Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Chęć na FF, ale Nikon szokuje wpadkami więc zmiana systemu?
Autor Wiadomość
Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 05 Maj, 2013   

lotofag, Ja nie potrzebuje racjonalizować zakupu, wiem czego chcę. Obrazek z cropa mi się znudził :razz: A FF od nikona - wszystko ok, nawet lepiej jak w canonie, ale ja nie będe przebierał między aparatami jak stara baba na targu pomidory, żeby znaleźc dobry egzemplarz.
Zarzucasz MM że nie przedstawia argumentów a tymczasem jedyną osobą przedstawiającą jakieś argumenty jest Jaad... ty natomiast jesteś mistrzem pokpiwania, niedopowiedzenia, dwuznaczności i przytyczek. W każdym twoim poście najlepiej wychodzą ci wycieczki osobiste zamiast jakichkolwiek rzeczowych argumentów. I tak w kółko. Odpisz mi, zacytuj "wartości niemierzalne" i "magię" raz jeszcze i nazwij kogoś "specem". Potem narzekaj, że brak konkretów i powielanie mitów. Taki jest wzorzec twoich postów. Jak zacięta płyta.

Reklama

pan.tadeusz
[Usunięty]

mozer napisał/a:
Ja też nie wiem co jest nie tak z tym zdjęciem...

tj to o czym pisał jaad czyli gloryfikowanie starych matryc z tytułu rozmiaru.
iso400 i pełno kolorowego szumu

to jeszcze podbiję saturację bo ktoś może mieć problem z monitorem albo wzrokiem ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

pan.tadeusz, nie mam problemów z monitorem, ani ze wzrokiem, ale bez podbicia saturacji nie widzę tu nic, czym należałoby się przejmować. Nie popadajmy w skrajności, to tylko JPG z puszki.

lotofag 
Optyczny

Panie Żabko, a po co mam powielać argumenty jaada skoro napisał wszystko w tym temacie? I jak mam nie pokpiwać na w kółko wałkowane "magie i lepszości"? ;)
Wydaje Wam się że dużo ludzi tym nabierzecie? Przecież argumenty jaada i tak są puszczane mimo uszu, bo to "onanizm" itp. W praktyce nie pokazaliście do spółki z MM nic, a jedynie nienietaktak potrafił napisać, że jemu się tym po prostu dobrze fotografuje i reszta nie ma znaczenia.
A jakie miałeś fajne porównania - karzeł vs drągal, auto WRC vs seryjne :lol: Zawsze mocno wartościujące, negatyw-pozytyw, wybitne-złe, oczywiście nie trzeba dodawać co było wybitne a co złe...

Paradoksalnie już widzę te Wasze cmokanie z zachwytu jak np. Canon się nagle obudzi z matrycami i dajmy na to wyciąganie z cieni stanie się i tam równie dostępne i do wykorzystania w praktyce. A póki argumenty nie pasują do z góry założonej tezy to tym gorzej dla argumentów i trzeba podpierać się czarami-marami, zgadza się?

pan.tadeusz
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
bez podbicia saturacji nie widzę tu nic, czym należałoby się przejmować. Nie popadajmy w skrajności, to tylko JPG z puszki.

ależ ja nie jestem jakimś zagorzałym oponentem FF.
obrazek z D600 spodobał mi się nawet bardziej niż z D7100.
tyle, że faktycznie jest prawdą co piszesz - szumy w topowych matrycach APSC dorównały nikim poziomem FF. DR czy zakres tonalny to dla mnie parametry, które szybko ujawniają się przy obróbce więc pisanie przez niektórych, że to czysto tabelaryczne dywagacje również mija się z prawdą.

muzyk 

Może z tym FF i APSC to bardziej chodzi o wielkość wizjera i np. w przypadku Canona użycie obiektywów np. 24 1.4, które dadzą na FF po prostu większe pole widzenia. :roll:

manolo
[Usunięty]

lotofag,
nie bądź śmieszny, na prawa fizyki nic nie poradzisz, a właśnie one są bezdyskusyjne,
i nie mają nic wspólnego z religią. Chcesz religii włącz sobie tv trwam, zaparz sobie rumianek, podłóż stoliczek pod stopy(dobre na krążenie podobno).. nie zapomnij o moherowym bereciku bo majowe popołudnia jeszcze chłodnawe i zostaw logicznie myślących ludzi w spokoju, niech dołączy do Ciebie pan.tadeusz, bo z tego co czytam odrobina mistycyzmu mu się przyda.

miłej niedzieli

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

manolo napisał/a:
prawa fizyki nic nie poradzisz, a właśnie one są bezdyskusyjne,
Fakt, ale takie myślenie dziś to klapki na oczach i hołdowanie starym prawdom.

lotofag 
Optyczny

manolo, to co próbujesz forsować może byłoby prawdziwe o ile wszystkie matryce byłyby identyczne konstrukcyjnie i współpracowały z identycznym hardwarem i softwarem, a różniły się tylko wymiarami. Jak zapewne wiesz tak nie jest i nie ma to nic wspólnego z łamaniem jakichś praw fizyki, itp.
Liczy się konkretna implementacja konkretnej matrycy w konkretnej puszce. Nie ma tak prosto "o, 5D - to jest lepsze bo ma matrycę eFeF!" o czym można się po prostu przekonać.

nienietaktak
[Usunięty]

A nie jest tak, że wrażenie "lepszości" ff bierze się z większej świadomości użyszkodników przy wyborze szkieł? Nikomu nie chcę ujmować jego wiedzy i doświadczenia, ale gdyby tak zbadać ilu posiadaczy aps-c i ilu ff ma pojęcie o wpływie obiektywu na jakośc zdjęcia, to pewnie wyszłoby, że jednak, gdy ktoś kupuje ff, to raczej nie dlatego, że chce mieć "lustrzankę do 2500 z zestawem obiektywów co polecacie?".

Dalej: niedawno prowadziłem kurs dla początkujących i okazało się, że na 12 osób uczestniczących (wszyscy mieli aps-c), 12 nie miało pojęcia o ogniskowej, czasie naświetlania, przysłonie, ISO, doborze szkieł, kadrowaniu, kompozycji itd. Nie mówiąc o tym, że żaden z nich nigdy w życiu nie korzystał z innego trybu niż full auto.

I może właśnie dlatego testy wykazują, że nie ma znaczących różnic, a przykłady zdjęć dostępnych w sieci rozwalają prawa fizyki już przy samym wejściu.

I żeby nikt się nie czepiał: nigdzie nie napisałem, że posiadanie ff czyni z kogoś lepszego fotografa i zdjęcia same będą wychodzić i miażdżyć będą wszystko, co zarejestrowane zostało na mniejszej matrycy.

moronica 

Pomogła: 106 razy

nienietaktak dobrze prawi. dodatkowo mysle, ze piski i ochy nad pelna klatka zazwyczaj wynikaja z przejscia z aps-c sprzed 3, 4 czy wiecej lat. a na szczescie tak jest, ze technologia (przynajmniej w przypadku niektorych systemow :P ) idzie zauwazalnie do przodu. poza tym wiadomo, ze nowa zabawka zawsze cieszy bardziej ;)

kelvinpiotr 
Bywalec

nienietaktak napisał/a:
Dalej: niedawno prowadziłem kurs dla początkujących i okazało się, że na 12 osób uczestniczących (wszyscy mieli aps-c), 12 nie miało pojęcia o ogniskowej, czasie naświetlania, przysłonie, ISO, doborze szkieł, kadrowaniu, kompozycji itd. Nie mówiąc o tym, że żaden z nich nigdy w życiu nie korzystał z innego trybu niż full auto.

A czego się więcej spodziewałeś ?? :wink: Przecież przyszli na kurs dla początkujących , przynajmniej miałeś czego nauczać :wink: A uczestnicy przynajmniej czegoś się dowiedzieli, nie ma nic gorszego jak uczestnictwo w kursie o którego zagadnieniach wszystko już wiesz . :wink: :wink:
Ostatnio zmieniony przez kelvinpiotr Nie 05 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

nienietaktak napisał/a:
I może właśnie dlatego testy wykazują, że nie ma znaczących różnic, a przykłady zdjęć dostępnych w sieci rozwalają prawa fizyki już przy samym wejściu.
No z tym się akurat nie mogę zgodzić - w sieci jest mnostwo świetnych jakościowo zdjęć nie tylko z APS-C, ale i z mniejszych formatów.

nienietaktak
[Usunięty]

jaad75, nie o tym mowa, że mnóstwo dobrych, a o tym, że mnóstwo złych.
kelvinpiotr, spodziewałem się chociaż cząstkowej wiedzy. zapomniałem dodać, że połowa uczestników uważała, że ich wiedza jest przynajmniej dostateczna, a reszta uważała, że lustrzanka sama robi dobre zdjęcia .wystarczy kupić body z najtańszym szkłem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

nienietaktak napisał/a:
.wystarczy kupić body z najtańszym szkłem.
Efekt marketingowego klepania o "jakości lustrzanki"? ;)

Odpowiedz do tematu