Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 27 Maj, 2013
Nikon D7100
Autor Wiadomość
paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Pon 25 Mar, 2013   

No przecież 7100 to jest crop a Iksmada01 jest przerażony jakością podanych w linku sampli, to napisałem dla informacji, że to jeszcze niepełna rozdzielczość. W Exifie jest zapisane,że zdjęcia były przepuszczane przez ViewNX 2.1 W, ale to nie ma znaczenia, bo nie wiadomo co koleś robił z tymi zdjęciami.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80 napisał/a:
W Exifie jest zapisane,że zdjęcia były przepuszczane przez ViewNX 2.1 W
I to jest znak, że to RAW?

paul80 
Maniak
Optyczny

hijax_pl, to poszlaki :wink:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 26 Mar, 2013   

Iksmada01 napisał/a:

Proszę o opinie bo jak dla mnie ten aparat to jakaś pomyłka!
Pomyłką to raczej są te sample (z wyjątkiem tego z porównania z D800). :roll:

elijah
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Mar, 2013   

No właśnie, te sample to jakas strasznie dziwna sprawa, nie wiadomo co koles zrobil z tym zdjeciem ze uzyskal taki rezultat.

Proponuje obejrzec studyjne porownania robione przez ludzi znajacych sie na rzeczy tutaj:

http://www.dpreview.com/previews/nikon-d7100/5

Siedze od jakiegos czasu i ogladam rozmaite wycinki, zastanawiajac sie nad D7100, no i poki co wrazenia sa dosc pozytywne. Wyglada na to, ze szumologicznie to wyniki sa porownywalne z D7000, ale biorac pod uwage wieksza ilosc detali jaka lapie 24mp matryca w porownaniu do 16mp, to jest to jakis postep. Moze nie rewolucyjny, ale na pewno ewolucyjny w porownaniu do poprzednikow.

stan.k 
Nowy

Wysłany: Sro 03 Kwi, 2013   

Nie wiem czy koledzy sie orientuja , ze na dxomark pojawil sie test 7100. Z tego co zauwazylem to porazajacej poprawy nie ma na wysokim ISO i nie tylko w stosunku do 7000. Tak jag bylo napisane wczesniej w puszcze znajduje sie matryca z 5200 tak, ze nic innego nie mozna bylo sie spodziewac.
Moim zdaniem przeplacanie w tym przypadku za 7100 jest zbedne. Lepiej kupic 7000 a reszte zainwestowaj w jakies lepsze szkla.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

stan.k napisał/a:
Tak jag bylo napisane wczesniej w puszcze znajduje sie matryca z 5200 tak, ze nic innego nie mozna bylo sie spodziewac.
Ale pozbawiona filtra AA, czyli moża wyłączyć pre-sharpening i przy zachowanej ostrości mieć niższe szumy.
stan.k napisał/a:
Moim zdaniem przeplacanie w tym przypadku za 7100 jest zbedne. Lepiej kupic 7000 a reszte zainwestowaj w jakies lepsze szkla.
Zbliżony obraz per pixel, da przy większej ilości pikseli lepszą jakość i większe możliwości obróbki. Do tego dochodzi lepszy AF i choćby lepszy tryb filmowy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

stan.k napisał/a:
Z tego co zauwazylem to porazajacej poprawy nie ma na wysokim ISO
Wtedy byłoby to wielkim sukcesem, skoro zwiększono zagęszczenie senseli. Wszak jest ich o 50% więcej niż w D7000.

Sukcesem jest to, że przy dużo mniejszym senselu ta matryca Toshiby ma podobne osiągi (per pixel oczywiście) co uznany IMX71 Sonego.
Pomijam już jaki wpływ na obróbkę ma te dodatkowe 8Mpx ;)

moniq 
Początkujący

Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013   

witam.

Czy jest ktos na forum kto posiada D7100 ?
Ciekawa jestem waszych opini? testow? Zadowoleni jestescie z aparatu ?

Musze przyznac ze pierwsze wrazenie nie byly dla mnie jakos powalajace.
Jest cos w tym aparacie co mnie do niego do konca nie przekonuje. Sam aparat, jego budowa.
Migawka spustu jest jakas smieszna. Pokretlo z menu....niezbyt wygodne do uzycia. Uwazam, malo praktyczne. No i juz nie mowiac o pokretelkach przy zmianie czasu, przeslony...Dzialaja calkiem w odwrotna strone niz w D80.
Nie wiem, pewnie to kwestia przywczajenia tez. Ale jest cos w tym aparacie co mnie do niego zniechceca. Pierwsze wrazenia to jakas frustracja....

Dzis wzielam w reke D80 i czuje sie z nim o niebo lepiej niz z nowym D7100.

Caly czas go testuje....robie zdjecia...itp.
Z ostaroscia mi ciezko jakos trafic...Ale to moze poprostu moja wina.

Tutejszyn 
Optyczny

moniq, porównujesz do D80, więc może Ci się wydawać, że jest "dziwny". Gdybyś porównała już do D90, to okaże się, że taki znów dziwny nie jest.

Działanie rolek możesz sobie odwrócić w menu. Z kolei menu nie ma pokrętła. Przy chodzeniu po menu korzysta się z wybieraka :) Spust migawki.. jest chyba jak wszędzie. Za to jej dźwięk jest przyjemnie cichy. Nie ufam gumowym okleinom. Boję się, że się za szybko odkleją. Wkurza blokada koła nastawów. Nie jest wygodna zmiana trybu pracy (P, A, S, M), a przy zmianie trybu zdjęć pojedynczych na seryjne połamałem sobie palce :(
Cieszę się, że w końcu jest czujnik podczerwieni również i na tylnej ściance i końcu po ludzku można używać pilota jako wężyka spustowego.
Nie wiem, jaki masz problem z ostrością. Jest wiele ustawień AF. Może zbyt wiele.. :)

moniq 
Początkujący

tutejszyn. Tak chodzilo mi wlasnie o pokretelko trybu pracy. Uwazam ze jest malo praktyczne.

Chyba jednak musze sie przywczaic do nowego aparatu i troche wiecej pogmerac w menu i instrukcji obslugi.

Po prostu mi tak dziwnie lezal w rece jak na pierwszy raz .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moniq napisał/a:
tutejszyn. Tak chodzilo mi wlasnie o pokretelko trybu pracy. Uwazam ze jest malo praktyczne.
A większość światka fotograficznego traktuje to blokowanie koła jako duży krok w dobrym kierunku. Jako wielki plus.
Taki znak rozpoznawczy sprzętu "profi"

moniq napisał/a:
Po prostu mi tak dziwnie lezal w rece jak na pierwszy raz .
I dlatego najważniejszą radą tu na forum jest polecanie wycieczki do miejskiej macalni by kupić to co w ręce najlepiej leży a nie to co parametr ten czy tamten ma lepszy czy tylko lepsiejszy...

aphalon 
Nowy

Wysłany: Pią 10 Maj, 2013   

Koledzy,
Właśnie zakupiłem D7100, czakam aż do mnie przyjdzie :)
Mam do Was takie pytanko, czy orientujecie się może kiedy na rynku pojawią się gripy (zamienniki) bo na oryginalny mnie niestety nie stać :sad:
Poszperałem w necie i nigdzie nie znalazłem żadnej informacji na ten temat.

elijah
[Usunięty]

Wysłany: Pon 27 Maj, 2013   

Aphalon,
widzialem gripa Meike do D7100 na eBay UK w cenie ok. 150-200 pln.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi