Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mam pytanie w kwestii doświadczenia z dwoma korpusami. z całym szacunkiem, ale nie chodzi mi o opinie tych, którzy pstryknęli 15 zdjęć i już mają swój pogląd. raczej zależy mi na zdaniu tych, którzy użytkowali-użytkują 5D mk2. być może ktoś przerabiał temat zamiany. posiadam 5D mk2, mam środki i możliwość zmiany korpusu na mk3 - koszt €900. nie pstrykam zawodowo-zarobkowo, choć robię pewne zlecenia. przeczytałem wszelkie testy i porównania ale nowej puszki nie trzymałem w rękach. nie są dla mnie ważne funkcje filmowania, traktuję to raczej jako wyposażenie dodatkowe. czy warto zmienić korpus, jak duże są korzyści w praktyce użytkowania i obrazowania.
czy warto zmienić korpus, jak duże są korzyści w praktyce użytkowania i obrazowania.
Jak dla mnie dla samego AF warto , miałem przez chwilę II mam III i..... nie żałuję .
Inni pewnie napiszą coś więcej .
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Pią 03 Maj, 2013
mam obydwa i wygląda to tak, że 5D II najczęściej odpoczywa. jak napisał kelvinpiotr, już dla samego AF warto. trzeba się przyzwyczaić do pewnych zmian w "guzikologii", przyswoić obsługę kilku funkcji, ale to przychodzi po kilku dniach.
Ja bym nawet minuty się nie ociągał nad kupnem nowszej wersji. Cały czas się jeszcze jej uczę, wszystkich możliwych do wykorzystania kruczków i wszystkich do wyciśnięcia soczków, ale to jest korpus na który czekałem lata i pewnie nie będę potrzebował zmiany przez najbliższych 7-8 lat.
5D2 to tak naprawdę stare 5D z lepszą matrycą i możliwością filmowania. 5D3 to inny świat użytkowy, jeżeli potrafisz wykorzystać wszystko to co jest tam zawarte to będziesz miał zabawę na lata. Dla kogoś kto nie trzymał wcześniej w ręku czegoś w stylu 1D (czy choćby 7D) będzie zaskoczeniem mnogoś możliwości skonfigurowania sobie aparatu pod siebie w wielu detalach.
Ja cały czas próbuję nowych ustawień do poszczególnych zadań fotograficznych a lubię opanować to na poziomie żołnierza rozbierającego karabin z zamkniętymi oczami pod ogniem npla...
Ale trochę przesadzili z tymi funkcjami i trybami AF... tryb do pływaków stylu motylkowego i do kolaży, ale nie ma trybu do motocykla na zakręcie, więc zagubiłem sie i wróciłem z 15 minutowej sesji z kumplem bez ani jednego ostrego zdjęcia A nie można było poprostu zrobić dobrego AF tak jak w D300s czy D3, bez tych całych szumnych trybów i ustawień ? Będę musiał na studia pójść żeby ogarnąc tego marka III.
Te "gotowe" tryby AF-u wprowadzili dla ludzi, którzy np. po kupnie 7D z jego ustawieniami kompletnie nie potrafili sobie poradzić z ostrością w aparacie. Potem było larum i płacz, bo zamiast sobie polepszyć to rozkalibrowali aparat na maksa. Teraz jest śmiesznie z tymi ikonkami, ale zawsze możesz ustawić to pod własne preferencje nie patrząc na nazwę. Niestety 3D z D300 w Canonie nie uświadczysz, ale ja zawsze pisałem, że Nikon ma najlepszy AF na świecie
Zwiększ czułość śledzenia, zwiększ precyzję przy przyspieszaniu-zwalnianiu, priorytet 1 zdjęcia na ostrość (maks), priorytet 2 zdjęcia na ostrość (maks), ustaw sobie krzyżowe punkty AF-u, sprawdź poszerzony obszar AF-u (także ten z otoczeniem i strefą). Szukanie ostrości po utracie AF-u załączone.
Same nastawy to nie wszystko. Ważne jest jeszcze w jaki sposób prowadzisz obiekt w kadrze. Bo jak się łapki trzęsą to...
Ostatnio zmieniony przez MM Sob 04 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz
MM, zdaje sobie sprawę że jeszcze uczysz się mk3, bo to twoje z nim początki jest sporo możliwości i ustawień ale wiesz sam ze starym można przecież pstrykac. zastanawiam się raczej czy w moim przypadku nie będzie to "przerost formy", moze polepszyć szklarnie?
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Sob 04 Maj, 2013
lexus, pytanie nie do mnie, ale pozwól, że coś napiszę. używałeś kiedyś innego punktu af niż centralny? Zapomniałem o takim czymś jak przekadrowywanie. Z drugiej strony nie wiem jakie masz szkła, więc trudno powiedzieć co będzie dla Ciebie lepsze.
nienietaktak, rozumie ze mk2 odpoczywa bo jak wydales dodatkowo 10 tysi to siła rzeczy nowy jest wiodący, któryś musi chodziło mi bardziej o powody i odczucia po zmianie
[ Dodano: Sob 04 Maj, 2013 08:41 ]
oczywiście nie mam zamiaru przekonywać ze czarne jest białe, używam raczej centralnego af bo wiadomo jak jest, co do szklarni to budżetowe zoomy L no i 24/1.4, 50/1.4, 85/1.8, 135/2
[ Dodano: Sob 04 Maj, 2013 08:44 ]
przepraszam za pisownie ale "gadam" z telefonu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9