Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon 100-400mm f/4.5-f/5.6l + Canon Extender EF 2x III
Autor Wiadomość
90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Sob 04 Maj, 2013   

MM napisał/a:
Zasadniczej nie widzę. No może taką, że wersje II można było połączyć (chyba...) a wersji III na bank się nie da (bez ingerencji scyzoryka)

Dobrze rozumiem to zdanie że jak będę chciał podpiąć III do 100-400 to muszę coś tam scyzorykiem pozaginać?

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

90s, to raczej gdybyś chciał dwie sztuki trzeciej wersji konwertera wpiąć razem. Do gołego obiektywu nic nie trzeba "modyfikować". Zresztą w specyfikacji piszą, że jest kompatybilny: http://usa.canon.com/cusa...#Specifications

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Dokładnie jak napisał poprzednik. Do 100-400L podpinasz TC bez problemu. Problem jest przy próbie podpięcie ze sobą dwóch TC III.

EZOGHUL 
Rozmowny

Wysłany: Nie 05 Maj, 2013   

100L macro pod tc 1.4 II nie podepniesz - brakuje ciut ciut

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Dziękuje ślicznie za wyjaśnienia:)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

90s napisał/a:
światło jak dobrze liczę byłoby 9-11 ale do celów w jakich chciałbym tego używać też może być akceptowalne.
Przy tak stosunkowo ciemnym obiektywie stosowanie Extendera 2x jest pewnie mordęgą, nic nie wartą.

Sądzę, że przy dobrej matrycy miałbyś jakość taką samą albo lepszą gdybyś wyciął potrzebny kawałek kadru z RAW'a ?

ophiuchus 
Optyczny

Ale w zastosowaniu, o którym mowa istotne są proporcje fotografowanych obiektów, więc chyba nie będzie tak prosto.

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pon 06 Maj, 2013   

Ja nadal uważam, że gołe MTO da lepszą jakość obrazu niż takie kombinacje. No i wyjdzie sporo taniej. Ale rozumiem, że chodzi o kompaktowość zestawu.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Dokładnie tak jak kolega ophiuchus napisał chodzi o proporcje choć nigdzie nie mogę dorwać informacji czy to co chce zrobić uda się osiągnąć przy takich ogniskowych.

mozer o takim czymś mówisz?
http://www.ebay.co.uk/itm...utorefresh=true

takie coś też znalazłem:
http://www.ebay.co.uk/itm...=item53efb20b87

Nic nie wiem na temat tej optyki. ten MTO to bardzo stary wynalazek nie wiem jak z rozdzielczością będzie. tak samo ten polaroid, swoją Lkę znam i wiem czego się mogę spodziewać. tak samo TC to sprzęt który będę mógł podpiąć do 70-200 i zawsze w plecaku nosić.

Ale z drugiej strony zależy mi na jak najlepszym obrazie więc mogę pomyśleć nad inną alternatywą tylko nietypowe to wynalazki i ciężko coś konkretnego na ich temat wygrzebać.

ophiuchus 
Optyczny

Weź jeszcze pod uwagę, że MTO są lustrzane, więc będziesz miał z nich obwarzankowy bokeh, co jest dosyć urocze ;) ale nie każdemu się podoba.

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Wto 07 Maj, 2013   

90s, tego sprzętu to raczej wysyłkowo bym nie ryzykował - wolałbym obejrzeć przed zakupem, bo przecież to ruska konstrukcja ;) Bokeh lustrzany może przeszkadzać w zależności od sytuacji, ale ja nadal nie wiem do czego dokładnie kolega potrzebuje tego obiektywu ;)

Usjwo 
Optyczny

mozer napisał/a:
ale ja nadal nie wiem do czego dokładnie kolega potrzebuje tego obiektywu ;)

90's napisał/a:
Celem jak na razie to fotografia konturowa na tle słońca. Ostatnio w sieci krąży fajna fotografia postaci na tle zaciemnia słońca

[ Dodano: Wto 07 Maj, 2013 15:50 ]
90's jak Cię interesuje porównanie 70-200 f2.8 IS i TC2III to mogę cyknąc kilka fotek.

Moje wrażenia z tego zestawu:
na 40D TC2 dosc powaznie jechał z obrazkiem w dół, ale ciągle był lepszy niż przeskalowany crop z gołego 70-200
na 6D już tak drastycznych róznic nie widzę, ale może to zasługa większej ilości pixeli.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

ophiuchus właśnie nie podoba mi się:) ale chce robić zdjęcia z maksymalną GO więc raczej nie powinien mi przeszkadzać

mozer chce coś w tym stylu:
http://www.dailymail.co.u...miles-away.html
Choć bliżej pewnie będzie taki efekt:
http://bi.gazeta.pl/im/7/...ktor-Wolkow.jpg
Nie wiem jak dużo powiększenie słońca mogę uzyskać na moim sprzęcie. Da się to jakoś obliczyć?

mozer napisał/a:
wolałbym obejrzeć przed zakupem, bo przecież to ruska konstrukcja ;)

No fakt, jednak mało prawdopodobne by ktoś sprzedawał w mojej okolicy taki obiektyw.

Usjwo,
70-200 f2.8 I czy II? chętnie zobaczę bo to drugie szkło do którego chciałbym tego używać.

mozer 
bo Pentax

90s, jasne, że się da - średnica kątowa słońca to ok. 30', a kąt widzenia swojego obiektywu chyba umiesz policzyć?

Odnośnie bokeh to przy takich zdjęciach raczej nie będziesz miał obwarzanowego, bo raczej w ogóle nie będzie tła ;)

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Czw 09 Maj, 2013   

90's mam wersję I 70-200, na dwójce napewno będzie lepiej
Obrazek z 200mm jest przycięty do rozmiaru 400mm, bez wyostrzania

400mm 5.6 (70-200 f2.8 IS + TC2III)

200mm 5.6 (70-200 f2.8 IS)

200mm 2.8 (70-200 f2.8 IS)

I porównanie cropów

400mm 5.6 crop 50%

200mm 5.6 crop 100%

Odpowiedz do tematu