze i tam nie mogłem sobie poradzić z AV ( dużo czarnego) i przeszedłem na manual, dlatego pytam o punktowy
A druga sprawa, jak sobie radzicie z wyświetlaczem w aparacie, czy macie go na maksa rozjaśnionego w słonecznych warunkach, ja mam przyciemniony i trudno się z takim robi zdjęcia w jasnym świetle.
Nie używam pomiaru punktowego w reporterce. Zresztą w ogóle nie używam w zasadzie w tym co robię. Posługuję się histogramem, a w wizjerze staram się na bieżąco kontrolować niespodzianki patrząc czasem na drabinkę przy pomiarze centralnie ważonym, ustawiając ekspozycję na M, nawet jak warunki są zmienne.
Myślę, że właśnie w warunkach typu czern/biel lepiej nabrać nawyku oceny czy zmieniło się światło, niż walczyć z AV i korekcją ekpozycji w zależności od tego czy w centrum kadru znalazł się akurat czarny garnitur czy biała koszula.
paul80 napisał/a:
jak sobie radzicie z wyświetlaczem w aparacie, czy macie go na maksa rozjaśnionego w słonecznych warunkach, ja mam przyciemniony i trudno się z takim robi zdjęcia w jasnym świetle.
A cóż to za pytanie, Paul? Nie możesz sobie rozjaśnić i samemu dojść do wniosku, że będzie widać dużo więcej? Tak czy owak nie można do końca ufać ocenie jasności na wyświetlaczu, właśnie ze względu na zmienne warunki zewn. i zmienną jasność wyświetlacza. Dobrze jest od czasu do czasu spojrzeć na histogram. Dobrze jest też nabrać nawyku sprawdzenia jaką jasność wyświetlacza mamy ustawioną przed rozpoczęciem „sesji”. Mi się niestety ciągle zdarza zostawić ekran przyciemniony po wyjściu na dwór lub maksymalnie rozjaśniony po wejściu na koncert. Właśnie wtedy histogram mi przypomina, że coś jest nie tak.
Dobrze jest też nabrać nawyku sprawdzenia jaką jasność wyświetlacza mamy ustawioną przed rozpoczęciem „sesji”. Mi się niestety ciągle zdarza zostawić ekran przyciemniony po wyjściu na dwór lub maksymalnie rozjaśniony po wejściu na koncert.
komor, zmień aparat - w 5D Mk II sam się reguluje w zależności od oświetlenia zewnętrznego i działa to bardzo dobrze. Niestety w 6D już tego nie ma.
hijax_pl, w reporterce różnie bywa z tym celowaniem. Jak ktoś ma podstawowe problemy i dylematy, to nie wiem czy polecanie punktowego do reporterki ma sens.
Nie używam pomiaru punktowego w reporterce. Zresztą w ogóle nie używam w zasadzie w tym co robię. Posługuję się histogramem, a w wizjerze staram się na bieżąco kontrolować niespodzianki patrząc czasem na drabinkę przy pomiarze centralnie ważonym, ustawiając ekspozycję na M, nawet jak warunki są zmienne.
Myślę, że właśnie w warunkach typu czern/biel lepiej nabrać nawyku oceny czy zmieniło się światło, niż walczyć z AV i korekcją ekpozycji w zależności od tego czy w centrum kadru znalazł się akurat czarny garnitur czy biała koszula.
Przyznam, że mimo wszystko podałeś bezpieczny sposób na fotografowanie , na komunii w kościele właśnie tak robiłem M i uśredniony z podglądem na histogram, ale w reporterce na M i moim 400D, to chyba nie dałbym rady, za duży wizjer jakoś niewygodny .
A więc wczoraj się zdziwiłem robiąc mini sesyjkę znajomej , postanowiłem używać spota i skrajnych punktów AF i
jaad75 napisał/a:
Pod warunkiem, że się nie przekadrowuje, albo włączy się Focus&AE-L. Tyle. że to generuje kolejne problemy...
Nie da rady powiązać spota z innym niż centralny? a jak się zachowują pomiar centralny uśredniony, matrycowy przy skrajnym punkcie, czy tylko pozostaje blokada jak napisał jadd75?
W canonach sie nie da, w nikonach działa. W C tylko matrycowy podobno uwzglednia punkt ostrzenia. Podobno bo w matrycowym nikt nie wie jak to działa (procz inzynierów z C)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13