Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kiedyś na lekcji (szkoła podst.)rozmawiałem z uczniami na tzw. różne tematy. Opowiadałem im jak to w czasach młodości nie można było kupić sobie koszulki jakiej się chciało, ale można było zrobić sobie prasowankę (kto to jeszcze pamięta). Mówiłem że zrobiłem sobie koszulkę z Brucem Lee.
A oni: Z KIM
Ręce mi opadły, oni nie znają legendy.
To jest różnica pokoleń ale o kimś takim jak bruce to chyba każdy powinien pamiętać. Sztuką chyba jest nie pamiętać bo nawet teraz leci Wejście Smoka dosyć często w TV.
rysiu gdybyś zapytał te dzieci kim jest spider man albo batman napewno by Ci powiedziały
mavierk napisał/a:
Które za 30 lat ludzie będą pisać w tym wątku, że chcieliby takie zrobić :]
Za 30 lat mavierk jakby ten wątek istniał to byłby najbardziej żywotny temat chyba w historii internetu .
k1caj_ns: to nie tylko różnica pokoleń. Na innej lekcji powiedziałem że coś jest proste jak budowa cepa - nie wiedzieli co to cep.
Wiem, że nie koniecznie musieli się z tym przedmiotem spotkać ale i ja (jak i wy - tak przypuszczam) nigdy go w rękach nie miałem, a pzecież wiem cóż to za ustrojstwo.
A Sami Swoi trochę częściej niż Wejście Smoka w TV leci.
rysiu, Ty uwazaj, bo jak trafisz na jakiego "emo" to jeszcze zyletke wezmie...
Generalnie jak rozmawialem (2 lata temu) z kuzynka, to znacznej czesci jej wypowiedzi nie zrozumialem...
k1caj_ns: to nie tylko różnica pokoleń. Na innej lekcji powiedziałem że coś jest proste jak budowa cepa - nie wiedzieli co to cep.
Nie obraź się ale może to jakaś specjalna szkoła była? Bo u mnie w mieście nawet najmniej inteligentny dzieciak wiedziałby kim był Bruce Lee i co to jest cep. Zresza oglądając filmy z Brucem też mozna zobaczyć cep tylko pod nazwą " nunchaku"
Na innej lekcji powiedziałem że coś jest proste jak budowa cepa - nie wiedzieli co to cep.
To nie różnica pokoleń, tylko wąska specjalizacja - cepy będą znali tylko absolwenci wydziału maszyn historycznych akademii rolniczych...
Obserwuję coś takiego codziennie, niestety...
"Panie, ja się mam prawo na tym nie znać - ja elektryk jestem" - o podłączeniu dekodera satelitarnego do telewizora...
nie ma się o co obrażać - w szkołach specjalnych pracują przecież nie nauczyciele specjalnej troski tylko raczej nauczyciele specjaliści. A ja pracuje w zwykłej podstawówce (żeby było śmieszniej wiele z dzieci ma rodziców rolników).
I to nie jest kwestja inteligencji - teraz dzieci i młodzież mają generalnie wszystko w dupie i jeśli coś wykracza poza ich zainteresowania - nie rejestrują tego w swoich mózgach (choć pewnie trochę generalizuję)
No dla mnie jest to dziwne. Bo w szkołach do liceum lub gimnazjum mamy przekazywanie wiedzy z wielu dziedzin. To ,że ktoś nie wie co to jest cep musi wynikać z tego ,że się nie uczy i nie rozwija przez to swojego mózgu. Bo przez wszystkie lata szkoły mogę się założyć ,że w podręcznikach i lekturach słowo cep przewineło się ze 100 razy.
Nie zastanowić się nad tym co to jest to już coś dziwnego. Ważne jest też w jakim wieku są dzieci które uczysz? Bo dziecko z 1 klasy podstawówki to jestem w stanie zrozumieć ale tak 4 klasa w górę to już trochę dziwne jest.
Ależ smędzicie... Nasze dzieci nie wiedzą co to cep i im się nie dziwię, bo skąd mają wiedzieć. Elementarze od mojego dzieciństwa nieco się zmieniły... Ja jako dziecko nie wiedziałem przecież co to jest Gżegżółka (ktoś wie?), choć męczono mnie tym słowem na dyktandach. Dziś dzieci wiedzą co to jest komórka, Windows czy bankomat. Znak czasu.
(Ale nie znać Bruce’a Lee to jednak przestępstwo, nie? )
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 13 Cze, 2008
komor napisał/a:
Nasze dzieci nie wiedzą co to cep i im się nie dziwię, bo skąd mają wiedzieć.
A nawet po co miałyby to wiedzieć :] Starsi wiedzą, co to Cep, młodsi co znaczy IMHO Wszystko wg potrzeb.
teraz dzieci i młodzież mają generalnie wszystko w dupie
z tym sie zgodze... zauważyłem to u siebie...
rysiu napisał/a:
jeśli coś wykracza poza ich zainteresowania - nie rejestrują tego w swoich mózgach
jednak z tym się już nie zgodze...
gdyby tak było nie zainteresowałbym się fotografią, PS-uciem zdjęć i innymi ...... a siedział i bawił się klockami lego,
A ja dopiero zrobie takie, musze tylko cos wymyslec aby bylo "genialne" (jakies sugestie?)
Powazka, w sierpniu jedziemy grac impreze w miejscu ktorego wlascicielem jest
comandor James A. Lovell z Apollo 13 i wiem od klienta ze on bedzie na tej imprezie bo to ich znajomy sasiad.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9