Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!!!
Jestem amatorem nie znam sie na sprzęcie i chciałbym zacząć pstrykac zdjecia.
Interesuje mnie głownie krajobraz, ale czasem chciałbym jakieś zdjęcia z kimś w plenerze.
Nie mam jeszcze sprzętu, ale mam okazje kupić nikona d3100 lub Sony alpha 350.
Bardzo proszę o poradę.
Z góry dzięki.
Do nauki "pstrykania" można kupić dowolny aparat. Nawet jak potem okaże się, że można było wybrać inaczej, to chyba też dobrze, wszak o naukę chodzi. Poza tym, na tym etapie trudno mówić o gorszym/lepszym obrazowaniu. Trudno dostrzec różnice.
Tutejszyn, ale jak ktoś ma sprecyzowane zainteresowania, to dlaczego ma nie wybrać rozsądnie? Wykorzysta - dobrze, nie wykorzysta - nic się nie stanie.
mozer, mowa o staruteńkiej Alfie A350 jeśli dobrze rozumiem - jesteś absolutnie przekonany, że coś tam niby lepiej da się wycisnąć z niskich czułości? Akurat ta matryca nie była zbyt udana o ile dobrze pamiętam, a obecnie to i tak zabytek. Z tych dwóch wolałbym D3100, choć oczywiście jako pstrykadełko do nauki i zabawy może to być naprawdę cokolwiek.
Zresztą nie znamy ani budżetu, ani jak sobie Logus tę fotografię wyobraża, bo samym korpusem to dużo nie zrobi...
Ja opieram się na testach początkującego amatora, człowieka który bierze do ręki pierwszy aparat. Zanim dojdzie do dynamiki matrycy, musi nauczyć się patrzeć na świat przez obiektyw. Dynamika, to dopiero potem, przy którymś tam kolejnym aparacie..
mozer, przecież powiedziałem. Mamy do wyboru dwa aparaty. Oba pierwszą młodość mają już za sobą, oba są do siebie podobne pod wieloma względami, więc jakie jest znaczenie, który aparat się wybierze? Jaka jest pewność, że to, co się poleci na podstawie wykresów i tabelek, będzie tym, na czym użytkownikowi będzie się lepiej pracowało? Tego nie wiemy. Nauka fotografowania to patrzenie przez wizjer, kręcenie tymi kręciołkami i naciskanie spustu migawki. Potem ocena swoich prac i chyba lepiej skupić się na tym, niż na niuansach, które w subiektywnej ocenie wcale nie muszą być istotne.
Dziękuje za szybka odpowiedz;)
Za aparat nikona wydam 440€ (Nikon D3100 with 18-55mm lens + Nikon 55-200mm Telephoto Zoom Lens) czyli będę mieć dwa obiektywy.
Jeszcze mam do wyboru CANON-EOS-1100D.
Nie wiem co tam porównujecie, ale jeśli chodzi o tzw "całkowity" to nawet na stronie Imatesta jest notka:
Cytat:
The total range. Stepchart is extremely sensitive at detecting a camera’s total dynamic range, even when dark areas are extremely noisy or boundaries between chart zones become indistinct. This number is usually not a good measure of camera performance.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10