Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeśli mamy rozmawiać o dofinansowaniach, żyrantach i bezrobotnych to zamknijcie wątek.
Za blisko sedna sprawy ktoś walnął w klawiaturę?
Niestety sam w sklepie foto zbyt dużo widziałem ludzi chcących skorzystać z tego dofinansowania a samemu nie mieli kompletnie pojęcia o tym za co chcą się zabrać. To było zbyt przykre doświadczenie by o tym zapomnieć.
21000 zł to suma świetna by kupić sobie "początek". A taki początek to dobry korpus FF, 24-70 i lampa. Potem - jak się zacznie zarabiać - inwestujemy w legalne oprogramowanie, dobry komputer, monitor, jakieś 70-200, coś szerokiego, stałkę do portretu, jakieś 35/1.4 lub 24/1.4, drugą lampę z zapasowym korpusem (może być APS-C) itd.
MM, mówisz, że legalny soft to później jak już się zarabia?
Niestety krajowe realia są takie, że pierwszy milion trzeba skubnąć. Bardzo biedny fotograf z pełnym legalizmem niewiele będzie miał wspólnego. Trzeba mieć tylko na tyle silnej woli, by jak już się ma pewne podstawy wejść na drogę legalności.
W naszym kraju to o tyle trudne, że jak komuś mówię, że kupuję jakieś oprogramowanie to wielu puka się w czoło i pyta - PO JAKĄ CHOLERĘ, skoro można mieć to samo bez kupowania...
MM, ale oprócz drogiego legalnego oprogramowania, są też jakieś furtki na legal w niższej cenie. Ciekawostka - kupiłem PS6 z licencją uczniowską. Uczniem tutaj był mój syn. Wysłałem skan jego legitymacji szkolnej i chyba jeszcze skan świadectwa, a cała reszta opisu dotyczyła mnie, łącznie z kontem w Adobe utworzonym lata temu.. Byłem ciekawy, czy mogę w ten sposób zdobyć licencję na siebie. No i mam PSa z licencją na mnie, a nie na syna Myslę, ze wystarczyło to, że to syn. Nazwisko i adres to samo.
Lightroom już teraz to nie są jakieś straszne pieniądze. Więc nie trzeba kraść tego pierwszego miliona. Przynajmniej nie na oprogramowanie
Tutejszyn, ale wiesz... według mnie to nie masz tego oprogramowania legalnie. Równie dobrze mogłeś za darmo ściągnać z torrenta - prawnie na jedno by wyszło
Może się mylę, ale nie chce mi się czytać licencji
Bardzo proszę o pomoc na zadane przeze mnie pytania. Jeśli mamy rozmawiać o dofinansowaniach, żyrantach i bezrobotnych to zamknijcie wątek.
Ja wcale niepotepiam tych co korzystają z takich dofinansowań, jest możliwość to dlaczego nie skorzystać, skoro to legalne. Dziwi mnie poprostu kto i dlaczego wymysla takie przepisy? CZy to odnosi się tylko do firm foto? Czy może to być dowolna działalność?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9