Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax czy Sony - który lepszy dla zaawansowanego amatora
Autor Wiadomość
KSnakeW 
Nowy

Wysłany: Sob 04 Maj, 2013   Pentax czy Sony - który lepszy dla zaawansowanego amatora

Cześć, to mój pierwszy post, ale czytam od dawna i wiem, że jesteście w stanie sensownie mi podpowiedzieć :)

Potrzebuję pomocy. Przejrzałem chyba wszystko co dotyczy tych dwóch systemów i zgłupiałem.

Co prawda nie zaczynam swojej przygody z fotografią, ale chcę zmienić sprzęt na lustrzankę cyfrową. Do tej pory używałem Sony DSC-H2 i Praktica PLC3 z Carl Zeiss 50/1,8 (więc coś o lustrzankach już wiem ;) ). Fotografuję głównie: makro, krajobrazy, sceny rodzinne. Czyli coś więcej niż zwykły "wycieczkowiec".
Po długich poszukiwaniach, milionach przejrzanych opinii i testów przychodzę z zapytaniem: PENTAX czy SONY?
Konkretnie te dwie firmy mnie interesują gdyż posiadają stabilizację w korpusie, a wybór szkieł do obu systemów jest dla mnie zadowalający. Dodatkowo Pentax ma uszczelnianą obudowę - nie wiem czy jest to duża różnica względem innych producentów.
Modele, których zakup rozważam to: Pentax K-30 lub Sony A57 czy też nowy A58 (mało o nim wiadomo). Nie wiem też czy kupować samo body + obiektyw firm "trzecich", czy od razu zestaw z obiektywami. Kwota jaką dysponuję to około 3000zł.

Sony miałem już w rękach, wiem jak leży w dłoni, jaka ergonomia. Nigdzie natomiast nie mam okazji "przymierzyć się" do Pentaxa - może ktoś nawet podpowie gdzie w Rybniku, albo pobliżu go mają.

PS
Chyba, że w jakiś sposób przekonacie mnie do Nikona/Canona - chociaż ciężkie zadanie przed Wami.

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Sob 04 Maj, 2013   

KSnakeW, Sony A58 to następca którejś tam A3x (nie wiem, której, tyle tego jest ;) ) więc jest pozycjonowany niżej niż A57. Z tych dwóch rozważanych wybrałbym Pentaksa, ale to ze względu na wizjer, uszczelnienia i pełną kompatybilność ze starymi manualami, również M42 przy zastosowaniu prostej przejściówki.

KSnakeW 
Nowy

Czyli jednym słowem da się do Pentaxa przymocować mojego Carl Zeissa, co oznacza, że mam dobry i jasny obiektyw za darmo. Co z tego, że manual :) . Rzecz w tym, że nie mam go jak wypróbować, bo nikt w okolicy nie ma go "na stanie", trzeba zamawiać. Muszę poszukać, koniecznie.

Oglądałem tego A58 w Fotojokerze. Nie mieli "już" A57, dostałem informację, że ten model zastępuje A37+A57 łącząc w sobie cechy tych dwóch. Chociaż cena na to nie wskazuje, to jednak parametry techniczne (te podane przez producenta) właśnie to sugerują.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

pentax z m42 (twój enerdowski zeiss jena) da ci stabilizację.
w soniaczu będzie peaking i powiększenie (duży plus przy ostrzeniu ręcznym).

58 to niższy model od 57, plastikowy bagnet - dla mnie dyskwalifikuje to body.

KSnakeW 
Nowy

Tak, wiem, że mój Zeiss to wersja produkowana w NRD, ale naprawdę dobre zdjęcia wychodzą :) No i co ważne to jest zadbany, płynnie wszystko działa. Co masz na myśli pisząc "da ci stabilizację"?

Przeglądam teraz instrukcję tego K-30 i wychodzi na to, że też ma peaking w LV. Raczej już jestem zdecydowany na niego + 18-135 WR (muszę jeszcze 1k PLN dołożyć do tej wersji, co zajmie ze 2-3 miesiące). Chyba, że w tym czasie Sony pokaże coś nowego.

Potrzebuję jeszcze informacji nt. samej puszki, konkretnie jej rozmiaru. Nie miałem go w rękach, ale miałem Nikona D3100, Canona 650D i Sony A57 - czy dużo różni się rozmiarami od nich. Mam wielką łapę, powyższe dobrze mi leżą, a czytałem, że ten Pentax jest "drobny".
Ostatnio zmieniony przez KSnakeW Sob 04 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

dcs
[Usunięty]

KSnakeW, http://camerasize.com/compare/

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

http://camerasize.com/compare/#3,327

dcs
[Usunięty]

Pierwszy! :razz:

moronica 

Pomogła: 106 razy

druga :P ale ja dalam lepszego linka

KSnakeW 
Nowy

Haha, faktycznie jest nieco "mniejszy"... ale nie drastycznie, bo odwrotnie :roll: Chwyt jest wąski, ale to nie powinno stanowić wady, tak myślę.

Dzięki!

dcs
[Usunięty]

KSnakeW, a dlaczego nie Nikon D5100 z 18-105mm ?
https://www.google.pl/sea...lient=firefox-a

muzyk 

K30 i tyle.

Więcej? K5 K5II, K5IIs.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

tzn że w sony nie będzie działać stabilizacja, a (o ile się nie mylę) pentax umożliwia wpisanie odpowiednie danych i współpracę ze szkłami niesystemowymi.

pancolar (czy co tam masz) ma z prawdziwym zeissem niewiele wspólnego. choć oczywiście to świetne szkło.

sony prawdopodobnie teraz jest na progu zmian (dla odmiany) i porzuci półprzepuszczalne lustro w swoich SLT. kiedy... nie wiadomo.

dcs
[Usunięty]

Pod ten obiektyw systemu nie warto wybierać.
Każda pięćdziesiątka będzie od niego lepsza optycznie / EF 1.8II -też :grin: /
o wygodzie używania nie wspominając...

jaad75 
Klub Pierdzieli

dcs napisał/a:
Pod ten obiektyw systemu nie warto wybierać.
Z tym się akurat zgodzę, aczkolwiek K-30 jest z tych dwóch zdecydowanie lepszym korpusem.

Odpowiedz do tematu