Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw do fotografi produktowej
Autor Wiadomość
Wifi 
Nowy

Wysłany: Sro 24 Kwi, 2013   Zestaw do fotografi produktowej

Witam,

Potrzebuje pomocy w wyborze aparatu oraz obiektywu do fotografii produktowej.
Fotografowana będzie głównie odzież na manekinach, na szarym/białym tle do tego jakieś zbliżenie by pokazać strukturę materiału.
Czasami aparat będzie używany do fotografii zestawu mebli lakierowanych wielkość max 250x100x100cm
Aparat będzie służył wyłącznie do fotografowania w/w produktów.

Pomieszczenie jest neutralne szare o wymiarach 6x5x2.8m
Fotografia na potrzeby sklepu internetowego
Planowane oświetlenie błyskowe 2x400 Ws + 2 softboxy 70x100 cm

Mój typ to:
Canon 60d + Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8
Budżet na aparat i obiektyw 5000-5500zł

Pozdrawiam
Wifi

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 24 Kwi, 2013   

Wifi, tylko do tego celu i przy takim oświetleniu przepłacanie za aparat jest bez sensu. Kompakt z gorącą stopką sobie poradzi wystarczająco dobrze.

h.s.
Rozmowny

Powierzchnie błyszczące i lampy błyskowe nie lubią się. Kup dobry statyw i polara, aparat mniej ważny.

jaad75 
Klub Pierdzieli

h.s. napisał/a:
Powierzchnie błyszczące i lampy błyskowe nie lubią się.
Jak najbardziej się lubią, trzeba tylko wiedzieć, co się robi.

Wifi 
Nowy

jaad75 napisał/a:
h.s. napisał/a:
Powierzchnie błyszczące i lampy błyskowe nie lubią się.
Jak najbardziej się lubią, trzeba tylko wiedzieć, co się robi.

Jeśli chodzi o meble to zgodzę się z przedmówcą przy błyskach wychodzą najlepiej co prawda jest trochę ustawiania lamp, ale ostateczny efekt jest bardzo dobry.

A wracając do tematu zestaw ma być używany do fotografowania odzieży na manekinach jak i mebli. Chciałem postawić "lepsze" body w późniejszym czasie możliwe rozszerzenie zestawu o nowe obiektywy..

Stąd pytanie do Was jaki zestaw Wy byście wybrali do tego celu ?
Przypomnę iż widełki cenowe 5-5,5tyś na body + obiektyw.

Kwestia wyboru oświetlenie tez jest otwarta.

Pozdrawiam
Wifi

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013   

Wifi napisał/a:
Chciałem postawić "lepsze" body w późniejszym czasie możliwe rozszerzenie zestawu o nowe obiektywy..
Jeżeli aparat ma służyć TYLKO do tego celu i zdjęcia mają iść wyłącznie do sieci, to naprawdę nie ma sensu przepłacać. Są lepsze aparaty od 60D w tej cenie, ale Ty przede wszystkim w ogóle nie potrzebujesz aparatu w tej cenie.

Wifi 
Nowy

Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013   

Witam,

Myślałem jeszcze nad nad Canonem 650D wtedy zostało by 3tyś. na obiektyw.
Tylko jaki byście polecili jasny w miarę uniwersalny prócz wyżej wymienionego Tamron 17-50/2.8 ?

Pozdrawiam
Wifi

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pią 26 Kwi, 2013   

Wifi, to może inaczej, bo chyba nie trafiło wcześniej. Po co Ci lustrzanka?

komor 
Moderator

mozer, to oczywiste – żeby mieć lepszą jakość zdjęć. :)

Wifi, chłopakom chodzi o to, że w przypadku takich zdjęć podstawą jest dobre oświetlenie, potem obiektyw, a na końcu aparat. Przy ograniczonym budżecie zamiast kupować lustrzankę może rzeczywiście warto pokusić się o dobry kompakt lub tani bezlusterkowiec z lepszym niż kitowy obiektyw, a nacisk położyć na oświetlenie. Jeśli budżet 5-5.5 tysiąca jest na całość, to warto sprawdzić najpierw ile będzie kosztować oświetlenie i inne niezbędne elementy, np. statyw z głowicą umożliwiającą w miarę komfortową pracę z produktami. W dziale Lampy błyskowe i oświetlenie jest już parę tematów dotyczących fotografii produktowej – poczytaj co tam doradzaliśmy.

Wifi 
Nowy

Witam,

To może ja inaczej powiem. Jest budżet 5000-5500zł(min-max) który ma być przeznaczony na aparat + obiektyw przeznaczony na fotografie produktową jak w pierwszym moim poście, pieniążki muszą być wydane na konkretnie taki sprzęt. Dodatkowo jest 2500zł na oświetlenie Statyw już jest manfrotto 055XPROB z głowicą. Stąd prośba do Was o wskazanie konkretnego sprzętu który Wy byście zaproponowali laikowi..

Pozdrawiam
Wifi

mozer 
bo Pentax

Wifi, czy ten aparat będzie używany TYLKO do tego celu, czy czasem go wyniesiesz ze studia?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 27 Kwi, 2013   

Wifi napisał/a:
Jest budżet 5000-5500zł(min-max) który ma być przeznaczony na aparat + obiektyw przeznaczony na fotografie produktową jak w pierwszym moim poście, pieniążki muszą być wydane na konkretnie taki sprzęt. Dodatkowo jest 2500zł na oświetlenie
Ja bym to odwrócił - 2500zł na światło to niedużo, a właściwie każdy aparat za 2500 będzie generował dostatecznie dobre obrazki do zastosowań sieciowych.
Chyba, że chcesz koniecznie możliwie najlepiej wydać 5000-5500zł na aparat i obiektyw, ale w takim wypadku powinieneś darować sobie ofertę Canona, bo odstają akurat in minus... Z drugiej jednak strony, nawet jeśli kupisz za tę kasę słaby aparat, to i tak będzie wystarczająco dobry.

mozer 
bo Pentax

jaad75 napisał/a:
odstają akurat in minus

O, to teraz już i w obiektywach? :P

jaad75 
Klub Pierdzieli

mozer, była mowa o Tamronie 17-50.

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
ale w takim wypadku powinieneś darować sobie ofertę Canona, bo odstają akurat in minus...

ta gadaj zdrów :razz: dobrze, że jest ten canon i nikon, bo nie wyobrażam sobie pracy zawodowej z innymi systemami, sony jeszcze spoko daje radę ale robiąc na pentaxie na naszym rynku nie dostałbyś żadnego poważnego zlecenia poza przysłowiowym zdjęciem parówki i ślubną popeliną.
Dla amatora pewnie pentax jest najlepszy :razz:

Wifi, koledzy ci dobrze radzą, poaza tym do studia nie potrzebujesz jasnego szkła (jest niewiele sytuacji w których potrzebne jest 2.8 w studiu)

Ja mimo wszystko co napisali wcześniej koledzy (nie bez racji) celowałbym w lustrzankę, najlepiej jak najtańszą, która daje wygodę pracy coś pokroju d90 czy 50D czy jakiś pentax dwu rolkowy jak k30 i w obiektyw powiedzmy pokroju sigma 17-70/2.8-4.0 czy nawet w tą starą wersję 2.8-4.5.
Całą resztę zainwestowałbym w jakiś funsportowy zestaw (nie reklamuje sklepu, oświadczam że nie mam nic wspólnego z tym sklepem, nie wiadome są mi też koneksje mojej rodziny z nikim kto pracuje w tym sklepie ani jest jego dostawcą, nie pijam także kawy ani żadnych płynów z nikim kto jest powiązany bezpośrednio z tym sklepem a także nigdy nie byłem w siedzibie firmy w Łodzi, ostatnio w Łodzi byłem w zeszłym roku i nie zauważyłem stoiska tej firmy na stosownych targach branżowych :P ) + 2 lampy, niestety przy tym budżecie muszą być manualne.
Wifi, reszte info na temat oświetlenia masz w odpowiednim dziale jak napisał Komor

Odpowiedz do tematu