Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon 100-400mm f/4.5-f/5.6l + Canon Extender EF 2x III
Autor Wiadomość
90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013   canon 100-400mm f/4.5-f/5.6l + Canon Extender EF 2x III

Witam
Szukałem w sieci jakiś informacji i zdjęć przykładowych z połączenia canona 100-400mm f/4.5-f/5.6l z Extenderem EF 2x III ale jedyne na co natrafiłem to dwa komentarze z których wynikało że z 100-400 AF nie działa.
Nic o jakości zdjęć, bo brak AF nie jest takim problemem dla mnie.

Orientuje się ktoś jak z rozdzielczością i jakością obrazka na maksymalnej ogniskowej?
światło jak dobrze liczę byłoby 9-11 ale do celów w jakich chciałbym tego używać też może być akceptowalne.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013   

90s, ale masz już ten obiektyw, czy dopiero rozważasz?

http://photography-on-the...ad.php?t=431355

http://howyoudoin.wordpre...anon-100-400mm/

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 03 Maj, 2013   

A to pech... Jeszcze kilka dni temu miałem to szkło, ale sprzedałem. Dostałbyś przykładowe zdjęcia z TC2 III.
O AF-ie już wiesz. Używałem kiedyś 100-400L z TC 1.4 Kenko i trzeba było lekko domykać, by jakość nie raziła. Kiedyś sprawdzałem też jak to działa z TC2 II. Nie wiem co jest "celem". Jeżeli wymagasz dużej ilości szczegółów i to jeszcze na jakiejś mocno upakowanej matrycy to radzę sobie odpuścić. Trzeba domykać a przy 400mm robi się już f/11. Taka przysłona na 7D to już dyfrakcja i koło się zamyka.

TC2 III nawet przy niesamowitym 300/2.8 IS L II zabiera sporo z jego jakości, przy 100-400L... taki zestaw nadaje się do zdjęć operacyjnych dla straży miejskiej ale już nie do ABW i takich tam... :wink:

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Dziękuje za odpowiedzi.
MM faktycznie pech, mogłem wcześniej napisać ale nie chciałem Wam gitary zawracać i sam szukałem odpowiedzi w sieci, szkoda :zalamany:

Celem jak na razie to fotografia konturowa na tle słońca. Ostatnio w sieci krąży fajna fotografia postaci na tle zaciemnia słońca a że mam to 100-400 i 70-200 to pomyślałem że TC i tak może się przydać nawet jak mi z tą 400 nie wypali.
Nie wiem też czy do tego co będę chciał robić 800 na ff nie będzie i tak za mało ale chce spróbować.

mozer mam to szkło już kilka lat ale nie używam go zbyt często, jakoś okazji nie ma.
Dzięki też za linki, na tym drugim widać to o czym MM pisał, ale myślę że da się jeszcze takie foto podrasować

mozer 
bo Pentax

90s, nie lepiej w takim razie samemu pójść z tym szkłem do sklepu i przetestować? Co własne zdjęcie, to jednak własne.

Ogólnie to może się okazać, że podobną jakość co tc2x da Ci interpolacja ;)

90s 
Optyczny
www.s999art.com

mozer niby tak ale nie ma porządnego sklepu foto w moim mieście a wycieczka do dużego też nie gwarantuje że będą mieli na stanie ten TC.

Nie wiem czy interpolacja da mi taki sam efekt. Chodzi mi o to by tło było jak najbardziej zbliżone do tematu, dlatego zależy mi na jak największej ogniskowej.By rozmiary tarczy słońca były jak największe.

mozer 
bo Pentax

90s, no to można się jakoś dopytać czy w sklepie maja na stanie nie? A w sieci wiesz jak to jest z rzetelnością testów, szczególnie tak nietypowych konfiguracji.

Skoro masz takie nietypowe zastosowanie to nie lepiej kupić MTO?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

90s napisał/a:
nie ma porządnego sklepu foto w moim mieście

A gdzie to? Jeżeli będziesz gdzieś blisko Łodzi to służę pomocą i oboma TC III.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

mozer napisał/a:
90s, no to można się jakoś dopytać czy w sklepie maja na stanie nie?

To już taniej i lepiej jak go kupię i w razie problemów odeślę, zamiast się tachać i testy przy ladzie robić:)
mozer napisał/a:
A w sieci wiesz jak to jest z rzetelnością testów, szczególnie tak nietypowych konfiguracji.

Masz racje.

Co do MTO to myślę że obraz i tak lepszy będzie na moim zestawie jak z tego MTO-11CA 10/1000
poza tym kolejny kloc do zestawu to już może być za wiele:)

MM napisał/a:
A gdzie to? Jeżeli będziesz gdzieś blisko Łodzi to służę pomocą i oboma TC III.

Dzięki wielkie:) niestety mieszkam w UK a ostatnio coś się źle dzieje bo dużo sklepów i sieci się zamyka.

MM jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy TC III a II?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

90s napisał/a:
MM jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy TC III a II

Zasadniczej nie widzę. No może taką, że wersje II można było połączyć (chyba...) a wersji III na bank się nie da (bez ingerencji scyzoryka).

Nowsza wersja jak dla mnie jest delikatnie szybsza, precyzyjniejsza (chodzi o pracę na najnowszych tele) i powinna być też ostrzejsza. Takie są moję wrażenia, nie robiłem testów tablic na przyrządach. Nie są to jednak różnice wielkie. Może to bardziej zależeć od celności AF-u niż samego szkiełka w TC, ale skoro nowe TC pracują precyzyjniej to pewnie i ma to jakiś wkład w rozdzielczość. Stąd takie mam uwagi do nowej wersji.

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Sob 04 Maj, 2013   

Czy Canon robi w ogóle TC do szkieł nie-L?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

mozer napisał/a:

Tak na szybko to chyba nie. Najkrótsze dedykowane szkło to 135L.

mozer 
bo Pentax

MM, a 100L macro nie? A jest jakiś "niededykowany" sposób na podłączenie innych szkieł?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Szkło musi mieć sporą przestrzeń za tylną soczewką, bo musi tam się zmieścić wystający "dziubek" z TC Canona. W krótszych szkłach tylna soczewka jest blisko bagnetu i już nic tam nie wejdzie.
Nie mam teraz pod ręką 100L, ale wątpię w kompatybilność z TC Canona. Trzeba by sprawdzić w specyfikacji.

farmazon 
Początkujący

mozer napisał/a:

Oczywiście. Daleko dwóch nie trzeba szukać:
http://www.the-digital-pi...omp=0&APIComp=0

Odpowiedz do tematu