Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór lornetki 10x42
Autor Wiadomość
Dale 
Rozmowny

Wysłany: Pon 22 Kwi, 2013   

kivirovi napisał/a:
To ja namieszalem poslugujac sie skrutem myslowym.
(...)

Kivi ja Cię proszę... :grin:

PS. wiem że siedzisz w Kanadzie i pewnie nie masz polskiej klawiatury :wink:

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 22 Kwi, 2013   

przepraszam. nie mam tez polskiej podkreslalki w pracy :(

Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 23 Kwi, 2013   

W nawiązaniu do tematu Opticron 8x32 SRGA. Wspaniała mała składna lornetka. Optycznie rewelacja to takie małe WO które mogę teraz zabrać wszędzie ze sobą. Doskonałe wykonanie ( nie mam żadnych zastrzeżeń, żadnych luzów wszystko pracuje jak należy) Niesamowita ostrość porównywałem z vixenem NF 8x42 i tutaj widać różnice ogromną na korzyść opticrona. Piękna konstrukcja porro made in Japan. Podziękowania dla Andrzeja_X i Kimek 27 za pomoc w wyborze lornetki.
Pozdrawiam.

lech pepliński
Rozmowny

A porównywałeś ''to to '' do Nikona EX 7x35 ?

Santre 
Entuzjasta

Nie ale porównywałem do lornetek które mam aktualnie w domu WO 10x50 EX 10x50 i VNF 8x42. Porównanie "to to" masz do lornetek 8x30 które zrobił kolega Andrzej, czyli Nikon 8x30 EII i Swarovski Habicht:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=18586

cerber6 
Uczestnik

Wysłany: Sro 24 Kwi, 2013   

Smutne jest to że mechanika jest z wyglądu jak w DO Titanium która tez podobno jest japońskiej produkcji a z opisu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=18586 wynika że tak samo nie do przyjęcia.Tu cytuję"Niestety mechanicznie się zawiodłem i odesłałem ją na wymianę"

Arek 
Redaktor

Lornetki DO Titatnium nie są japońskiej produkcji. W Japonii robione są tylko lunety celownicze z tej serii. Bardzo wyraźnie jest to rozgraniczone.

cerber6 
Uczestnik

Z informacji udzielonej w sklepie DO dowiedziałem się że mechanika lornetek serii Titanium to projekt japoński.

Arek 
Redaktor

Jest różnica pomiędzy "projekt" a "wykonanie". Zresztą porównaj ceny. Zakres cen lornetek DOT to 400-1200 zł, a lunet DOT od 1050 do prawie 3000 zł.

Volver 
Entuzjasta

Potwierdzam-mam lunetę DOT i jest sygnowana produkcją w Japonii. Nie można się przyczepić w żaden sposób do jej ogólnej jakości i optyki. Mechanika nie jest na poziomie Zeissa, jednak cena również! :razz:

Bogdan2 
Nowy

Wysłany: Nie 28 Kwi, 2013   

Zakupiłem lornetkę Steiner Sky Hawk Pro 10x42 mam czas 10 dni na oddanie ją jeżeli mi nie będzie odpowiadać. Skusiła mnie promocja 349 E . Będe ją używał do celów myśliwskich.Wiem że bardziej by pasowała Steiner Ranger Pro 10x42 . Ale jak Pan który testował lornetki pisał niema co rozgraniczać lornetki na prasiarzy i myśliwych. Ale właśnie mam pytanie jak posprawdzać tą lornetka tak warunkach domowych bez przyrządów np.Aberracja chromatyczna.Dystorsja sprawdziłem na laptopie (dystorsja poduszkowa)i inne wady które morze mieć a je przy normalnym obserwowaniu mogę niewyłapań

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Aberrację chromatyczną zobaczysz łatwo bo jest spora. Popatrz na kontrastowy obiekt pod światło, np. czarne gałęzie drzew. Zobacz brzegi pola widzenia, na ile ich ostrość ci odpowiada. A kiedy ruchem panoramicznym jedziesz po horyzoncie czy budynkach sprawdź czy ściany się nie przesuwają. Generalnie sprawdź czy Ci pasuje ta lornetka i spełnia twoje oczekiwania. Zwróć też uwagę czy się wszystko kręci gładko i precyzyjnie.

lech pepliński
Rozmowny

; inne wady które może mieć , a ja przy normalnym obserwowaniu mogę ich nie wyłapać ;
To znaczy , ż ich nie ma . Przynajmniej dla mnie . :grin:

Bogdan2 
Nowy

Dlatego nie mogę wyłapać bo się na tym nie znam i nie mam zielonego pojęcia. A jak nie widzę to nie znaczy że ich niema tylko nie wiem jak patrzeć i gdzie i na co zwracać uwagę i pytam mądrzejszych i bardziej doświadczonych w tej materii . Aberracja chromatyczna teraz wiem jak ją zauważyć i przetestuje w słoneczny dzień.

Kontrast i ostrość jest naprawdę fajna
w rękach leży super muszę ją przetestować na polowaniu i porównać z innymi lornetkami

lech pepliński
Rozmowny

Czasami lepiej żyć w niewiedzy , i cieszyc się tym , co się ma . :grin:

Odpowiedz do tematu