Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
!0 dni od daty zakupu , czy daty otrzymania ? Akurat wczoraj AB liczył mi od daty zakupu .
Szczęście , że był to i tak 10 dzień , ale od daty złożenia zamówienia . A cenę na EX 7x35
(przez internet ) mają zaj...... Ponad 600 zł . A VII 185 zł
Ale zachowali się bardzo elegancko. Kupiłem przez internet Nikona VII 7x35 i 10x50 . Odbierałem w sklepie w Gdańsku . Siostra wybrała 7x35 , a 10x50 chciałem zamienić na EX 7x35 .
Ale przy takiej cenie zrezygnowałem . A 10x50 nie musiałem odsyłać do Warszawy , przyjęli w sklepie . DUŻY PLUS . Ponieważ płaciłem gotówką , pieniądze dostałem też od ręki .
Poczytałem trochę w internecie i Vortex Talon HD 10x42 nie jest zły a teraz cena 1499zł
jest super i dobre warunki gwarancyjne.
Ale bardzo dobre opinie są na temat Nikon Monarch 7 10x42 cena od 1900zł i on jest moim faworytem
co myślicie o niej i na co się zdecydować Vortex Talon HD 10x42 czy Nikon Monarch 7 10x42 będą używane do celów myśliwskich czyli wytrzymałość jest też ważna
A mam jeszcze jedno pytanie dlaczego testy lornetek 10x42 wypadają lepiej niż 8x42
Wysłany: Nie 21 Kwi, 2013
Z racji gabarytów ja postawiłbym na Monarcha 7. Waga i wielkość są zazwyczaj bardziej istotne niż wydaje się przy zakupie. Niejednokrotnie w terenie ta właściwość okazuje się ważniejsza niż właściwości optyczne (Monarch łączy jedno i drugie). Za atrakcyjną ceną Talona kryje się zapewne rychła wymiana modelu.
Cena jest taka bo to ostatnie dwa egzemplarze 8x42i 10x42 (czyścimy magazyn). Talon jest duży to może faktycznie nikon 7( ciekawe czy jest produkowany w chinach bo talon na pewno.)
bardzo dobre opinie są na temat Nikon Monarch 7 10x42 cena od 1900zł i on jest moim faworytem
http://www.opticsreviewer...s-elite-ed.html
[...] będą używane do celów myśliwskich czyli wytrzymałość jest też ważna
Warto zwrócić uwagę, że Bushnell Elite ED z przytaczanej przez Ciebie recenzji porównawczej po ostatnich obniżkach kosztuje teraz podobnie jak Monarch 7 - między 1999 a 2099 w zależności od wariantu. Firma w Stanach celuje w 90% w myśliwych (wystarczy choćby zerknąć z kim się komunikują i jak wygląda ich profil FB - podobnie zresztą jak profil Vortexa), a tam ta grupa podchodzi bardzo pragmatycznie do sprzętu (bez namaszczenia), więc wytrzymałość powinna być OK.
Bogdan2 napisał/a:
A mam jeszcze jedno pytanie dlaczego testy lornetek 10x42 wypadają lepiej niż 8x42
Ja wiem, czy lepiej? Nierzadką wadą lornetek 8x42 jest stosunkowo słabe pole widzenia - powinno być wyraźnie większe niż w 10x42, a niestety nie jest to regułą (choćby wspomniany wcześniej Vortex Viper 8x42 czy Bushnell Elite ED 8x42). Ale tak poza tym, to nie zauważyłem jakiegoś stałego aspektu przewagi lornetek 10x42 nad 8x42 tego samego modelu. Co masz konkretnie na myśli?
Lornetki 8x42 mają mniejsze pola i na tym tracą.
Wydaje mi się, że Monarch będzie najlepszy jeśli uważasz, że wciąż mieści się w założonym budżecie. Z jakichś powodów do polowań Nikon Poleca nie 7 ale 5. Nie wiem dlaczego. 7 jest chyba lepszy.
Wysłany: Nie 21 Kwi, 2013
Monarch 7 to nieco wyższa półka względem Monarcha 5 choć oba mają szkła ED. Ta ostatnia będzie już niedługo oferowana na polskim rynku, zapewne wyraźnie taniej od siódemki. Mankament piątki to małe pole (5,5°) ale poza tym jest podobno bardzo przyzwoita optycznie.
Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć dlaczego lornetki 8x42 mają przeważnie mniejsze pola niż 10x42? Przecież to sie wydaje troche nie logiczne...
Nie mają mniejszych pól - zazwyczaj mają pola większe niż wariant 10x42 tego samego modelu.
Problem w tym, że w wielu przypadkach ta różnica jest względnie mała np. 6 stopni w 10x42 (co jest polem typowym dla 10x42) i 6,5 stopnia w 8x42 (co jest poniżej potencjalnych możliwości optyki 8x42).
Ale nie jest czymś wyjątkowym, kiedy 10x42 ma np. 6,3 stopnia a 8x42 7,5 stopnia (i więcej). Jest to raczej norma, do której producenci powinni dążyć.
To ja namieszalem poslugujac sie skrutem myslowym.
8x42 maja zwykle mniejsze pozorne pole widzenia, po jego podzieleniu przez powiekszenie rzeczywiste wychodzi nieco wieksze niz w 10x42 ale jest to za mala roznica, zeby sie decydowac na taka lornetke z powodu pola. Poza tym uciazliwe wrazenie patrzenia w tunel sie pojawia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9