Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Soczewka o bardzo małej ogniskowej
Autor Wiadomość
Pawel12345 
Nowy

Wysłany: Nie 14 Kwi, 2013   Soczewka o bardzo małej ogniskowej

Witam, myślę nad opracowaniem soczewki o bardzo małej ogniskowej 0,01mm i mam co do tego dwa pytania:
1. Od którego punktu mierzy się ogniskową? Promień większego i mniejszego okręgu się nie pokrywają, więc pewnie nie od połowy najgrubszego miejsca soczewki.
2.Policzyłem, że promień mniejszego okręgu powinien wynosić 7*10^-8m. Czy możliwe byłoby wykonanie czegoś tak małego?
Uproszczony rysunek soczewki: http://imageshack.us/f/255/beztytuugi.png/

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 14 Kwi, 2013   

Pawel12345 napisał/a:
Od którego punktu mierzy się ogniskową?
Pawel12345 napisał/a:
myślę nad opracowaniem soczewki
Nie za wcześnie trochę na takie wyzwania? ;)

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Nie 14 Kwi, 2013   

Pawel12345 napisał/a:
2.Policzyłem, że promień mniejszego okręgu powinien wynosić 7*10^-8m. Czy możliwe byłoby wykonanie czegoś tak małego?
Uproszczony rysunek soczewki: http://imageshack.us/f/255/beztytuugi.png/

w 1677 r zrobili cos takiego :)

Pawel12345 
Nowy

Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013   

http://www.cartage.org.lb...eeuwenhoeks.htm
"The best of his lenses were only 1 to 2mm in diameter."- jeśli w tamtych czasach był w stanie zrobić taką małą soczewkę, to teraz chyba posiadamy wystarczającą technologię żeby zrobić soczewkę której promień mniejszego okręgu miałby 7*10^-8m
Pozostaje jeszcze tylko jeden problem: nigdzie nie mogę znaleźć od którego punktu mierzy się ogniskową takiej soczewki?

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Sob 20 Kwi, 2013   

Pawel12345 napisał/a:
http://www.cartage.org.lb/en/themes/sciences/physics/optics/OpticalInstruments/Microscope/Leeuwenhoeks/Leeuwenhoeks.htm
"The best of his lenses were only 1 to 2mm in diameter."- jeśli w tamtych czasach był w stanie zrobić taką małą soczewkę, to teraz chyba posiadamy wystarczającą technologię żeby zrobić soczewkę której promień mniejszego okręgu miałby 7*10^-8m
Pozostaje jeszcze tylko jeden problem: nigdzie nie mogę znaleźć od którego punktu mierzy się ogniskową takiej soczewki?

Oczywiście że się da. Nawet mam w domu kilkadziesiąt milionów soczewek o porównywalnym promieniu krzywizny, ponieważ właśnie takich rozmiarów soczewki są stosowane na matrycach aparatów cyfrowych.

Inna sprawa jest taka, że nie mam pojęcia jaki sens mogłoby mieć robienie soczewki o przedstawionym w pierwszym poście kształcie i jeszcze tych wymiarach.

Pawel12345 
Nowy

Wysłany: Sob 20 Kwi, 2013   

Cytat:
Inna sprawa jest taka, że nie mam pojęcia jaki sens mogłoby mieć robienie soczewki o przedstawionym w pierwszym poście kształcie i jeszcze tych wymiarach.

Dlatego bo chce ją tak skonstruować żeby światło biegło przez nią w taki sposób:
http://imageshack.us/f/838/beztytuubbd.png/
Potrzebne mi to bo pracuję nad układem 2 soczewek: jednej płasko wypukłej o ogniskowej 50m i tej drugiej.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Nie 21 Kwi, 2013   

Pawel12345 napisał/a:
Cytat:

Dlatego bo chce ją tak skonstruować żeby światło biegło przez nią w taki sposób:
http://imageshack.us/f/838/beztytuubbd.png/
Potrzebne mi to bo pracuję nad układem 2 soczewek: jednej płasko wypukłej o ogniskowej 50m i tej drugiej.

Ale przy biegu promieni takim, jak przedstawiony na rysunku ogniskowa będzie wynosiła nie ~0.01 mm, tylko ~7,5 mm. Już nawet nie mówiąc o tym, że przy tak dużym wycinku sfery aberracje będą koszmarne nawet przy świetle monochromatycznym.

Obawiam się, że w ten sposób zadowalających efektów się nie osiągnie.
Do czego jest ten układ potrzebny?

Pawel12345 
Nowy

Cytat:

Może to się wydać dziwne ale chciałem w ten sposób opracować teleskop o powiększeniu 5 milionów razy :mrgreen: . Nie sądze żeby mi się to udało, ale warto popróbować. Obiektyw byłby soczewką płasko wypukłą o średnicy 5m i ogniskowej 50m, a "okular" miałby jak wspominałem 0,01mm co dawałoby powiększenie właśnie 5000000razy.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Pawel12345 napisał/a:
Cytat:

Może to się wydać dziwne ale chciałem w ten sposób opracować teleskop o powiększeniu 5 milionów razy :mrgreen: . Nie sądze żeby mi się to udało, ale warto popróbować. Obiektyw byłby soczewką płasko wypukłą o średnicy 5m i ogniskowej 50m, a "okular" miałby jak wspominałem 0,01mm co dawałoby powiększenie właśnie 5000000razy.

No to na tym można zakończyć dyskusję. Mikroskop optyczny o takim powiększeniu nie ma jakiegokolwiek sensu. Niestety wiązki światła o długości fali λ nie da się skupić na obszarze mniejszym od plamki o średnicy λ i jest to nieprzekraczalne ograniczenie rozdzielczości instrumentów optycznych. Biorąc pod uwagę, że najkrótsze fale widzialne mają około 380 nm, to przy powiększeniu 5x10^6 rozróżnialne szczegóły byłby w pozornej odległości prawie 2 m, a pomiędzy byłaby jednolita papka.
Do tego obserwowalny obraz byłby 2,5x10^13 razy ciemniejszy od rzeczywistego. Nawet gdybyś skonstruował odpowiednio mocne oświetlenie, to usmażyłoby ono próbkę.

Krótko mówiąc nie ma to najmniejszego fizycznego sensu.

Pawel12345 
Nowy

Wysłany: Pon 22 Kwi, 2013   

Ale mi chodzi i teleskop a nie mikroskop. W teleskopie to chyba inaczej się sprawy mają?

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pon 22 Kwi, 2013   

Pawel12345 napisał/a:
Obiektyw byłby soczewką płasko wypukłą o średnicy 5m...
Życzę powodzenia.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Wto 23 Kwi, 2013   

Pawel12345 napisał/a:
Ale mi chodzi i teleskop a nie mikroskop. W teleskopie to chyba inaczej się sprawy mają?

Faktycznie, ale zmienia to niewiele.
Tu z kolei o wiele większe ograniczenia narzuca nam atmosfera i jej zaburzenia, które uniemożliwiają stosowanie w praktyce powiększeń większych, niż około 500x.
Soczewka o średnicy 5m jest nie do zrobienia. Do tego źrenica wyjściowa miałaby 0,001 mm, czyli ciemność widzę.

Pawel12345 
Nowy

Wysłany: Sob 27 Kwi, 2013   

Cytat:
Soczewka o średnicy 5m jest nie do zrobienia.

Średnica zwierciadła Hubble'a ma 2,4m, więc terz chyba już by się dało zrobić 2razy większe.
Cytat:
Do tego źrenica wyjściowa miałaby 0,001 mm, czyli ciemność widzę.

Dlatego chcę skonstruować małą soczewkę tak, aby światło w niej nie leciało jak w zwykłej soczewce skupiającej. Przelatując przez dużą soczewkę, najbardziej odchylone promienie padałyby na małą soczewkę pod bardzo małym kątem (mierząc od prostej równoległej do "podłoża"), ale w soczewce odchylałyby się bardzo i wylatywałyby z soczewki o źrenicy wyjściowej "przyjaznej dla człowieka"
:grin:

[ Dodano: Sob 27 Kwi, 2013 20:35 ]
*tez

Tutejszyn 
Optyczny

Pawel12345 napisał/a:
Cytat:
Soczewka o średnicy 5m jest nie do zrobienia.

Średnica zwierciadła Hubble'a ma 2,4m, więc terz chyba już by się dało zrobić 2razy większe.
...i Ty chcesz ją zrobić. Wiesz... chyba Ci się kaftan obluzował.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pawel12345, mam nadzieję, żę wiesz jaka jest różnica między soczewką a zwierciadłem :D

Odpowiedz do tematu