Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw do 21.000 zł
Autor Wiadomość
ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Nie 28 Kwi, 2013   

Usjwo, jak najbardziej dowolna (byle legalna ;) ) działalność. Sam jestem żyrantem w takiej dopłacie i dotyczyła ona zupełnie innej kwestii niż fotografowanie :D

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

mozer napisał/a:
Tutejszyn, ale wiesz... według mnie to nie masz tego oprogramowania legalnie. Równie dobrze mogłeś za darmo ściągnać z torrenta - prawnie na jedno by wyszło ;)

Może się mylę, ale nie chce mi się czytać licencji ;)
Korzystam legalnie, bo licencja jest moja. Wydał mi ją nie automat, ale pracownik polskojęzyczny.
Cytuję:
"Zapraszamy do korzystania z nowego oprogramowania!

Z powazaniem
Krystyna Ana
Adobe Support"

Pisałem drukowanymi litrami, wyraźnie i powoli tak, że nie było wątpliwości, że ja to ja, a uczniem jest mój syn. Brałem pod uwagę, że moje zgłoszenie zostanie odrzucone. Zostało przyjęte!

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Tutejszyn, ciekawe do którego stopnia pokrewieństwa to akceptują w takim razie ;)

Tutejszyn 
Optyczny

mozer, Nie mam pojęcia. Możliwe nawet, że pani popatrzyła i machnęła ręką, przyznając mi licencję. Istotne jest to, że mam licencję, a więc legalne prawo do używania tego oprogramowania, licencję, za którą zapłaciłem.

dloogiDM 
Nowy

muzyk napisał/a:
dloogiDM napisał/a:
Zdjęcia ślubne

albo d600 albo Canon + Sigma 35 1.4, di tego albo Sigma 85 1.4, albo chociaż u Canona 85 1.8, u Nikona 85 1.4, albo u Canon 85 1.2.

Jako szeroki kąt nawet od bidy 20 2.8 Canona.
I jedziesz na stałkach (35 ką dużo obfocisz - bardzo dużo)
Lampę polecam Metz 58 af 2.

MM napisał/a:
Potem - jak się zacznie zarabiać - inwestujemy w legalne oprogramowanie,

Można od razu LR 4 za grosze przecież kupić.
Chyba nie musi być od razu PS.

I o to mi chodziło. Krótko i na temat. Dzięki ! :)
Czyli jednak d800 byś odpuścił? I czy pisząc o canonie masz na myśli Mark III?

[ Dodano: Nie 28 Kwi, 2013 11:33 ]
Usjwo napisał/a:
dloogiDM napisał/a:
Bardzo proszę o pomoc na zadane przeze mnie pytania. Jeśli mamy rozmawiać o dofinansowaniach, żyrantach i bezrobotnych to zamknijcie wątek.

Ja wcale niepotepiam tych co korzystają z takich dofinansowań, jest możliwość to dlaczego nie skorzystać, skoro to legalne. Dziwi mnie poprostu kto i dlaczego wymysla takie przepisy? CZy to odnosi się tylko do firm foto? Czy może to być dowolna działalność?

Ok źle odebrałem - sorrki :)

Może być każda działalność. We wniosku musisz umotywować dlaczego akurat to a nie co innego i napisać taki mini biznesplan. Co i ile na co przeznaczasz, jaka jest konkurencja na rynku, jakie masz szanse itd. Zabezpieczeniem może być : dwójka poręczycieli, weksel in blanco albo dobrowolne poddanie się egzekucji notarialnej (ja mam to). Nie trzeba mieć na końcie żadnych pieniędzy.

muzyk 

dloogiDM napisał/a:
Czyli jednak d800 byś odpuścił?

I tak i nie.

Odpuścił, bo nie wiem na ile będziesz się bawił w obróbkę RAWów z d800, a nie, bo jeśli będziesz... wówczas warto.

Jak użytkownik Canona, polecam zaś 5dIII i konkretne - w/w szkła.

Do Nikona - hmm, nawet 24-70 2.8 oblecisz dużo, ale może warto mieć dwie jasne stałki, najlepiej z f1.4

[ Dodano: Pon 29 Kwi, 2013 00:02 ]
mozer napisał/a:
no tak, ale pewnie jest różnica czy używa tego komercyjnie uczeń czy członek jego rodziny?

Tak. Komercyjnie może używać tylko osoba, która mogła zakupić wersję studencką.

lvl3ha 
Rozmowny

Tutejszyn, znasz polskie reality.

Cytat:
Posiadaczem dowolnego pakietu Adobe Creative Suite na licencji dla studentów mogą zostać:

- Uczniowie
- Studenci
- Nauczyciele i wykładowcy
- Organizacje charytatywne oraz non-profit.

Cytat:
Ważną rzeczą jest jednak, że tylko właściciel licencji studenckiej może korzystać z tego oprogramowania. Odpada zatem sytuacja, gdzie w grupie kolegów jeden z nich kupi pakiet Creative Suite, zainstaluje go na własnym komputerze, zaś wszyscy będą z niego korzystali. Nawet jeśli do komputera dostęp ma wiele osób, z programów Adobe może korzystać jedynie osoba, która otrzymała licencję.

Pakietu Adobe na licencji studenckiej nie można wykorzystywać także w firmie, w której jest się zatrudnionym

Poza tym nie mow publicznie jak to zrobiles bo cie skarbowka dorwie za prekrety :)

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pon 29 Kwi, 2013   

lvl3ha, ale Tutejszyn napisał przecież, że licencja jest na niego.

Tutejszyn 
Optyczny

lvl3ha napisał/a:
TutejszynPoza tym nie mow publicznie jak to zrobiles bo cie skarbowka dorwie za prekrety :)
Inaczej rozumiemy słowo "przekręt". Da mnie przekrętem jest oszustwo. Czasem ludzie rzeczywiście kręcą i kombinują zupełnie niepotrzebnie. Czasem wystarczy po prostu spytać, czy "coś" można zrobić w "ten" sposób. "Spytałem" i dostałem "odpowiedź" pozytywną.
Z jednym się zgadzam: lepiej mówić mniej, niż za dużo, blee

nienietaktak
[Usunięty]

muzyk, przy tym budżecie odpuściłbym 85/1.2 na śluby. Ze względu na jego "wolność" nadaje się raczej w plener, do studia itp. Ogólnie tam, gdzie czas nie ma aż tak dużego znaczenia. Nie mówię, że podczas ślubu się nie da, bo się da, ale raczej jako podpinka do drugiego body.
Mój zestaw "stałkowy" wyglądałby tak:
5D III + C EF 24/1.4 + 85/1.8 + ewentualnie 40/2.8
Nie brałbym Sigmy, chociaż obrazek zacny, ale AF loteryjny. Chyba, że chce się komuś wysyłać do kalibracji i liczyć na to, że będzie dobrze.

muzyk 

nienietaktak napisał/a:
5D III + C EF 24/1.4 + 85/1.8 + ewentualnie 40/2.8

TAK! Popieram, ale ewentualnie z 50 1.4 zamiast 40 2.8 :roll:
nienietaktak napisał/a:
przy tym budżecie odpuściłbym 85/1.2 na śluby. Ze względu na jego "wolność" nadaje się raczej w plener, do studia itp. Ogólnie tam, gdzie czas nie ma aż tak dużego znaczenia. Nie mówię, że podczas ślubu się nie da, bo się da, ale raczej jako podpinka do drugiego body.

No cena jest kosmiczna. Może niebawem Canon wypuści jakąś nową 50 tkę 1.4? :roll:

komor 
Moderator

Tutejszyn, moim zdaniem nie masz legalnej licencji. Nawet jeśli pani z Adobe Ci ją przyznała, to na podstawie błędnych przesłanek. Wiesz, to jak z firmami ubezpieczeniowymi. Agent chętnie wszystko Ci bez problemu sprzeda, natomiast kiedy przyjdzie do egzekwowania odszkodowania to zaczyna się sprawdzanie, czy aby polisa jest ważna i spełniasz jej warunki, np. czy zamek w drzwiach jest dobry itd. W momencie inkasowania składki wszystko było pięknie i nikt nic nie sprawdzał. :)

muzyk 

Tutejszyn napisał/a:
"Zapraszamy do korzystania z nowego oprogramowania!

Z powazaniem
Krystyna Ana
Adobe Support"

Wydaje mi się, że to jest wiążące, gdyż potwierdzenie napisała pracowniczka adobe, a nie kto inny.

Tutejszyn 
Optyczny

Można się spierać gdzie leży prawda. Dla mnie najważniejsze jest:
1. Za program zapłaciłem
2. Dokonując rejestracji nie myślałem o tym, że kogoś robię w balona, a o tym, w jaki sposób do tego podejdzie Adobe?
3. Program nie leży i nie kurzy się i myślę, że sporo się już nauczyłem.

dloogiDM 
Nowy

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013   

Dzięki za pomoc wszystkim. Jeszcze tylko kilka kwestii

Polecacie MrkIII - zacny aparat. Ale ze względu na zauważalną różnicę w cenie d800-mrkIII oraz, że mam już d90 jako backup nie rozsądniej było by jednak brać d800? Sprzedać d90 raczej się nie opłaca już a pracować na 2 systemy - troszkę lipa.

Chciałbym, żeby 24-70 na początku ogarnął mi temat, a potem po kolei dokupował sprzęt. Ale boje się że w kościele polegnie, więc myślę nad 35 1.4 + 85 1.8 (lub zamiast 35ki 24mm 1,4). Na plener mój tamron 70-200 2.8 też się nada mam nadzieje.

Odpowiedz do tematu